Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Καλημέρα! «Κάνετε λίγη ακόμα υπομονή, ο καιρός θα φτιάξει, έρχεται η άνοιξη», σας έλεγα στην προηγούμενη ανασκόπηση των αναρτήσεων μου -στο μπλογκ, την περασμένη Παρασκευή. Και πράγματι, ήρθε! Πιστή στο ραντεβού της -το αστρονομικό, την περασμένη Δευτέρα! (και από τότε, οι ακόμη πιο νέες αναρτήσεις μου -στο «χαίρετε», ήταν…)

Βασίλης Θεοτοκάτος: Τον γνωρίζετε τον κύριο; Στα νιάτα του ως απόφοιτος δικηγόρος (δεκαετία ’65 – ‘75, ήταν συνεργαζόμενος με την αδελφότητα του Αυγουστίνου Καντιώτη. Μετά, έγινε πρόεδρος των πολυτέκνων, και είναι ακόμα νομίζω. Σήμερα -ηλικιωμένος πια, είναι και «παρ Αρείω Πάγω». Όπως διαβάζω λοιπόν, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» της Χρυσής Αυγής… Τίτλος: «Αν δεν ανατραπεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα έχει τελειώσει». (δηλαδή; Χούντα κ. Βασιλάκη μας;)


Αυτό το άθλιο και πανάθλιο παπικό κατασκεύασμα -του μεσαίωνα, λέγεται Σαβάνα Σάντα ή σεντάν, που και εμείς το λέμε ιερά σινδόνη… Το ύφασμα τάχα με το οποίο τύλιξαν το σώμα του Ιησού -όταν το έβαλαν στον τάφο, και στο οποίο λέει αποτυπώθηκαν πλήρως, όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μορφής του Χριστού! Αυτό το πράγμα, που το βλέπουμε στις παπικές εικόνες… Τον Χριστό δηλαδή, να βγαίνει αναστημένος από τον τάφο, μισοσπασμένος με αυτό το σεντόνι, κρατώντας μάλιστα και μια σημαία… Εικόνα, που υπάρχει και στον ναό της Αναστάσεως, εκεί που τάχα βγαίνει και το άγιο φως! (Στο βίντεο, η «σινδόνη» αναλύεται φασματοσκοπικά, και μετατρέπεται σε σύγχρονη έγχρωμη φωτογραφία… Το γυμνό σώμα του σταυρωμένου Ιησού, τάχα… Από την κορυφή ως τα νύχια… Με λογοκριμένο βέβαια, μόνο το μεσαίο τμήμα, αυτό των γεννητικών οργάνων!


Τώρα το δάχτυλο, και σε ανάγλυφη έκδοση… (Αυτός προφήτευσε -με νόημα όπως βλέπετε, το πώς θα ευλογούν στους έσχατους χρόνους του γενικού ξεπεσμού, οι ελληνορθόδοξοι ιερείς: με το παρα-μεσαίο, κωλοδάχτυλο!)


Οι κωλογερο-καλόγεροι, και τα κοινά τους: Νέο παραμύθι Παΐσιου, που έλεγε ότι έβλεπε και Χριστό, και αγίους, και αγίες, αλλά και δαίμονες με τους όποιους πάλευε, σκαρφίστηκε ο Ιωσήφ ο ησυχαστής, για να τον αγιοποιήσουν και αυτόν. Ερχόταν λέει Άγγελος και τον κοινωνούσε… Και του φανερώθηκε και η αγία τριάδα με μορφή τριών παιδιών, που –και τα τρία μαζί, τον ευλόγησαν με το… κωλοδάχτυλο!


ΤΙ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ;


Πώς το ανέχεται αυτό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, το να κάνουν πονηρές χειρονομίες στην Παναγία μητέρα του, και μάλιστα μέσα στον ίδιο του τον οίκο, το ναό, την εκκλησιά, και μάλιστα οι ίδιοι οι παπάδες;


Κανείς δεν είδε την Ανάσταση του Κυρίου, ώστε να μπορεί να την περιγράψει. Ούτε ο ίδιος ο Ματθαίος στο ευαγγέλιο του οποίου –μόνο σε αυτό, αναφέρονται κάποιες φαντασίες! Είναι λοιπόν αυθαίρετη ή δεν είναι η σχετική αγιογράφηση; Εδώ –στη φωτο, η Ανάσταση, σαν θέαμα στο θέατρο Δελφινάριο, σε νούμερο με μπαλέτο!


Μαλακίας, το Ανάγνωσμα… Πρόσχωμεν! (Στη σημερινή περίπτωση, έχουμε νέο κείμενο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, Νικόλαου.)


Καλημέρα! Σήμερα, σας έχω μερικές τυχαίες φωτογραφίες, με περιστέρια δυο ειδών: 1. Με αληθινά περιστέρια -με κώλο -που χέζουν παντού, και δεν τα χωνεύουμε… 2. Και με άλλα υποτιθέμενα, και χωρίς κώλο, περιστέρια… άυλα, ιερά –πανταχού παρόντα!.. Που λατρεύονται, σαν θεοί στον χριστιανισμό! (Όπως επίσης ιερά, θεωρούνται και διάφορα πραγματικά ζώα, σε άλλες θρησκείες… π.χ. οι αγελάδες, τα φίδια, οι μαϊμούδες, οι ελέφαντες κλπ!)


Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως προχθές (Γ Νηστειών): Πήγες εκκλησία; Ασπάστηκες τον σταυρό; Δεν σε εμπόδισαν τα λουλούδια;


O πατήρ Βασίλειος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος (της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασιάς και Σπάρτης - Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μας παρουσιάζει τη φωτο του προφίλ του… Το διάσημο εκκλησάκι που το έκτισαν πάνω σε μια μικρή γέφυρα του χωριού Βάστα Αρκαδίας… Εντοιχίζοντας σε αυτό, μερικά δέντρα –πλατάνια στην περίμετρο του. Μετά είπαν ότι τα δέντρα δεν έχουν ρίζες στο χώμα (αν και έρχονται από κάτω, που περνά το ποταμάκι), αλλά τάχα στηρίζονται θαυματουργικά στην σκεπή της εκκλησιάς… Σαν θαύμα τάχα της αγίας Θεοδώρας!


Ως γνωστόν η «παπαδιά» – η σύζυγος του παπά, δεν έχει ειδική στολή και άμφια… Άσχετα αν την αποκαλούν «πρεσβυτέρα», και της φιλούν και το χέρι!.. Τα «παπαδάκια» όμως, έχουν στολή! Και δεν εννοούμε τα παιδιά του παπά και της παπαδιάς, τα «παπαδοπαίδια», αλλά τους λεγόμενους «ιερόπαιδες», αγόρια βέβαια, πάντα. Μικρά ή μεγάλα παιδιά, που βοηθούν στο ιερό. Αυτά πράγματι έχουν στολή -όπως βλέπετε (φωτο), περίτεχνα άμφια, που μοιάζουν -θα έλεγε κάποιος, με αυτά του ιεροδιάκονου!


Δεν είναι η σκάλα του Μιλάνου, ή η γέφυρα της ομορφιάς ή της παπαδιάς! Τι είναι;


Σάντα Τεοντόρα, μπάι-νάιτ!


Το ξέρατε ότι ο «Ελληνο-Βουδισμός» –ο προ Χριστού -από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και μετά… και ο «Ελληνο-Χριστιανισμός» -από την εποχή του Βυζαντίου και μετά, είναι δυο πολύ συγγενικές έννοιες;


Τι γιορτάζουμε σήμερα, Κυριακή της σταυροπροσκυνήσεως; Τον σταυρό του Χριστού λέει, στήνοντας τον σαν τοτέμ, -τάχα για να τον τιμήσουμε... προσκυνώντας τον!


1. Μανούλα! Η δική σου επιγραφή, λέει ότι είσαι μητέρα του θεού… Δεν λέει Μαριάμ, που είναι το όνομα σου. Προσεχώς θα σε πουν και Παναγία, ενώ ο θεός είναι απλά Άγιος! Θα σου ζητούν και να τους βοηθάς εσύ και να τους σώζεις εσύ! 2. Η δική μου επιγραφή μανούλα, δεν λέει ότι είμαι ο θεός το παιδί σου. Λέει απλά Ιησούς Χριστός! 3. Αν κρυφά είμαι και εγώ θεός μανούλα, ένας μικρός θεός ακόμα, πότε θα μπορώ να σώζω και να βοηθώ κι εγώ; Όταν μεγαλώσω και γίνω μεγάλος θεός; Πότε, μανούλα;


ΠΩΣ, ΣΩΣΜΕΝΟΙ; ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ, ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ; ΓΙΝΕΤΑΙ;


Πέθανε -αργά χθες το απόγευμα -σε ηλικία 85 ετών, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, Σεραφείμ, μετά το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο Τρικάλων, και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Η Ιστορία μιας διαχρονικής αγάπης…


Διάλογοι: 1. Μαρία η Μαγδαληνή… «Τι επεισόδιο, έχασα Κύριε;» 2. Κύριος… «Αναστήθηκα Μαρία, μέσα στις τρεις μέρες -όπως είχα πει. Έχασες, αυτά που λέει ο Ματθαίος για σεισμούς, για νεκρούς που αναστήθηκαν μαζί μου, για το πώς ξεκόλλησα από πάνω μου τα σαβάνα, πώς ντύθηκα αυτά τα ωραία ρούχα, πως κατάφερα και άνοιξα τη βαριά πέτρινη πόρτα του τάφου, και τέλος πως βγήκα έξω και πήρα στο κυνήγι του στρατιώτες του Πιλάτου, –ολόκληρη κουστωδία, και ακόμη τρέχουν! Και να, είμαι δω, στα πέριξ του τάφου, να σας υποδέχομαι! Τόσο άλλαξα Μαρία, που με πέρασες για τον κηπουρό;»


Πώς μεταφράζεται το κείμενο; Μήπως λέει ότι… όλοι αναρωτιούνται με ποιον άραγε να μοιάζει το παιδί αυτό με τα χρυσά μαλλιά; Και οι «αδελφοί του Χριστού», οι ετεροθαλείς όπως λέμε εμείς, δηλαδή τα μεγάλα (κατά 20 περίπου χρόνια) παιδιά του χήρου Ιωσήφ, ήταν και αυτά ξανθομάλλικα; Και πότε πρόλαβε ο Ιωσήφ –ο τωρινός αρραβωνιαστικός της 15χρονης Μαρίας και χήρεψε (δεν τον κόβω για πάνω από 30 ετών), και είχε και τόσο μεγάλα παιδιά;


Διαβάζω (16 Μαρτίου): «Ο πατήρ, ενημέρωσε τη φωτο του προφίλ του, στον λογαριασμό του στο facebook.» (Σπούδασε στο Εθνικο & Καποδιστριακο Πανεπιστημιο Αθηνων -Tόπος διαμονής: Πάτρα. - Τόπος καταγωγής: Πάτρα)


Το facebook, μου θυμίζει κάτι σαν σήμερα… (Panagiotis Michalopoulos: 18 Μαρτίου 2015 στις 8:38 μ.μ.: «Τα λέγαμε -χθες και σήμερα… ΣΧΟΛΙΑ, σε σχετική ανάρτηση ιστοσελίδας με όνομα σιχαμερού πλάσματος των βρομερών υπονόμων! Ναι, ακόμα και εκεί! Χα!»)


Υπάρχει και σχετική σελίδα στο Facebook, με τίτλο… «Το φυλακτό του θαυματουργού ταξιάρχη του Μανταμάδο». Φυλακτό, σε πολλές μορφές, όπως σε εικονίτσα καρφίτσα -για το πέτο, σε εικονίτσα σκουλαρίκι για το αυτί ή τον αφαλό, σε εικονίτσα δαχτυλίδι και σε βραχιόλι για το χέρι, κλπ. Υπάρχει δε η σκέψη να κυκλοφορήσει προσεχώς και σε μορφή φυλακτό-καπότα, αλλά μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας (δες σχετική φωτο με δείγματα) αφού τα μεγέθη ποικίλουν!..


Ντροπή –αίσχος! Τι υπονοούν; Ότι κάποιος κερατάς, του πέταξε τα μάτια έξω, του καλού αυτού αγγέλου; Σημειωτέον, ότι υπάρχει και δεύτερη εικόνα –φωτο προφίλ κι αυτή, με εμφανή την σχετική αισχρή πράξη… (δες την, με δική σου ευθύνη.)


Από το απολυτίκιο τους, μαθαίνουμε ότι οι Άγιοι «Ταξιάρχες» (ο αρχάγγελος Μιχαήλ και ο αρχάγγελος Γαβριήλ), δεν φέρουν αναγκαστικά τον αντίστοιχο βαθμό αξιωματικού του στρατού, δηλαδή αυτόν του «Ταξίαρχου», αλλά πολύ ανώτερο, τον ανώτατο βαθμό! Είναι λέει… «Αρχιστράτηγοι»! Στον άλλο ύμνο όμως η Παναγία, είναι απλά… «στρατηγός», και εικονογραφείται με σήμα τα τρία αστέρια!..


Τρίο


Όχι «Σάββατο κι απόβραδο» που λένε, αλλά «ξημέρωμα Σαββάτου», λίγο πριν δηλαδή… Τα λέγαμε -όμορφα και ωραία, με την εκλεκτή μου φίλη, τη Χιώτισσα κ. Αργυρώ Πιτσικούλη. Μαζί λοιπόν με την «καλημέρα» μου, και την ευχή για ένα «καλό σαββατοκύριακο», έχω την τιμή να σας ενημερώσω, και, για τον σχετικό μας διάλογο.


Άμα λοιπόν αρχίσει ένα ψέμα, έστω μικρό και αθώο, το πράγμα καταλήγει μετά, σε μια απόλυτη ξευτίλα… Στο να αγιογραφούμε πράγματα που δεν έχουμε δει, παρά την απαγόρευση της Εκκλησίας… Στο να προσκυνούμε και να πιστεύουμε και να λατρεύουμε πράγματα που δεν στέκουν! Όπως εδώ, τον Χριστό, σαν τον Χάρη Ζάβαλο, στη ταινία «η βίλα των οργίων»!


Απόψε, χαιρετίζουμε την Γ΄ Στάση, του καρναβαλιού της εκκλησίας! Άρχισε ήδη η σχετική τελετουργική διαδικασία… 45 λεπτά πριν (φωτο) στο facebook. Σπεύσατε!


ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ: 1. Maria Vogiatzi: «ΧΑΙΡΕ ΝΥΜΦΗ ΑΝΥΜΦΕΥΤΕ!». 2. Panagiotis Michalopoulos: Ναι αλλά έτσι, τι εικόνα ηθική, κοινωνική, θρησκευτική, κλπ, έδειχνε εκεί στο χωρίο της, η Παναγία; Με το να είναι δηλαδή μια 15χρονη ανύπαντρη μητέρα… απλά, αρραβωνιασμένη… και μάλιστα με έναν γέρο, που της τον έδωσαν οι ίδιοι οι ιερείς, εκεί που ήταν κλεισμένη για 12 χρόνια, -από 3 ετών, στο ναό; Έναν, γέρο 80 ετών -όπως αγιογραφείται βυζαντινά ο Ιωσήφ, και όπως –τόσο γέρο, τον θέλουν τα ορθόδοξα κιτάπια, για να δικαιολογήσουν ότι τα «αδέλφια του Χριστού» δεν ήταν από την («αειπάρθενη») Παναγία, αλλά από τον Ιωσήφ, που ήταν λέει… χήρος;


Παΐσιος: Να πώς ήταν «ντυμένος» ο Αδάμ…


Το ξέρατε ότι στα διάσημα τοτέμ της ορθοδοξίας μας, συγκαταλέγεται και μια εικόνα, θαυματουργή βέβαια (ξεχωρίζουν –σαν αυτές μόνο να έχουν τον κώλο πίσω) που ακούει στο όνομα «η Χαρά των Θλιβομένων»; Εγώ τώρα το έμαθα. Πήρε λέει την ομπρέλα της (αυτή την μεγάλη, την βουδιστική), φόρεσε όλα τα λούσα της, τα στολίδια της, τα δαχτυλίδια της… Και από το άγιο όρος, κατέβηκε – «σεινάμενη και κουνάμενη», σε μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι στην Κρήτη!


Aramis! One of the three musketeers? (Ο Άραμης; Ένας από τους τρεις σωματοφύλακες;)


Καλημέρα παιδιά, και λίγο κουράγιο ακόμα! Έρχεται η άνοιξη! (και με την ευκαιρία να σας πω για τις πρόσφατες αναρτήσεις μου, ότι ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: