Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Αρχειακό – σχεδόν 30 χρόνια πριν (Ιανουάριος 1989): «Γράμματα Διαμαρτυρίας» (έκδοση τρίτη) Φωτο: εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, του εξαντλημένου -από τότε, βιβλίου μου.

4 σχόλια:

stavroula είπε...

Μια βιαστικη καλησπέρα.
Δεν ηξερα ότι ειχες γραψει βιβλιο Φαινεται αρκετα ενδειαφερον! Φανταζομαι τι διαμαρτυριες είναι αυτές. :D

P. MICHALOPOULOS είπε...

Οι δυο πρώτες εκδόσεις, τυπώθηκαν σε ένα θρησκευτικό τυπογραφείο, εδώ στην Αθήνα, στο Μοσχάτο. Η τρίτη έκδοση, η «βελτιωμένη και επαυξημένη», είναι από τις εκδόσεις «Μέλισσα». Της γυναικείας αδελφότητας στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, είναι αυτή που έχει τώρα και τον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό. Με είχε συστήσει τότε εκεί ο αδελφικός μου φίλος ο Γιάννης ο Πήχος, συνεργάτης μου στα κατηχητικά του Καντιώτη, ο σημερινός αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ηγούμενος της μονής Λογγοβάρδας της Πάρου.
Το βιβλίο αυτό, το είχα γράψει στο χέρι, σε χαρτί διαφανές –σελίδα, σελίδα, με το πενάκι μου -του σχεδιαστή, με σινική μελάνη, τόσο τα κείμενα όσο και τα σχεδία –σκίτσα. Τα έστειλα λοιπόν πακέτο τα χαρτιά αυτά, ταχυδρομικώς στην Ασπροβάλτα, και εκεί τυπώθηκε το βιβλίο, 2.500 αντίτυπα, που το παρέλαβα επίσης ταχυδρομικώς. Το έδωσα μόνο σε λίγα βιβλιοπωλεία, και φυσικά στην αδελφότητα του Καντιώτη (500 αντίτυπα), που το έβαλαν στη βιτρίνα, στο κέντρο, με την ετικέτα «μόλις κυκλοφόρησε». Τα περισσότερα, τα χάρισα σε φίλους και γνωστούς. Αρκετά δε, τα πούλησα με αντικαταβολή. Θυμάμαι ότι η μητρόπολη Ιερισσού και αγίου Όρους, μου είχε παραγγέλλει 100 αντίτυπα!
Σκέπτομαι δε Σταυρούλα, να μη μείνω μόνο στα εξώφυλλα. Τώρα που έχω κάπως βαρεθεί –έως σιχαθεί το facebook, λέω να κλέψω χρόνο από εκεί και να περάσω σε ψηφιακή μορφή, σκαναρισμένες επίσης, και όλες τις σελίδες του βιβλίου, και να τις ανεβάζω σιγά –σιγά στο μπλογκ μου.
Το θέμα του βιβλίου, ήταν κυρίως διαμαρτυρίες για τα προγράμματα της τηλεόρασης. Κρατικής μόνο τότε. Εγώ τότε ήμουν απλά επιστολογράφος, έστελνα επιστολές στον Τύπο, και αυτές δημοσιεύονταν, και μια συλλογή από εκείνες τις επιστολές, τα «Γράμματα» μου εκείνης της εποχής, είναι και το βιβλίο αυτό.

stavroula είπε...

Ευχομαστε να τα δουμε!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ευχαρίστως Σταυρούλα, θα γίνει και αυτό! Έστω και μόνο για σένα, αξίζει η διαδικασία.
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από κάποιες αναμνήσεις που θα μου ξυπνήσουν, με το ξεφύλλισμα ξανά του βιβλίου -στο σκανάρισμα του, θα δούμε ξανά και κάποια καλλιτεχνήματα, κάποια διακοσμητικά από αυτά που σχεδόν είχε η κάθε σελίδα με το πενάκι μου, και τα γράμματα σχεδιασμένα ένα-ένα!
Σελίδα, και… μεροκάματο! Χα!
Προσεχώς λοιπόν! Τώρα κοιμάται το βιβλίο μέσα στο μηχάνημα, καλά σκεπασμένο, και περιμένει ποτέ θα βρω την όρεξη να ασχοληθώ ξανά με αυτό, διότι έχουμε μείνει μόνο στα εξώφυλλα.
Βλέπεις ασχολούμαι λίγο το πρωί, με τον πρωινό καφέ, στον υπολογιστή, με το facebook κυρίως, και λίγο το απόγευμα, προς το βράδυ. Εκτάκτως δε, και λίγο προς το ξημέρωμα, όπως τώρα.
Την ημέρα, έχω να κάνω κάποιες δουλειές του σπιτιού, να ασχοληθώ με τον κήπο, να απολαύσω τη βεράντα… Και να επισκευάσω -να θωρακίσω το σπίτι, μετά τις ζημίες που δημιούργησε εκείνη η μαφιόζικη εισβολή εκείνο το απόγευμα πριν λίγους μήνες, ανήμερα του αγίου Νικόλαου!
Αυτά!
Καλό βράδυ, καληνύχτα στη Βιρτζίνια! Χαίρετε!