Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μαθήματα αγιογραφίας (5) Τα άλογα των στρατιωτικών αγίων. (δίνουμε μεγάλη σημασία και σε αυτήν στην λεπτομέρεια. Δείτε π.χ. στα σχεδία -που σας έχουμε εδώ, το πώς ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα άλογα ονομαστών αγίων, όπως του αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, και του αγίου Δημήτριου του Μυροβλύτη.)

ΑΛΟΓΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΛΟΓΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αναμφισβήτητα, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή μια εικόνα αγίου, όταν αυτός είναι έφιππος. Και ακόμα πιο πολύ, αν είναι και σε πολεμική δράση! Αν σκοτώνει για παράδειγμα κάτι ή κάποιον.
1. Έτσι έχουμε τον άγιο Γεώργιο να σκοτώνει ένα μυθικό τέρας, έναν δράκο με φτερά που όμως δεν πρόλαβε να πετάξει διότι ο Άγιος τον αιφνιδίασε στον ύπνο και τον σκότωσε, πριν αυτός μάλιστα προλάβει ούτε φωτιά να βγάλει από το στόμα του, και έτσι το παλληκάρι έσωσε και την όμορφη βασιλοπούλα…
2. Έτσι έχουμε και τον άγιο Δημήτριο να σκοτώνει κάποιον εχθρό, κάποιον βούλγαρο ηγεμόνα, ο οποίος όμως ιστορικά δεν σκοτώθηκε από κανέναν, σε καμιά μάχη, αλλά απλά πέθανε μια μέρα από πνευμονία στο κρεβάτι του! Αμφισβητείται ακόμα και αυτή η στρατιωτική ιδιότητα του άγιου Δημήτριου, αφού λένε ότι ήταν ένας απλός Διάκονος! Λέγονται πολλά και διάφορα, ακόμα και για τον τρόπο που τάχα αναβλύζει μύρο εκεί στο ναό με τον τάφο του στη Θεσσαλονίκη… Λέγονται κάτι σχετικά με ένα κρυφό δίκτυο με σωλήνες, κλπ!

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Βγήκαν παρέα –σαν ερωτευμένοι, στις ερημιές… 
1. Για να κυνηγήσουν τάχα δράκους… 
2. Ή για να κουνήσουν καμιά αχλάδια, και να πνίξουν και το κουνέλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: