Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ρωτάς, όλους αυτούς… Τους παπάδες, δεσποτάδες, θεολόγους, αγιογράφους κλπ… Για το πώς στο καλό προέκυψε αυτή η τάχα ευλογία τους… Αυτή με το παραλίγο μεσαίο δάχτυλο, το παραλίγο παραδοσιακό ελληνικό κωλοδάχτυλο… Και σου λένε πολλά και διάφορα… Είτε ότι δεν ξέρουν, είτε ότι το αντέγραψαν και αυτοί από κάποιες βυζαντινές ή κοπτικές εικόνες… Ή -όπως στη φωτο, ότι πρόκυψε έτσι ξαφνικά ανεξήγητα, ουρανοκατέβατα, και… από το πουθενά!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=339336076113347&set=a.792082654172018&type=3&theater
ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΣΟΥΔΑ… «ΝΑΑΑΑ»!
ΣΧΟΛΙΑ:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ, είπε...
Αυτός ο τρόπος ευλογίας του Μητροπολίτη, αλλά και άλλων, δεν είναι ο σωστός:

Ο αντίχειρας με τον παράμεσο και τον μικρό είναι μαζί και συγκλίνουν και συμβολίζουν την αγία Τριάδα. 
Ο δείκτης και ο μέσος είναι όρθιοι και συμβολίζουν τις δυο φύσεις του Χριστού.
P. MICHALOPOULOS είπε... 
Έτσι ακριβώς κάναμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά, με τα δάχτυλα μπροστά στην λάμπα, για να φτιάξουμε στον τοίχο τη σκιά από το… λαγουδάκι!
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Πρέπει σου λέει, -ένας μεγαλο-παπάς -φίλος μου στο facebook, για να είναι σωστή η ιερατική -αρχιερατική ευλογία, αυτή με το παράμεσο δάχτυλο (όχι το κανονικό κωλοδάχτυλο –το μεσαίο), πρέπει σου λέει, κάτι να σχηματίζει –να συμβολίζει, και ο δείκτης και ο μέσος…
Και αυτό, είναι το γράμμα «Χ», που σημαίνει Χριστός. 
Διότι σου λέει, έτσι ακριβώς ευλογούσε ανέκαθεν, ο Χριστός… Ότι από αυτόν -τάχα, τον ίδιον τον Χριστό, πήραμε και εμείς (οι ελληνορθόδοξοι παπάδες –δεσποτάδες) αυτόν τον τρόπο της παλαμικής –δακτυλικής ευλογίας. 
Τον ρώτησα αν νόμιζε ότι ο Χριστός μιλούσε ελληνικά, ή αν και αν και το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν, καταλάβαινε ελληνικούς συμβολισμούς, αλλά ο μεγαλο-παπάς, δεν μου απάντησε!
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς ευλογούσε την ημέρα της Aναλήψεως Του.
“Kαι αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε (Λουκά 24,50) και ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ’ αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους”.
Με τον ίδιο τρόπο από τότε και κάθε κληρικός με το δεξί του χέρι, ευλογεί το ποίμνιο του. 

Δυο πνευματικές ερμηνείες υπάρχουν για τον συμβολισμό του χεριού:
Η πρώτη λέει, ότι έτσι, το χέρι σχηματίζει την φράση “Ιησούς Χριστός Σωτήρ“. Το μικρό δάχτυλο παρομοιάζει το “ιώτα” – την λέξη Ιησούς. Ο δείκτης με τον μέσο “χιαστί” το γράμμα “Χ” την λέξη Χριστός και ο παράμεσος με τον αντίχειρα το μικρό “σ” (σίγμα) που δηλώνει την λέξη Σωτήρ.

Η δεύτερη λέει, ότι έτσι, το χέρι σχηματίζει την φράση “Ιησούς Χριστός Νικά“. Το μικρό δάχτυλο παρομοιάζει το “ιώτα” – την λέξη Ιησούς. Ο παράμεσος με τον αντίχειρα το γράμμα “χ” την λέξη Χριστός και ο δείκτης με τον μέσο, το μικρό “ν” που σημαίνει Νικά.
http://choratouaxoritou.gr/?p=45671
Πηγή : http://inpantanassis.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html


Panagiotis Michalopoulos 
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΥΛΟΓΟΥΣΕ;
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=410098169378556&set=a.132665930455116.1073741828.100011351294962&type=3&theater

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο τρόπος ευλογίας του Μητροπολίτη, αλλά και άλλων, δεν είναι ο σωστός:
Ο αντίχειρας με τον παράμεσο και τον μικρό είναι μαζί και συγκλίνουν και συμβολίζουν την αγία Τριάδα. Ο δείκτης και ο μέσος είναι όρθιοι και συμβολίζουν τις δυο φύσεις του Χριστού.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Έτσι ακριβώς κάναμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά, με τα δάχτυλα μπροστά στην λάμπα, για να φτιάξουμε στον τοίχο τη σκιά από το… λαγουδάκι!