Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Καλημέρα, καλή Κυριακή! (Ευπειθώς αναφέρω, ότι οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου -στο ιστολόγιο μου, έχουν όνομα η κάθε μια, όπως…)

Και τι είναι τέλος πάντων αυτές οι διαβόητες «Αποστολικές Διαταγές»; Ένα κωλο-κιτάπι κι αυτές, παρόμοιο με την κατάπτυστη «Αγία Επιστολή»;


«Κεφαλλονίτικος παπάς» (Svoronáta, Kefallinia, Greece) «διαβάζει με σοφία, τα Δώδεκα Ευαγγέλια τα βγάζει Δεκατρία.»


Μοιάζει με λατέρνα…


Η Εκκλησία, κοντά στο λαό… Από σπίτι σε σπίτι, και στους τόπους εργασίας... Ιερείς της ενορίας, σας επισκέπτονται, και με μια μικρή αμοιβή τους, π.χ. ένα μόνο ποτηράκι κρασί, αναλαμβάνουν και σε μαθαίνουν τα πιο βασικά εκκλησιαστικά κόλπα: Για παράδειγμα (φωτο), το πώς να ευλογείς και εσύ, με το… κ@λο-δάχτυλο!


«Ποτέ την Κυριακή», εργασία! (συμπεριλαμβάνονται και οι παπάδες;)


Συμβολική χειρονομία, σήμερα μέγα ψυχοσάββατο. Ο ιερέας, δείχνει με το δάχτυλο, τι θα πάθει ο κώλος όσων ψυχών τεθνεώτων δεν τους έκαναν σήμερα μνημόσυνο οι συγγενείς τους… Εννοεί, ότι και στα τάρταρα του Άδη θα πάνε… Και εκεί, στο μαύρο το σκοτάδι -«στα τυφλά», δεν θα ξέρουν ποιοι και πόσοι μαύροι δαίμονες με μακρύ τσουτσούνι, τους Σοδομούν 24 ώρες το 24ωρο τον αδιάβαστο –χωρίς κόλλυβα, ποπό τους!


1. Διαβάζω: «Σήμερα, είναι η Πανορθόδοξη μέρα των κοιμωμένων, των νεκρών στα κοιμητήρια… Σήμερα μόνο, "Ψυχοσάββατο", ο θεός επιτρέπει να γυρίσουν για λίγο στα σπίτια τους, μισολιωμένοι, στους δικούς τους ανθρώπους!» 2. Σχολιάζω: Και αυτή η θρησκεία των χριστιανο-βρικολάκων, φοβάται τους μετανάστες, μήπως και εξαιτίας τους επηρεαστούμε, και χάσουμε αυτήν την σωστή πίστη μας και γίνουμε αλλόθρησκοι, μουσουλμάνοι!


Δεν βρίσκουν αποτυπώματα και DNA του δολοφόνου. Τα αποτσίγαρα στο διαμέρισμα, του δολοφονημένου (φίλου μου, στο facebook) Αρχιμανδρίτη στο Γέρακα, είχαν μόνο το δικό του, το γενετικό υλικό. (Διαβάζω σήμερα: Με αγριότητα που προκαλεί ανατριχίλα άγνωστοι βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 47χρονο αρχιμανδρίτη Ιερόθεο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στον Γέρακα, από το οποίο έχουν κάνει φτερά πολύτιμα ιερατικά άμφια και κοσμήματα.)


Θαύμα: Κάποιος ή κάποιοι, χώθηκαν ανάμεσα στους πιστούς, όχι από ευλάβεια για την ανάγλυφη μάσκα, αλλά με πονηρό σκοπό, για πισω-κολλητό! Και τότε εμφανίστηκε η μάσκα από πάνω τους (φωτο), και κατουρήθηκαν από το φόβο τους… και έφυγαν τρέχοντας με πεσμένα τα φτερά, πριν προλάβουν να εκσπερματίσουν! Είναι ζωντανή τελικά η θρησκεία μας, ολοζώντανα και τα τοτέμ της!


Ας είναι αναπαυμένη η ψυχούλα του!


Άλλη μια βλάσφημη εικόνα του Ευαγγελισμού… Η Παναγία, γονατίζει μπροστά στον Αρχάγγελο. Εδώ δεν υπάρχει κρίνος, αλλά κλαρί με τριαντάφυλλα, της ίδιας ικανότητας για γονιμοποίηση κι αυτό, υποτίθεται… Σε συνδυασμό βέβαια με την ανάλογη προς τεκνοποίηση ενέργεια, από το αλμπίνο πουλί του γέρου… Το περιστέρι!


Το παρήγορο είναι, ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει Χριστός και Εκκλησία… Κάπου υπάρχει αληθινή ορθοδοξία. Κι αν δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα, υπάρχει αλλού! (δείτε φωτο από γάμο, στην Μαύρη Ήπειρο, και θα καταλάβετε.)


2.806, οι φίλοι μου στο facebook. Μαζί με αυτόν που προστέθηκε σήμερα… Και δεν είναι άλλος, από τον αγαπητό σύνθετη και τραγουδιστή… Τον πιστό χριστιανό, κ. Γιώργο Κοινούση! Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν!


Λυπάμαι πολύ για τον τραγικό χαμό, του αρχιμανδρίτη -φίλου μου στο facebook, του χρήστη «Ιεροθεος Ιωαννης Καμιτσης». Αν και τον είχα μαλώσει πρόσφατα (Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017), εκείνος -ανεξίκακος, ούτε με διέγραψε, ούτε με μπλόκαρε όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του, σε τέτοιες περιπτώσεις… Τώρα –μετά την άγρια δολοφονία του, η σελίδα του (φωτο προφίλ) έμεινε ορφανή… Και παρά πολλοί από όσους τον ήξεραν καλά, γράφουν εκεί στο χρονολόγιο του, και από ένα σχόλιο, ένα καλό λόγο, σαν μνημόσυνο!


Ο πατερ-παπούλης έχει κάνει τάμα να πάει μια μέρα να προσκυνήσει, εκεί στα θαυματουργά δέντρα της αγίας Θεοδώρας στην Αρκαδία. Δεν τα κατάφερε όμως ακόμα. Έτσι, σε μια εκδρομή στην περιοχή του, ανέβηκε να προσευχηθεί σε ένα κλαρί παρόμοιου περιέργου δέντρου! Βοήθεια του!


Αυτή, είναι η απεικόνιση της θείας λειτουργίας. Έχουμε λοιπόν…


Απόψε, έχω την εξαιρετική τιμή, να συνομιλώ με ένα νέο φίλο, τον σεβαστό μου πατέρα Αθανάσιο Αφεντουλίδη (ιερού ναού αγίου Γεωργίου –Θεσσαλονίκη). Θέμα μας –στη σελίδα του, ο Αρχάγγελος Ουριήλ.


Διαχρονικά… Από την παλαιά διαθήκη, μέχρι και την Ανάσταση, στη βίβλο… Από τον παλιό ελληνικό κινηματόγραφο, μέχρι και την αγιογράφηση -σήμερα: Το σεντόνι, ως απαραίτητο αξεσουάρ!


Το δράμα ενός αγίου!


Ε, ρε, γλέντιαααα!


Ψυχοσάββατο 18/02/2017


Μαθήματα αγιογραφίας (5) Τα άλογα των στρατιωτικών αγίων. (δίνουμε μεγάλη σημασία και σε αυτήν στην λεπτομέρεια. Δείτε π.χ. στα σχεδία -που σας έχουμε εδώ, το πώς ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα άλογα ονομαστών αγίων, όπως του αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, και του αγίου Δημήτριου του Μυροβλύτη.)


Μαθήματα αγιογραφίας (4) Με την ευλογία, ξανά. Δείτε μερικά σκαριφήματα, και παρατηρείστε μερικές βασικές ιδέες συμβολισμών. Όπως… 1. Το Ιησούς Χριστός νικά, 2. Το «αγία τριάδα» κάτω, και «οι δυο φύσεις, του Χριστού» -επάνω.


Μαθήματα αγιογραφίας (3) Με την ευλογία, ξανά. Έχουμε ένα παράδειγμα με τον άγιο Ιωάννη τον πρόδρομο. Έχει το χέρι του έτσι, σαν να λέει: «τραβάτε μπροστά!». Δείτε επίσης, πως σχεδιάζουμε έναν Άγγελο να ευλογεί…


Μαθήματα αγιογραφίας (2) Η ελληνορθόδοξη ευλογία με τα δάχτυλα. Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές της, στις διάφορες βυζαντινές εικόνες. Το ίδιο και από πλευράς ιερωμένων. Σήμερα θα δούμε κάποιες που δίνουν λάθος μηνύματα.


Μαθήματα αγιογραφίας (1) Ο Άγιος Ιωσήφ


Χειροτονείται παιδίον -άρρεν, σε παπαδάκι… Για πάσαν χρήσην απαραίτητη εις τα ενδότερα του ιερού βήματος του ναού… Λαμβάνει δε και ένα συμβολικό δώρο –από τον μητροπολίτη… Μαζί με τη θεία χάρη, και, το πρώτο του άμφιο: Ένα τσίγκινο σωβρακάκι!


Εικόνα, που μιλάει… Παναγία: «Μα εγώ έχω τα στολίδια μου, τα δαχτυλίδια μου, και ό,τι πω!»


Τα μάθατε τα νέα; Στον παράδεισο τότε, τον επίγειο, μαζί με τον Αδάμ και την Εύα, μαζί και με το καταραμένο φίδι του Σπαθάρη… Έκοβε βόλτες στο ρεπό του, και ο Ιησούς Χριστός, του χρήστη «Ορθοδοξος Ορθοδοξος» - Ελληνορθόδοξος (φωτο).


Γαμώτο! Έτσι την πάτησα κι εγώ! Όχι τρεις μέρες μόνο, αλλά τρεις μήνες… «μέσα»! Όχι δηλαδή ότι αρρώστησα, αλλά –να, με τον καιρό αυτό κλείστηκα κάπως κι εγώ! Από σήμερα όμως λέει, ξανοίγει! Ώρα λοιπόν να ετοιμάζομαι –σιγά, σιγά… Για να σβήσω επιτέλους το λάπτοπ, και να βγω κι εγώ έξω από την τρύπα μου, για κάτι καλύτερο… Πρώτο μου μέλημα, ένα καλό κούρεμα, εδώ δίπλα, στη φίλη μου την Έμμη (Εμμανουέλλα), που με έχασε και θα νομίζει ότι πέθανα και εγώ, αφού ούτε για τη γιορτή της δεν της ευχήθηκα ακόμα!


Αποκάλυψη τώρα: Αποκαλύπτονται κρυμμένες αλήθειες, που δεν τις ξέραμε μέχρι σήμερα… Όπως, ο Χριστός, αεράτος στην πασαρέλα… Προπορεύεται, ως σημαιοφόρος της επίδειξης… Ανεμίζοντας –θριαμβευτικά, ένα κόκκινο σεντόνι… Στον καταπληκτικό ρόλο του, ως δραστήριο μοντέλο -τολμηρής για την εποχή εκείνη, παρουσίασης …αντρικών εσωρούχων!..


Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Είτε υπέργεια είναι αυτή, είτε υπόγεια… Αν μάλιστα –στην υπόγεια, έχει διοριστεί εκεί μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ του θεού, τότε αυτή θεωρείται τιμημένη, και ο εργαζόμενος εκεί, επιτελεί έργο πολύ χρήσιμο, κοινωνικό, και θεάρεστο!


Βρίζουμε έναν παπικό άγιο, τον Βαλεντίνο, που τα λείψανα του είναι στη Μυτιλήνη… Έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι και της ορθόδοξης εκκλησίας Άγιος, αφού είχε αναγνωριστεί πριν από το σχίσμα! Και αυτό –το βρισίδι, το κάνουμε εμείς -οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί να πούμε, που ταυτίζουμε τον Σάντα -αυτό το καρτούν, με τον Μέγα Βασίλειο!


Την σατιρίζουν συνέχεια, παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως… Αυτήν, την τόσο πολύ φαιδρή και γελοία παπική αγιογράφηση… Αυτήν, του τάχα «Ευαγγελισμού»… Τέτοια είναι και η εικόνα της «Μεγαλόχαρης», στην Τήνο… Αυτήν, που παρουσιάζει ένα πουλί (συμβολικά) να πετάει ψηλά μέσα στο δωμάτιο, και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να κράτα έναν κρίνο -συμβολικό κι αυτόν, που το χωνί του παραπέμπει σε κόλπο γυναικός, ο δε στήμονας -ύπερος του, παραπέμπει σε… τσουτσούνι αντρικό! (ΦΩΤΟ: Η επιγραφή: «25 Δεκεμβρίου: Ο ευτυχής πατέρας!».)


Αν γινόταν ένα δημοψήφισμα από την επίσημη Εκκλησία… Για το τι είναι καλύτερο να έχουμε στο ναό… Άντρα ή γυναίκα για να προΐσταται… Εσείς τι θα ψηφίζατε; Έναν πρεσβύτερο (φωτο), ή μια πρεσβυτέρα; (ίδια φωτο)


Ὁ Μνήστωρ Ἰωσὴφ


Εκκλησιαστική αποκριάτικη αμφίεση: Του αρέσει να ντύνεται έτσι… αλλά είναι μικρούλης ακόμα… και δεν μπορεί να ευλογεί με το δάχτυλο!


Το θέμα αυτό είναι εκκλησιαστικό, και έχει λυθεί. Οικουμενική Σύνοδος την έχει καταδικάσει αυτήν την εικόνα. Δεν επιτρέπει να ζωγραφίζουμε κάτι που δεν είδαμε. Και το περιστέρι, δεν το βάζουμε όπου θέλουμε για να πούμε ότι είναι το άγιο πνεύμα. Ούτε μόνο του! Μόνο στη βάπτιση του Χριστού!


Θαύμα – θαύμα! Το ιερότερο λείψανο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, που τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα…


Διότι μου φαίνεται περίεργη αυτή η χειρονομία. Πώς ξέρουμε ότι ευλογούσε έτσι, πώς προέκυψε αυτό και από πότε, και τι σημαίνει αυτός ο σχηματισμός;


«Εκκλησιαστική Λατέρνα»


Προσοχή – προσοχή: Σήμερα το βράδυ, στον κινηματογράφο της ενορίας… Μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή: «Το κάπνισμα, σκοτώνει»! Θα δοθούν εναλλάξ, τρεις ωριαίες παραστάσεις –προβολές… 20:00 με 21:00, 21:00 με 22:00, και η τελευταία 22:00 με 23:00. Είσοδος ελεύθερη, κέρασμα ένα ποτό (κονιάκ, ή ουίσκι, προαιρετικό) για άνω των 18 ετών. Δείτε μερικές σκηνές, ΕΔΩ:


Βγήκαν παγανιά… Σε έναν ανελέητο συναγωνισμό… Για το καλύτερο τρόπαιο με το οποίο ο καθένας τους θα μπορέσει να συγκινήσει περισσότερο την όμορφη πριγκίπισσα… Και αυτή, παρακολουθεί εκστασιασμένη τα δυο αυτά παλληκάρια, που τυφλωμένα από το πάθος τους, σουβλίζουν – σφάζουν, ό,τι βρουν μπροστά τους!


Πιέτε, εξ αυτού, πάντες!


Σούζυ, τρως!


Δεν είναι χριστιανικό καρναβάλι αυτό που θα σου περιγράψω, αλλά μια ορθόδοξη πραγματικότητα! Είναι –σου λέω, μεγάλη αμαρτία το να στέλνεις κάποιον στον Διάβολο! Είναι σαν να τον σπρώχνεις στον γκρεμό (φωτο, 1.) προς την κόλαση! Όπου εκεί κάτω –στην πρώτη παραλαβή, τον αρπάζουν οι δαίμονες (φωτο, 2.), τον ξεγυμνώνουν βιαίως, και τον κατεβάζουν ακόμα πιο κάτω (φωτο, 3.) όπου ανάβουν οι μεγάλες φωτιές! Και τότε, αφού μαζευτούν κι άλλοι κολασμένοι… Οι διαόλοι όλοι, αρχίζουν το μεγάλο τους γλέντι (φωτο, 4.) με ακατανόμαστα όργια σε βάρος τους… Και μετά, τους μπανιάρουν ομαδικά, στα τεράστια καζάνια με βραστό νερό! Τέλος, αφού έχουν μαλακώσει καλά, εμφανίζεται ο Αρχι-Διάβολος (φωτο, 5.) που τους βάζει στο τραπέζι του, και αρχίζει να τους τρώει, έναν –έναν!


Εκτός από «της Παναγίας τα μάτια», που κι αυτά τα έχουν και τα πουλάνε οι έμποροι της θρησκείας… Αν πάτε στους αγίους τόπους, θα δείτε ότι χουν βρεθεί και πολλά άλλα τέτοια χρήσιμα πράγματα, όπως: 1. Η σπηλιά της γέννησης, 2. Η φυλακή του Χριστού, 3. Το περιστέρι που ανάστησε τον Χριστό από τον τάφο, 4. Η συκομουριά που είχε ανέβει ο Ζακχαίος για να δει τον Χριστό, και 5. Το αποτύπωμα στον δρόμο, στην πέτρα πάνω στην οποία ακούμπησε ο Χριστός, όταν λύγισε από το βάρος του Σταυρού ανεβαίνοντας στον Γολγοθά! (εδώ όλες οι φωτο)


Αν δεν έχετε μια πρωτότυπη θαυματουργή εικόνα, αλλά ένα αντίγραφο της… Και θέλετε να κάνετε στο σπίτι σας τη σχετική Παράκληση στο εικονιζόμενο πρόσωπο… Τότε πρέπει να ξέρετε ότι…


Πρόσκληση για λίγους εκλεκτούς… Για ένα καθαρά πνευματικό συμπόσιο… Στο γνωστό «μπαρ, το ναυάγιο»! Θα τσουγκρίσουμε κολονάτα ποτήρια με μεγάλο αγιασμό, και θα βουτήξουμε μέσα και αντίδωρο –κεντρική μερίδα!


Έκδηλη είναι στο πρόσωπο της Παναγίας μας, η έκπληξη! Η αμηχανία, η απορία, η θλίψη, η ντροπή, και η απογοήτευση… Για τις άσεμνες χειρονομίες του γαλανομάτη ξανθού αγγέλου με την μπούκλα στο μέτωπο… Του αλλοδαπού μικρού, που σαν εγγλεζάκι, ή αμερικανάκι μοιάζει. Που ενώ αυτή σαν καλή τροφός, τον κανακεύει και το ορμηνεύει στο καλό, πάει χαμένος ο κόπος της… Αυτό κουνάει συνέχεια το παράμεσο το δάχτυλο του σε όλον τον κόσμο! Και η ανησυχία της Παναγίας μεγαλώνει… Σου λέει η καψερή, αυτό –το παράμεσο σήμερα, αύριο το μεσαίο, και μεθαύριο το δάχτυλο όρθιο -τον δείκτη! Τέτοια η απόγνωση της!


Η Εκκλησία της Ελλάδος «ντύνει» το σκήνωμα της Αγίας Ελένης - Δείτε το βυζαντινό ένδυμα


Δηλώνει ιεραπόστολος της ορθόδοξης αποστολής στην Αφρική. Στο άλμπουμ του όμως –στον λογαριασμό του στο facebook, έχει να προβάλει να φιγουράρει, την κακόδοξη εικόνα της αγίας Τριάδας… Και με αυτήν προφανώς κάνει κακόδοξη κατήχηση στα αραπάκια!..


Άντε ρε, καλά να είμαστε, και… Σε ένα χρόνο πάλι, θα ξαναζήσουμε μια τόσο μεγάλη ιερή στιγμή… Θα ξανα-αισθανθούμε ένα τόσο μεγάλο ρίγος συγκινήσεως… Με το άλλο νέο έτος… Στην επανάληψη της κορυφαίας αυτής πράξης της ορθόδοξης εκκλησίας μας, πράξης ισοδύναμης με την θ. ευχαριστία… Με την τελετουργική αυτή κοπή, της βασιλόπιτας! Καλή αντάμωση, τότε, στου Σκόρδα, το Χάνι!


ΔΙΑΒΑΖΩ: «Τότε μέσα μου αναφώνησα, τούτος είναι άγιος». (Η τελευταία είσοδος του Οσίου Πορφυρίου στο Άγιον Όρος)


Αποκάλυψη – τώρα: Ο καλός στρατιώτης Μιχαλάκης (Άγγελος είναι, όχι η «φτερού»), την ώρα που βγαίνει με τριήμερη άδεια από τον Μεγάλο… Για φουλ Παρασκευο-σαββατοκύριακο… Βόλτα -εκτός ναού, μετά πάντων των δημοσίων θεαμάτων συμπεριλαμβανόμενων! Απόψε, λέει να κάνει αρχή με το «μπαρ το ναυάγιο», για το καθιερωμένο του ποτό, για να στανιάρει!


Και «καλά» ο μητροπολίτης Βέροιας! Τι καλό να περιμένεις, από αυτόν! Αλλά και ο νυν Φλώρινας, το πνευματικό παιδί του πατρός Αυγουστίνου, ο οποίος Άγιος πατέρας έλεγε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο τι μας δίνουν -τάχα σαν λείψανα, οι πονηροί και ακάθαρτου παπικοί; Ο κ. Θεόκλητος – Θωμάς Πασαλής, έχει χαρακτηριστεί –για πολλά και διάφορα, σαν ανάξιος διάδοχος του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου. Έχει χαρακτηριστεί και λαπάς! Κρίμα!


Σήμερα είδαμε -για χιλιοστή φορά, το επεισόδιο του τέλους της σειράς «το Καφέ της Χαράς», στο οποίο ο Δήμαρχος Κολοκοτρονιτσίου, τρέχει πεζός πίσω από το αυτοκίνητο της «πρωτευουσιάνας» της κ. Χαράς, που φεύγει για πάντα. Έτσι από αύριο θα έχουμε μια νέα αρχή με «vintage», επεισόδια. Με πρώτο πάλι, αυτό με το αισχρό, με το άγαλμα του «Μενι-ΠΕΟΣ…». Και τι σύμπτωση! Πριν από λίγο είχα μια απάντηση σχετική με ένα άγαλμα του αγίου Γεωργίου -από ανάρτηση φίλου μου παπά, στο facebook, που στο φωτοστέφανο του λέει, γράφει… «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο τροΠΕΟφόροΣ».


Το ποτήρι, ξεχείλισε!


Καταντά πια, η πιο αισχρή βλασφημία αυτή η προσευχή (στον Χριστό, τάχα), το αίτημα να τους ελεήσει και να τους σώσει… Ποιος και πώς; Αυτός στην εικόνα με το παράμεσο δάχτυλο –κωλοδάχτυλο ευλογίας; (Αααα… Με αυτές τις εικόνες… Γι αυτό και το εκκλησίασμα αποτελείται από γυναίκες, κυρίως;)


Καλημέρα! Κοπιάστε στο φτωχικό μας το «χαίρετε»! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου, ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: