Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το ξέρατε ότι ο «Ελληνο-Βουδισμός» –ο προ Χριστού -από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και μετά… και ο «Ελληνο-Χριστιανισμός» -από την εποχή του Βυζαντίου και μετά, είναι δυο πολύ συγγενικές έννοιες;

Το ξέρατε ότι ο «Ελληνο-Βουδισμός» –ο προ Χριστού -από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και μετά… και ο «Ελληνο-Χριστιανισμός» -από την εποχή του Βυζαντίου και μετά, είναι δυο πολύ συγγενικές έννοιες;
1. Βλέπω π.χ. εδώ, ο φωτοστέφανο του Βούδα και το αρχαιοελληνικό του φόρεμα. Υποθέτω λοιπόν ότι εμείς -οι αρχαίοι Έλληνες της αυτοκρατορίας του Μ. Αλέξανδρου και μετά, δώσαμε το ένα και πήραμε το άλλο. Δώσαμε την όρθια στάση στο άγαλμα, όπως έχουμε και στα αγάλματα του δωδεκάθεου, και πήραμε το φωτοστέφανο. Σωστά;
Έτσι εξηγείται αυτή η πρόσμιξη, αυτός ο Ελληνο-Βουδισμός, και στην ορθοδοξία.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…

Από την εποχή του Βυζαντίου δηλαδή, από τότε που επιβλήθηκε ο χριστιανισμός μετά από σκληρό διωγμό των ελληνιστών... Φαίνεται ότι οι τελευταίοι, άλλαξαν απλά όνομα για να γλυτώσουν το κεφάλι τους. Στην πραγματικότητα, έμειναν βαθειά μέσα τους ειδωλολάτρες, και με αυτήν τους την ιδιότητα επηρέασαν τον χριστιανισμό... Τόσο, ώστε μετά να μιλάμε ακόμα και για… «Ελληνο-Χριστιανικό» πολιτισμό.
Οι τότε αρχές, πολιτικές και εκκλησιαστικές -χάριν της ενότητας του έθνους, το ανέχτηκαν αυτό... Και κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο έκαναν πάντα –και κάνουν μέχρι σήμερα τα στραβά μάτια, σε τέτοιες προσμίξεις. Έτσι έχουμε μέχρι τις μέρες μας, αμέτρητα τέτοια κατάλοιπα στις παραδόσεις μας, όπως τα αναστενάρια, τις διάφορες διονυσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, κλπ.
2. Άλλο πάρε δώσε με τον Βουδισμό, εκτός από το φωτοστέφανο που στον ελληνισμό ως θρησκεία το κληρονομήσαν και οι αυτοκράτορες της Ρώμης που λατρεύονταν σαν θεοί ήταν και η – απαγορευμένη τότε για πολλούς, απεικόνιση του Βούδα! 

Πήραμε φωτοστέφανο, δώσαμε και γλυπτή μορφή με ελληνιστικό στυλ. 
Η μανία με την απεικόνιση του θεού, πέρασε και στον χριστιανισμό με τις εικόνες, στο Βυζάντιο όπως είπαμε, και με αυτήν την προσκύνηση την ανατολίτικη… 
Με τα φωτοστέφανα στους αγίους μας, και με τον Χριστό ξανθό και με γαλανά μάτια!
3. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Χριστός ευλογεί με το κωλοδάχτυλο, όπως και Ο Βούδας, κάτι που έχει αντιγράψει σαν ευλογία και το δικό μας το παπαδαριό, οι δικοί μας μάγοι της φυλής - οι Σαμάνοι μας, δηλαδή το ελληνορθόδοξο ιερατείο μέχρι σήμερα!
Διαβάζω:
Μετά τη βασιλεία του Μενάνδρου Α, αρκετοί Ινδοέλληνες βασιλείς, όπως ο Αμύντας της Βακτρίας, ο Νικίας, ο Πευκόλαος, ο Ερμαίος, ο Ιππόστρατος, και ο Μένανδρος Β, απεικόνιζαν τους ευατούς τους ή τις Ελληνικές θεότητες τους με το δεξί χέρι να πραγματοποιεί όμοια χειρονομία με αυτή του βουδιστικού βιτάρκα μούντρα, χειρονομία η οποία συμβολίζει την μετάδοση των διδαχών του Βούδα.

 Οι χειρονομίες τύπου Βιτάρκα Μούντρα στα ινδοελληνικά νομίσματα, ...
με τις παρακάτω θεότητες και βασιλείς: 
Άνω αριστερά: η Τύχη 
Άνω δεξιά: ο Ζευς 
Κάτω αριστερά: ο βασιλιάς Νικίας 
Κάτω δεξιά: ο βασιλιάς Μένανδρος Β´
4. Κομποσκοίνι ο βούδας; Κομποσκοίνι για τη δική μας νιρβάνα –ομφαλοσκόπηση και εμείς μοναχοί και λαϊκοί στην ορθοδοξία!
5. Κεριά και καντήλια και λιβάνια ο βουδισμός; Το ίδιο και εμείς!
6. Χειροφιλήματα αυτός; Και εμείς!
7. Ομπρέλες πάνω από τον βούδα; Και εμείς, πάνω από τις εικόνες στις λιτανείες!
8. Κουβούκλια για τις βουδιστικές θεότητες, στολισμένα με λουλούδια αυτοί; Κουβούκλια για εικόνες στη λιτανεία και στολισμένοι επιτάφιοι και εμείς!
9. Κιναιδισμό αυτοί…


ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Ελληνοβουδισμός είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πολιτιστική πρόσμιξη στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού και του Βουδισμού, η οποία ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. με την έναρξη της Ελληνιστικής περιόδου, και συνεχίστηκε ως τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: