Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ο συνειδητός όμως χριστιανός, που επιλέγει το προσκύνημα γενικά, είτε αυτό το κάνει στην ενορία του, ή στην εικόνα που έχει, ή σε κάποιο λείψανο που ήρθε στην περιοχή του, ή σε «τίμιο ξύλο», κλπ, διαπράττει μεγάλο αμάρτημα… Διότι –ενώ έχει την ψευδαίσθηση ότι αγιάζεται, ότι σώζει την ψυχή του με όλα αυτά τα τυπολατρικά, στην πραγματικότητα την χάνει και κολάζεται, διότι παραβαίνει την εντολή του θεού που λέει να μην προσκυνάμε είδωλα!

Η 2η εντολή είναι ενάντια στην προσκύνηση εικόνων

Η δεύτερη εντολή μάς λέει να μη φτιάχνουμε και προσκυνάμε το ομοίωμα (άγαλμα, εικόνα ή φωτογραφία) κανενός Έξοδος 20:4-6. Όταν λέει κανενός εννοείται φυσικά πως ούτε το ομοίωμα / εικόνα του Θεού, αγγέλων και αγίων δεν μπορούμε να φτιάχνουμε και να τα προσκυνάμε· και όχι απλώς να μη φτιάχνουμε ομοιώματα ειδωλολατρικών θεών. Για την προσκύνηση εικόνων προβάλλεται η δικαιολογία ότι δεν είναι την ίδια την εικόνα που προσκυνάμε αλλά το πρόσωπο που εικονίζεται (το Θεό ή τους αγίους). Η δεύτερη εντολή όμως είναι ξεκάθαρη και απόλυτη χωρίς να δίνει εξαιρέσεις, όπως π.χ. μπορούμε να προσκυνάμε εικόνες νοουμένου ότι προσκυνάμε το πρόσωπο που εικονίζεται και όχι την ίδια την εικόνα.

Οι πρώτοι χριστιανοί και οι αποστόλοι που είδαν τον Χριστό και γνώριζαν πώς ήταν το πρόσωπό του, ουδέποτε έφτιαξαν την εικόνα Του και να την προσκυνούν μετά που αναστήθηκε και έφυγε ο Χριστός, τηρώντας έτσι τη δεύτερη εντολή. Η κατασκευή και η προσκύνηση εικόνων και αγαλμάτων που παριστάνουν αγίους κ.ά., εμφανίστηκε αρκετούς αιώνες μετά, όταν η εκκλησία ξέφυγε από το νόμο του Θεού.

Μέσα από την κατασκευή και πώληση εικόνων, στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση εντός και εκτός εκκλησίας. Αυτοί είναι φυσικό να αντιδρούν και να βρίσκουν αρκετές δικαιολογίες για να συνεχίζουν οι πιστοί να αγοράζουν εικόνες, ή να μεταβαίνουν σε προσκύνηση εικόνων βάζοντας τον οβολόν τους. Κάτι παρόμοιο βλέπουμε να αναγράφεται και στην Αγία Γραφή όπου αυτοί που κατασκεύαζαν αγάλματα της ειδωλολατρικής θεάς Άρτεμης, αντιδρούσαν κατά των χριστιανών που ήταν ενάντια στην αγορά και προσκύνηση τέτοιων ομοιωμάτων Πράξεις 19:23-28.

Στο εδάφιο: Πράξεις 10:25,26 βλέπουμε ότι οι άγιοι δεν δέχθηκαν να τους προσκυνούν οι συνάνθρωποί τους, όπως επίσης και οι άγγελοι Αποκάλυψη 19:10, 22:8,9. Η δικαιολογία που προβάλλεται σε αυτά τα εδάφια, είναι ότι οι άγιοι και οι άγγελοι δεν δέχθηκαν να τους προσκυνούν οι άνθρωποι από ταπεινοφροσύνη, ενώ εμείς από σεβασμό πρέπει να συνεχίσουμε να τους προσκυνάμε. Αυτοί όμως δεν δέχθηκαν να τους προσκυνάμε, όχι μόνο από ταπεινοφροσύνη, αλλά και γιατί αυτό είναι αμαρτία, εφόσον παραβιάζεται η εντολή που λέει ότι μόνο το Θεό μπορούμε να προσκυνάμε και να λατρεύουμε Ματθαίον 4:10. Έτσι η μη προσκύνηση αγίων και αγγέλων δεν ήταν μόνο από θέλημα δικό τους, αλλά και θέλημα Θεού που έδωσε και την αντίστοιχη εντολή.

Ο διάβολος για να ξεγελάσει τους ανθρώπους, μπορεί να μετασχηματιστεί σε άγγελο φωτός και οι διάκονοί του μπορούν να μετασχηματιστούν σε διακόνους δικαιοσύνης Β’ Κορινθίους 11:14,15. Στην περίπτωση των εικόνων, ο διάβολος μπορεί να εμφανιστεί σε όραμά μας μετασχηματισμένος σε άγιο που να μας υποδείχνει πού είναι κρυμμένη μια εικόνα, για να την λάβουμε και να την προσκυνάμε, παραβιάζοντας έτσι τη δεύτερη εντολή. Το εδάφιο Ησαΐας 8:20 μας λέει πως πρέπει να δοκιμάζουμε αυτούς που μιλούν· και αν δεν μιλούν σύμφωνα με το νόμο και τη μαρτυρία δεν έχουν φως. Έτσι αν κάποιος εμφανίζεται σε όραμά μας, χωρίς να μιλά σύμφωνα με το νόμο του Θεού και μας προτρέπει να προσκυνάμε εικόνες παραβιάζοντας το νόμο του Θεού, τότε αυτός δεν έχει φως, δεν είναι άγγελος φωτός αλλά ο διάβολος.


Καταρχάς υπάρχουν αυτοί που μπορεί ψευδώς να πουν ότι είδαν μια εικόνα να θαυματουργεί για να εντυπωσιάσουν, ή για να τρέξει ο κόσμος να βάλει τον οβολόν του. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που πράγματι μια εικόνα θαυματουργεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θαυματουργεί μέσω του Θεού αλλά μέσω του διαβόλου. Η Αγία Γραφή μάς λέει πως ο διάβολος μπορεί και αυτός να κάνει θαύματα Αποκάλυψη 13:13-15. Έτσι στην περίπτωση των εικόνων μπορεί να θαυματουργεί και να ιατρεύει μέσω αυτών, για να μας σπρώχνει να τις προσκυνάμε, αμαρτάνοντας και παραβιάζοντας τη δεύτερη εντολή. Επίσης στην Αποκάλυψη του Ιωάννη διαβάζουμε ότι το δεύτερο θηρίο (ο ψευδοπροφήτης) θα θαυματουργεί και θα κάνει μια εικόνα που θα μιλά Αποκάλυψη 13:14,15 για να ελκύσει τον κόσμο να λατρεύει και να προσκυνεί την εικόνα του πρώτου θηρίου (του αντίχριστου) Αποκάλυψη 13:18.  
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Σήμερα στο facebook, συζητώ με τη νέα φίλη μου (από την Καλιφόρνια, αυτή), την χρήστη «Soula Athanasia Proskinitria», για τον θρησκευτικό τουρισμό, για τον «αγιασμό» της στον Ιορδάνη τον ποταμό.


Soula Athanasia Proskinitria 
eyo prosopika ofelithika poli istera apo tin episkepsi mou stous Ayious topou ...... 
alla tha ito pioorea yia emena an eixane afisi ta proskinimata , opos ito tote pou eyine xoris olio afti tin politeleia
(2 ώρες πριν)
Panagiotis Michalopoulos 
Πάντα ωφελείται κάποιος από μια εκδρομή! Εμένα μου κάνει καλό (γεροντάκι πια 72 ετών), ακόμα και το να βγω για λίγο στον κήπο μου για να επιθεωρήσω τα λουλούδια μου… Ακόμα και το να πάω στο… κουρείο, κλπ. Πανηγύρι σωστό! Χα!
Πόσο μάλλον ένα μακρινό ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου που κάνατε εσείς, από την Καλιφόρνια στην Παλαιστίνη, στον Ιορδάνη ποταμό, κλπ.
Είδατε διάφορα πράγματα, αλλάξατε περιβάλλον, κλπ. Αν μάλιστα είχατε και καλή συντροφιά, τόσο το καλύτερο. Και γενικά, αν είστε φίλη του «θρησκευτικού τουρισμού», που λένε, τότε είστε στο στοιχείο σας.
Έχω εδώ μια γειτόνισσα 45 χρόνια γνωστή μου, μια πολύ καλή κυρία, που μένει μόνη της, την κ. Αναστασία. Είναι αρκετά εύπορη, και δεν χάνει εκδρομή! Σαββατοκύριακο, δεν είναι ποτέ σπίτι. Έχει πάει πολλές φόρες στο ίδιο μέρος, σε… «προσκύνημα» συνήθως.

Διότι τα δυο αυτά ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής που τα διευθύνουν έμποροι που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, …αυτά τα λεγόμενα «προσκυνήματα», έχουν για κράχτη.
Έτσι, πάει και η Αναστασία, έτσι δεν εκκλησιάζεται ποτέ, έτσι περνάει καλά, με όλο αυτόν τον χαβαλέ, με τις επισκέψεις σε «άγια μέρη», με τις ταβέρνες, με το γλέντι που είναι και αυτά πακέτο στο ίδιο το πρόγραμμα! Είναι πια αυτή η ζωή της! Αυτή περνάει καλά, και τα γραφεία θησαυρίζουν, και με τα ναύλα των «πιστών», και με τη μίζα από τα προσκυνήματα και τις ταβέρνες που επιλέγουν κάθε φορά!
Και αν ένας άνθρωπος δεν είναι της εκκλησίας, δεν χάνει και τίποτε αφού έτσι κι αλλιώς δεν εκκλησιάζεται και προτιμά να ταξιδεύει την Κυριακή το πρωί, την ώρα της θ. λειτουργίας –καθοδόν προς κάποιο μακρινό «προσκύνημα» του τόπου του, αντί να είναι σπίτι του και να κοιμάται.
Ο συνειδητός όμως χριστιανός, που επιλέγει το προσκύνημα γενικά, είτε αυτό το κάνει στην ενορία του, ή στην εικόνα που έχει, ή σε κάποιο λείψανο που ήρθε στην περιοχή του, ή σε «τίμιο ξύλο», κλπ, διαπράττει μεγάλο αμάρτημα… Διότι –ενώ έχει την ψευδαίσθηση ότι αγιάζεται, ότι σώζει την ψυχή του με όλα αυτά τα τυπολατρικά, στην πραγματικότητα την χάνει και κολάζεται, διότι παραβαίνει την εντολή του θεού που λέει να μην προσκυνάμε είδωλα!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663658210479451&set=a.663656173812988.1073741878.100005058332138&type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια: