Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Καλημέρα! Μια όμορφη Παρασκευή, να έχετε!.. (Σας θυμίζω δε εδώ, και τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου, στο ιστολόγιο «χαίρετε»…) Κοπιάστε!

«Χαιρετισμοί»


Δυο εικόνες, ένα τεστ γνώσεων… Ερώτηση 1. Ποιος άνθρωπος της Δύσης, μοιάζει με τον Ταξιάρχη τον δικό μας; Φτερά στο κεφάλι ο ένας, το ίδιο σαν φωτοστέφανο ο άλλος, και με ίδια πολεμικά όπλα; (Βοήθεια: ο ένας είναι στο Μανταμάδο της Λέσβου, και ο άλλος γνωστός ερυθρόδερμος της Αμερικής.) Ερώτηση 2. Ποιος από τους δυο κυνήγησε τους πειρατές, και τους άνοιξε στα δυο με το σπαθί του, σαν μπακαλιάρους παστούς;


Αν ήμουν Βουδιστής…


Προτεινόμενος τίτλος σε έργο ζωγραφικής (προσχέδιο): «Περιμένοντας –πώς και πώς, τον άγιο Γεώργιο…»


Το πρώτο του, θαύμα: Ο Χριστός, στις εξετάσεις αποφοίτησης του κατηχητικού σχολείου για νήπια… Απαντά, με επιτυχία στην ερώτηση: «πόσες είναι οι εντολές;»!


Εσείς, όσοι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί, σε ποια ομάδα βουντού ανήκετε, και ποιο τοτέμ προσκυνάτε σαν μοναδικό προστάτη σας; Αυτό στον Μανταμάδο στη Λέσβο, ή το άλλο στον Πανορμίτη της Σύμης, απέναντι από τη Ρόδο;


Αγιογραφίες: 1. Στη δύση πάλι -στον παπισμό, δεν έχουμε μεν εκείνο το κωλοδάχτυλο της ευλογίας -το ορθόδοξο… Αλλά αυτό βλέπουμε να αντικαθίσταται από κάτι εξίσου φαλλικό σε συμβολισμό… Ο Χριστός, κρατά ένα βαρύ –βαρύ μπαλάκι –τη Γη, να πούμε, από το ένα χέρι… Και ένα μακρύ καβλιτζέκι, ένα σκήπτρο –ματζαφλάρι, από το άλλο! 2. Επίσης, η βυζαντινή στολή του αυτοκράτορα στον ορθόδοξο Χριστό, έχει αντικατασταθεί με τη στολή των Δόγηδων, των Μαρκησίων, και της πάπισσας Ιωάννας, στον Χριστό της Δύσης!


Οι λατερνατζήδες με τα μαύρα!


Γλυκιά έκφραση -στην πιο πάνω αγιογραφία, αν και ακούρευτη… Καμιά σχέση με το ατσούμπαλο πρόσωπο του πιο κάτω σκίτσου!


Το γνωστό σινιάλο! Δεν απουσιάζει σχεδόν, από καμιά αγιογραφία! Είναι το «δάχτυλο»! Όχι το τόσο χυδαίο, το μεσαίο, αλλά το πιο διακριτικό, το παρα-μεσαίο… Το βλέπετε να ξεπροβάλει καθαρά, κάτω και ανάμεσα από τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο! Είναι το σήμα κατατεθέν της ορθοδοξίας, το διαδομένο σαν πατέντα στα πέρατα του κόσμου! Κωλοδάχτυλο μεν, αλλά καθαγιασμένο -ευλογημένο τοιούτο! Συνδυάζεται δε κάλλιστα, και με το γνωστό αγιογραφικό ρητό, το… «σκύψε ευλογημένη» να σε εξομολογήσω!


Θαύμα –θαύμα: Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην Μεγαλόχαρη, στην Παναγία της Τήνου, είχαμε σήμερα το μεσημέρι, στο επεισόδιο της σειράς του ΑΝΤ1, «Κωνσταντίνου και Ελένης», αυτό με τον τίτλο «Το μωρό της Ρόζμαρι»!..


Σήμερα, συζητώ με τον δηλωμένο ως ορθόδοξο χριστιανό «φίλο», τον αγαπητό κ. Νικόλαο Καραμποτσεκιδη. (φωτο προφίλ)


Σήμερα, εορτή της γυναίκας, γιορτάζει και η κυρά Μαρία, η γυναίκα του παπα- Ξενοφώντα… Που ο ίδιος της εύχεται, αποκαλώντας την… «Πρεσβυτέρα»! Διότι ο ίδιος έχει τον δεύτερο βαθμό ιεροσύνης, αυτόν του Πρεσβύτερου. Ερώτηση: Αν είχε τον πρώτο βαθμό, θα την έλεγε… Διακόνισσα; (Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ως Επίσκοπος, είχε σύζυγο τη Θεοσεβία. Σύμφωνα με τα προηγούμενα, αυτή θα έπρεπε να λεγόταν… Επισκοπίνα;)


Αίσχος! Αυτή θα είναι η διαφημιστική αφίσα της νέας βλάσφημης παράστασης, που θα ανέβει το Πάσχα σε θεατρική σκηνή της Αθήνας: Ο Χριστός με το σεντόνι του Χάρη Ζάβαλου (από τη «βίλα των οργίων»), θα ανασταίνεται με μια σημαία στο ένα χέρι, και χαιρετώντας με το κωλοδάχτυλο από το άλλο! Πάνω από το κεφάλι του θα εκρήγνυται ο τίμιος σταυρός, και ακόμα πιο πάνω θα υπερίπτανται σέξι γκόμενες με βαθύ ντεκολτέ και με φτερά!


Φωτο: Δουλοπρεπές παπαδαριό, επί το έργον! Ερώτηση: Υπάρχει και ανώτερη βαθμίδα, από αυτήν του… σφουγγοκωλάριου;


Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα, ότι αυτός ο μικτός πολιτισμός -ο «ελληνο-χριστιανικός», είναι κατά πολύ ανώτερος από άλλον τον σκέτο, τον «ελληνικό» πολισμό! 1. Διότι, ο μεν πρώτος, έχει π.χ. ένα σκληρό –θορυβοποιό, κομπολόι, ο δε άλλος ένα σοφτ κομποσκοίνι. 2. Ακόμα διότι μεν πρώτος, έχει τον ιερό «χαιρετισμό» του, με το «παρα-μεσαίο» δάχτυλο (και πρόστυχος, αλλά και με κάποιο τακτ), ο δε άλλος, έχει τον πατριωτικό «χαιρετισμό» του να είναι -καθαρά και ξάστερα, με το κανονικό, το «μεσαίο» δάχτυλο (ηθικής δηλαδή… «εξώλης και προώλης», που λένε.)!


Γιορτή της γυναίκας σήμερα, και σας βρήκα αυτήν την (πρώτη) εικόνα. Η οποία περιέχει και το πουλί, και έναν άγγελο… γυναίκα! Η Αγγέλα αυτή, να την πούμε έτσι, είναι ξαπλωμένη σαν να θέλει να γονιμοποιηθεί κι αυτή! Ξέρετε… Ευαγγελισμός, κρίνος, περιστέρι (εικόνα δεύτερη), όπως… Τήνος!


«Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα.» (δυο τυχαίες εικόνες)


Απόστολος Μακράκης (1831-1905)


Βυζαντινά…


π. ΜΑΞΙΜΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΓΙΟΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ; ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;


Το σχετικό τραγούδι –οπερέτα, λέει: «Μη την ξεχνάς ποτέ σου, όπου κι αν θα πας, αυτήν την τόσο τρελή, την Αποκριά!» Προσφορά λοιπόν -στον απόηχο αυτού του Καρναβαλιού, είναι και αυτή η εικόνα που σας βρήκα. Είναι η Παναγία του Καζάν (Ρωσία), και μοιάζει με τη δική μας την Παναγία Βλαχερνών Γαρίτσας, στην Κέρκυρα, αλλά δίχως τα στολίδια.


Βίντεο αρχείου: Ο Χάρρυ Κλυνν, σαν Τραμπάκουλας, ευλογεί με το δάχτυλο, σαν μητροπολίτης! (Δες το, στο 14:14 λεπτό)


Ντόναλντ Τραμπ: Με το… κωλοδάχτυλο, άρχισε και αυτός! Πώς λέμε… «από Θεού άρξασθαι»; Κάπως έτσι! (Διαβάζω: «ο ελληνορθόδοξος ιερέας ,π. Εμμανουήλ Λέμελσον, καθώς ευλογεί τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν τις εκλογές.»


Από μέιλ ηλεκτρονικής εφημερίδας που έλαβα πριν από λίγο… Ερωτήματα σχετικά με… 1. Τι κήδεψε ο Υπάτιος στην Πτολεμαΐδα; 2. Τι αποτέφρωσε στη Βουλγαρία η οικογένεια του μίστερ Τζάμπο; 3. Γιατί δεν φορούσε ζώνη ο συνοδηγός της Πόρσε; και αν… 4. Αυτή η φωτο, από το άλμπουμ του Υπάτιου, στον λογαριασμό του στο facebook, είναι από το μαγαζί στο Νέο Φάληρο, στο οποίο ήταν dj;


Μη έχοντες επιχειρήματα αυτοί, -οι περισσότεροι μεγαλο-παπάδες ή τα τσιράκια τους, αντιδρούν με προσωπική επίθεση στον συνομιλητή τους, και όταν η συζήτηση φτάσει στο σημείο να έχουν ξεγυμνωθεί και εκτεθεί ανεπανόρθωτα, θα τον διαολοστείλουν τον χριστιανό, θα τον καταριούνται, θα τον περιλούουν με όλες τις βρισιές του χαμαιτυπείου, και τέλος θα τον μπλοκάρουν. Και δεν είναι η εξαίρεση αυτό, αλλά ο χρυσός κανόνας, στις δήθεν θρησκευτικές και εκκλησιαστικές σελίδες παντού, αλλά κυρίως και εδώ, στο facebook.


Χαριτωμένος γέροντας, ο πατήρ Πορφύριος… Αναζητούσε πάντα το τέλειο. Σαν ιερέας δε, μπορούσε και να ευλογεί με το δάχτυλο κι αυτός! Αν και όταν τον γνώρισα τότε στο κελί του, ευλογούσε με έναν σταυρό! Εδώ, ευλογεί κανονικά με το μεσαίο δάχτυλο, η θέση και το μέγεθος του οποίου διδάσκει ότι δεν είναι τόσο καθοριστικό το μέγεθος, αλλά η τεχνική…


Ιερά προσκυνήματα με… θέα! (Εκδρομές ενορίας, αναζητώντας θαυματουργές εικόνες!)


Αυτοί είναι οι δράκοι του νερού; Και ο άλλος, αυτός που σκότωσε ο Άγιος Γεώργιος τι ράτσας δράκος ήταν;


Αφού η ψυχή δεν πεθαίνει, είναι αθάνατη, τότε πώς λέτε ότι πάει -σαν πτώμα στον Άδη και εκεί αναμένει να αναστηθεί;


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΙΣΤΗ; Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ;


Να ζήσεις βρε παπά Φώτη! Και εσύ και τα «μυστήρια» και η «ορθοδοξία» που γιόρταζε χθες («Κυριακή της ορθοδοξίας»)! Να χαιρόμαστε μαζί σας και εμείς οι ενορίτες με τα πονηρά (εκτός από τα χρηματικά) τα τυχερά σας, μέσα στις εκκλησιές… Διότι αν ήμασταν π.χ. μουσουλμάνοι, πού θα τα βλέπαμε (και θα ακουμπούσαμε και λίγο, άμα λάχει), τόσα πολλά νεανικά γυναικεία βυζιά και μάλιστα τόσο πολύ τροφαντά, σαν αυτά με τα οποία φωτογραφίζεστε; Πού; Στο τζαμί; Μπα! Θα έπρεπε να περιμένουμε να πεθάνουμε πρώτα –σαν μάρτυρες του Ισλάμ, και να τα δούμε σαν ουρί -εκεί πάνω, στον Αλλάχ!


Και βέβαια, οι έννοιες… Άδης, κόλαση, παράδεισος και βασιλεία των ουρανών, δεν είναι σαλάτα ρώσικη, δεν είναι τα μπλεγμένα μαλλιά της τρελής! Έχουν μια ξεχωριστή σημασία, και δίνουν μια πλήρη εσχατολογική εικόνα όταν αναλυθούν και εξηγηθούν.


Και βέβαια, οι έννοιες… Άδης, κόλαση, παράδεισος και βασιλεία των ουρανών, δεν είναι σαλάτα ρώσικη, δεν είναι τα μπλεγμένα μαλλιά της τρελής! Έχουν μια ξεχωριστή σημασία, και δίνουν μια πλήρη εσχατολογική εικόνα όταν αναλυθούν και εξηγηθούν.


Θα πάει και ο Γκουσγκούνης τελικά στον παράδεισο; Και στην περιπτώσει αυτήν, πώς θα προφυλάσσονται άραγε από αυτόν οι Άγγελοι εκεί, και ιδίως εκείνα τα μικρά –με το κωλαράκι έξω, αγγελάκια; Θα παραγγείλουν μήπως ειδικά, τσίγκινα σωβρακάκια;


Κυριακή της ορθοδοξίας, σήμερα… Ξεπουλάμε τα πάντα, στο πανηγύρι: Και βασιλικές κορώνες (@@ καλαβρέζικα) έχουμε, λέμε!.. (…στην ετικέτα «αγιογραφίες εστεμμένες»!)


Το Πνεύμα, κατέβηκε σαν περιστέρι, όχι ότι ήταν σαρκωμένο σε περιστέρι. Κατέβηκε έτσι, μόνο στη βάπτιση του Χριστού. Στην πιο πάνω εικόνα όμως, δεν έχουμε καμιά βάπτιση του Χριστού. Άρα εκεί, δεν έχουμε το πνεύμα σαν περιστέρι, αλλά το περιστέρι σαν τσόντα! Και φυσικά, το Πνεύμα έχει κάνει την παρουσία του με διάφορους τρόπους. Στην Πεντηκοστή για παράδειγμα, σαν πύρινες γλώσσες, αλλού αλλιώς, κλπ!


Ο Ιωσήφ ήταν συνομήλικος της Μαρίας;


Δίδαγμα: Αν είσαι κάτι σαν την μέλισσα –ως χριστιανός, και βλέπεις ότι μέσα στην Εκκλησία (της πατρίδας σου, της ενορίας σου, κλπ) είναι όλοι σχεδόν οι παπάδες κάτι σαν σκατόμυγες, και όλα σχεδόν εκεί μέσα (λατρεία, κήρυγμα, εικόνες, ύμνοι, κλπ) είναι μέσα στα σκατά… Τότε, απλά δεν πας σε αυτήν την σκατο-εκκλησία! Κάθεσαι σπίτι σου, στον κήπο της κατ’ οίκον Εκκλησίας! Μέχρι… νεοτέρας!..


«Κυριακή της ορθοδοξίας» αύριο. Γιορτάζουμε την αναστήλωση των εικόνων… Θα πάμε εκκλησία, και θα τις ασπαστούμε… Ακόμα και αυτές με περιστέρια θεούς, με κρίνους ευαγγελισμού, και με τέρατα -δράκους! Προσοχή λοιπόν αύριο οι παρθένες μη μυρίσετε και εσείς τον κρίνο στη συγκεκριμένη εικόνα (φωτο), όταν την προσκυνάτε! Οι γέροι δε, και οι γριές να φορούν και τα γυαλιά τους… Μη τυχόν και ασπαστούν κατά λάθος το άλογο ή τον δράκο! Χα!


Και μετά τις Κυριακές του Καρνάβαλου, έχουμε αύριο και την «Κυριακή της ορθοδοξίας»! Ο οποίος Καρνάβαλος αντιπροσωπεύει πλήρως την ορθοδοξία, σύμφωνα με κήρυγμα μεγαλο-παπά -εκπροσώπου του οικουμενικού πατριαρχείου (του Μελίτωνα) στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας!.. Αύριο λοιπόν, θα μασκαρευτούμε ορθόδοξοι, και θα πάμε να πέσουμε στα τέσσερα για να προσκυνήσουμε τα …«ξόανα»!.. Όπως αποκάλεσε τις εικόνες έτσι όπως τις λατρεύουμε, ο αείμνηστος μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Θεόκλητος Σετάκης!


Καλημέρα, όλη μέρα… Καλό σαββατοκύριακο! (και οι νεότερες αναρτήσεις μου στο «χαίρετε», ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: