Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η ζωηφόρος πηγή των υδάτων που ελευθέρωσε ο ήρωας άγιος Γεώργιος στην πάλη του με τον «Δράκο», σώζοντας μάλιστα και την όμορφη βασιλοπούλα… Μας πάει πίσω σε μια άλλη -ελληνική και αυτή, μυθολογική αφήγηση… Με νερά και αυτή, με άλλον ήρωα, και αυτή με όμορφη βασιλοπούλα… Είναι η μάχη του ημίθεου (άγιος εποχής) Ηρακλή, με το φίδι (δράκος εποχής) τον «θεό Αχελώο»… Ερωτοδουλειά, και αυτή… Για χάρη της όμορφης Δηιάνειρας!

Διαβάζω:
Ο χρήστης Παρακαμπύλια Νέα, έγραψε…
(5 ώρες πριν)
Γνωστός είναι ο μύθος της πάλης του Θεού Αχελώου με τον ημίθεο Ηρακλή για χάρη της Δηιάνειρας.
Ο Ηρακλής όταν πήγε στον Άδη συνάντησε τον Μελέαγρο, αδελφό της Δηιάνειρας και γιο του Οινέα. Αυτός του ζήτησε σαν χάρη να παντρευτεί την αδελφή του. Ο ήρωας δεν αθέτησε την υπόσχεση του και πήγε στην Καλυδώνα όπου βασίλευε ο Οινέας.
Εκεί όμως ένας επίμονος μνηστήρας, ο Αχελώος, ζητούσε την κόρη του Οινέα παίρνοντας διάφορες μορφές.
Έγινε μάχη και ο ποτάμιος θεός, παρά τις συνεχείς μεταμορφώσεις του, έχασε. Τότε ο Ηρακλής του απέκοψε το δεξί του κέρατο (έκλεισε τη μία εκβολή του ποταμού) και από το αίμα που έρρευσε γεννήθηκαν οι Σειρήνες. Το κέρατο αυτό δεν το κράτησε ο Ηρακλής. Ο Αχελώος σε αντάλλαγμα του έδωσε το κέρας της Αμάλθειας (το νέο πλούσιο γόνιμο έδαφος) που στην συνέχεια ο ήρωας δώρησε στον Οινέα.
Ο ποταμός-Θεός είχε νικηθεί και ο Ηρακλής νυμφεύθηκε την Δηιάνειρα. 

Βέβαια ο μύθος αυτός και κατά τον Διόδωρο αλλά και τον Στράβωνα ερμηνεύει τις προσπάθειες των αρχαίων εκεί κατοίκων να τιθασεύσουν την ορμή του ποταμού (κέρας) περιφράσσοντάς τον με μεγάλα έργα (μεταμορφώσεις ποταμού) και να τον μετατρέψουν σε γόνιμο ποταμό (γάμος του Ηρακλή).
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1380645578863583&set=a.1379176609010480.1073741827.100007544617547&type=3&theater
Σχετικό:
Δράκο όμως σκότωσε, και, ο θεός Αχελώος! 
Παρόμοια ιστορία με την αρχαία κόρη, τη νύμφη Δάφνη, καπαρώσαμε τελικά και εμείς… 
Εδώ, στην Ελλάδα των ελλήνων χριστιανών πλέον…
Με την αγία Θεοδώρα (νύμφη Χριστού, αυτή), στο χωριό Βάστα Αρκαδίας. 
Και αυτή μεταμορφώθηκε σε δέντρο, και το εκκλησάκι της είναι κτισμένο πάνω σε ένα ποταμάκι! 
ΣΧΕΤΙΚA:

Δεν υπάρχουν σχόλια: