Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Πάει και αυτό το Πάσχα! Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! Και του χρόνου πάλι, με υγεία και χαρά! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας -στο «χαίρετε», ήταν…)

Μη βλασφημείτε! Και βέβαια, δεν έκλασε ο (ελαφρά ντυμένος –με το στιχάριο μόνο) ορθόδοξος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, και άναψε το άγιο φως! Φυσικός ο τρόπος, και όχι εκ φυσικού αερίου η… προέλευση! Το άναψε κανονικά, όπως κάθε χρόνο, από την ακοίμητη καντήλα που καίει εκεί στον πανάγιο τάφο!


Το facebook, μου θυμίζει… («σαν σήμερα», 16 Απριλίου)


Γιατί στα Ιεροσόλυμα το φως της Ανάστασης («άγιο φως») βγαίνει μεσημέρι Μ. Σαββάτου, δηλαδή 12 ώρες πριν την Ανάσταση, πριν την σχετική θ. λειτουργία που γίνεται κανονικά σε κάθε εκκλησία, δηλαδή μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα;


Ω, ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ... ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ... ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ -ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΛΟ, ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ!


Τι γιορτάζουμε το Πάσχα, με την Ανάσταση; Γιορτάζουμε, λένε, την αναγέννηση της φύσης, την άνοιξη! Γενικά, την γονιμότητα! Σύμβολο της δε, είναι και το αυγό, το χρωματιστό μάλιστα με όλα τα χρώματα της φύσης, σύμβολο αρχαιοελληνικό, κινεζικό, κλπ! Σύμβολο της γονιμότητας, της νέας ζωής, είναι και το κοτοπουλάκι που βγαίνει μέσα από το πασχαλινό αυγό! Σύμβολο ακόμα, είναι και το πασχαλινό κουνέλι, ή η κουνέλα! Πετάγεται και αυτό, όχι από αυγό ή από καπέλο ταχυδακτυλουργού, αλλά μέσα από τα πολύχρωμα αυγά, μέσα από το αναποδογυρισμένο εορταστικό καλαθάκι! Παρεμπιπτόντως, παρόμοια είναι και η αγιογράφηση της Ανάστασης του Χριστού! Πετάγεται και αυτός, κρατώντας μάλιστα και μια σημαία, ως ο πρώτος σημαιοφόρος, όλου αυτού του πανηγυριού!


Το facebook, μου θυμίζει… («σαν σήμερα», 15 Απριλίου)


Δεν μας αρκούσε τόσο καιρό, το να βλέπουμε εικόνες με κουρτίνες… Έτρεπε τώρα να δούμε να βάζουνε κουρτίνες, και… στον τάφο του Χριστού! Επιτάφιος είναι ο Χριστός ξαπλωμένος στο τάφο, και τάφος είναι αυτό το κουβούκλιο που περιφέρουμε το βράδυ της Μ. Παρασκευής. Τι θέλουν να πουν λοιπόν; Ότι ο Χριστός πέθανε πάνω σε ένα κρεβάτι στυλ Λουδοβίκου;


Για να τον ταπεινώσουν, να τον γελοιοποιήσουν, να τον εξευτελίσουν πλήρως τον Χριστό, και να τον εκμηδενίσουν, να τον απαξιώσουν… Τον σταύρωσαν και γυμνό, και με εκείνη την επιγραφή. (Την βλάσφημη αυτή επιγραφή, την διατηρούμε και εμείς στον Εσταυρωμένο στις εκκλησίες μας… Του κάνουμε όμως τη χάρη, στο να μην τον δείχνουμε και εντελώς γυμνό!)


Μ. Παρασκευή, χθες και είδαμε στην τηλεόραση- σε διαφορετικούς σταθμούς και εκπομπές, τόσο τον (μαλλιά, γένια, κλπ) κάτοικο της Βασιλείας των Ουρανών, πατέρα Αυγουστίνο Καντιώτη, όσο και τον κάτοικο Παραδείσου, τον μουστακαλή μακαρίτη κ. Χαράλαμπο, τον σύζυγο της Γεωργίας Βασιλειάδου


Η απάτη του "Αγίου Φωτός" - ηχητικό ντοκουμέντο.


Ο ιερός ναός αγίου Αθανασίου Κραννώνος Λαρίσης, έκανε εντελώς καρναβαλική την ακολουθία της Σταύρωσης, χθες... Φορτώθηκε ο Εσταυρωμένος με ό,τι γούσταρε ο καθένας! Ακόμα και με πετσέτες, μπουρνούζια του μπάνιου! Έβαλε δε και την βλάσφημη επιγραφή… Καλά που δεν κυριολέκτησε τόσο, ώστε να δείξει και εντελώς γυμνό τον Χριστό! Το γυμνό, απαγορεύεται στο facebook.


Τι είχε πει ο Αδαμάντιος Κοραής, για το εισαγόμενο από τα Ιεροσόλυμα «άγιο φως»;


Μ. Παρασκευή, σήμερα! Καλημέρα σας!


Τα τυχερά, των παπάδων: Φαίνεται ότι φέτος είναι της μόδας -και θα φορεθεί πολύ, ο επιτάφιος τύπου κολάν ως προς την φόρμα του, και με ραβδώσεις ζέβρας, ως προς τον πένθιμο διακοσμητικό σχεδιασμό του!.. Αλληλούια, brother!


Το facebook, μου θυμίζει… («σαν σήμερα», 14 Απριλίου)


Διαβάζω άρθρο από το παπαδαριό: «Πώς βγαίνει το Αγιο Φως - Οσα δεν λένε και όσα κρύβουν τα ΜΜΕ»


1. Διαβάζω: «Περί των θείων παθών»... Οι διηγήσεις των ευαγγελιστών, οι σχετικές με την Μ. Εβδομάδα («Εβδομάδα των Παθών»), ονομάζονται διεθνώς «ιστορία των Παθών» (Passionsgeschichte). Ερώτηση: Ποιον ενίσχυσε με την παρουσία του ο Άγγελος, στη Γεθσημανή; Τον άνθρωπο Χριστό, ή τον θεό; Ποιος έπαθε, και ποιος πέθανε τελικά στο Σταυρό, και ποιος Αναστήθηκε; Ο άνθρωπος, ή ο θεός; 2. Διαβάζω: - «Τα Πάθη του Υιού του Ανθρώπου» - «Ο Χριστός Πάσχων» - «Ο πάσχων δούλος του Θεού για τον οποίο έγραψε ο προφήτης Ησαΐας»


Εδώ Αθήναι! Είμαστε καλά και συνεχίζουμε, και στο ιστολόγιο «χαίρετε», και (ακόμα, για 7η χρονιά) στο facebook! Καληνύχτα σας, καλό ξημέρωμα στην Μ. Πέμπτη… Έρχεται και η Ανάσταση! Χαίρετε!


Τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, τον κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου, έπιασα χθες στο τέλος της ακολουθίας του Νυμφίου, στο κήρυγμα του που μεταδιδόταν στην τηλεόραση, από μια εκκλησία στο Μαρκόπουλο.


Το facebook, μου θυμίζει… («σαν σήμερα», 13 Απριλίου)


Το ρομπότ, μου είπε: «Πρόσφατα δημοσιεύσατε κάτι που παραβιάζει τους Όρους και τις πολιτικές της κοινότητας του Facebook και, για το λόγο αυτό, έχετε μπλοκαριστεί για 7 μέρες.» (Το «πρόσφατα», είναι μια παλιά αναφορά μου στην τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου, …από τον Φεβρουάριο του 2013! Χα!)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (12 Απριλίου): Το facebook, μου θυμίζει…


Μ. Τετάρτη, σήμερα! Καλημέρα σας!


NASA: Τη Μ. Πέμπτη οι αποκαλύψεις για την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη


Χαιρετίσματα, από τον κήπο μου: Καλό μεσημέρι, καλή συνέχεια!


Αρχειακό: (Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015): Φως άκτιστον και «άγιον φως»)


Αυτοί, δεν είναι άνθρωποι! Αυτά τα έθιμα, δεν είναι χριστιανικά! Αυτή η Εκκλησία (της Ρόδου, και όχι μόνο) δεν είναι ορθόδοξη! Γενικά: δεν είναι αυτή η Ελλάδα που τιμά τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού! Έρχεται το τέλος της!


Μ. Τρίτη, σήμερα! Καλημέρα σας!


Εσείς, θα προσκυνούσατε τις αγιογραφίες, της τρανσέξουαλ ηθοποιού Μίνας Ορφανού;


Ξεκινήσαμε με κέφι, και σήμερα...


BLOGxairete: Είμαστε καλά, και συνεχίζουμε! Καληνύχτα, καλό ξημέρωμα!


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!.. (και τα πιο πρόσφατα θέματα του μπλογκ μου, σε τίτλους ενεργού λινκ, είναι…)

4 σχόλια:

stavroula είπε...

Χριστος Ανεστη ο Κυριος!
Παντα στις καρδιες μας και στο ΧΑΙΡΕΤΕ επισης :)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, Σταυρούλα μας!
Ναι αμήν! Πάντα να είναι αναστημένος, και στις καρδιές μας, και στο ΧΑΙΡΕΤΕ επίσης!
Ευχαριστώ! :)

stavroula είπε...

Ναι περασε κι αυτή η Πασχαλια. την γιορτασαμε ομορφα και με το νέο ζευγαρι, με τον γαμπρο μας. ομορφη ηλιολουστη μερα οικογενειακα.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χαίρομαι Σταυρούλα! Πολύ χαίρομαι!