Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Η πιο μεγάλη αλήθεια: Κεριά, λιβάνια, καντήλια, κομποσκοίνια, προσκύνηση, χειροφίλημα, κωλοδάχτυλο ευλογίας, κουβούκλια εικόνων και ομπρέλες λιτανείας… Κλεμμένα τα έχουμε -εμείς οι ελληνορθόδοξοι, από τον βουδισμό… Έτσι έκλεβαν και οι αρχαίοι προγονοί μας ("αμαρτωλοί και κλέφτες" κι αυτοί) τους μύθους άλλων ειδωλολατρικών θρησκειών, τους άλλαζαν όνομα, και με μια μικρή τροποποίηση, τους ελληνοποιούσαν! Σήμερα διαβάζω στην «orthodoxia.online», ότι ούτε φωτοστέφανο είχαμε στην πρώτη Εκκλησία! Το κλέψαμε και αυτό, μαζί με τα πιο πάνω, από τον βουδισμό!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Asterios Fakitsas κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Αόρατος Πόλεμος
10 ώρες πριν
Διαβάζω:
Ο φωτοστέφανος, έχει καταγωγή ειδωλολατρική, και κληροδοτήθηκε αργότερα στην χριστιανική τέχνη. 

Τον συναντάμε στην Αίγυπτο, ως σύμβολο του ηλίου· κατόπιν και στον Βουδισμό, και από εκεί στην Ρώμη. Για παράδειγμα, φωτοστέφανος περιβάλλει την κεφαλή του αυτοκράτορος Τραϊανού στην αψίδα του Μ. Κωνσταντίνου. Αλλά και αργότερα, κυρίως απο τον ιβ’ αιώνα σε πολλά αραβικά χειρόγραφα. Ενώ σε πολλές εικόνες της δύσης ο φωτοστέφανος είναι απαραίτητος να δηλώση την αγιότητα του εικονιζομένου προσώπου λόγω της κοσμικότητας που τα διακρίνει, στην ορθόδοξη ζωγραφική των εικόνων μπορούμε και από την όλη στάση του εικονιζομένου να καταλάβουμε την ιερότητά τους. 
Παρατηρούμε μάλιστα ότι σε πολλές εικόνες των παλαιοτέρων χριστιανικών παραστάσεων, όπως π.χ. στις τοιχογραφίες των κατακομβών, σε εικόνες του Χριστού και της Παναγίας ο φωτοστέφανος απουσιάζει εντελώς, καθώς επίσης και σε σαρκοφάγους του ιδ’ αιώνος και σε ορισμένα ψηφιδωτά, όπως π.χ. στα ψηφιδωτά του τρούλου του αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.
Όταν οι χριστιανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τον φωτοστέφανο τον έβαζαν, όπως φαίνεται, όχι μόνο ως διακριτικό των ιερών μορφών, αλλά και των σημαινόντων προσώπων, όπως π.χ. στην Santa Maria Maggiore, φωτοστέφανο έχει και ο Ηρώδης, και όπως στον άγιο Βιτάλιο, οι Ιουστινιανός και Θεοδώρα. Γενικότερα στο Βυζάντιο, φωτοστέφανο έχουν τα μέλη της βασιλικής αυλής.
Για την ορθόδοξη εικονογραφία ο φωτοστέφανος καθιερώθηκε ως σύμβολο της μεθέξεως του εικονιζομένου προσώπου με τον Θεό, την πηγή του φωτός.
Ο φωτοστέφανος τοποθετείται μόνο στο κεφάλι του αγίου και όχι σε όλο του το σώμα, διότι ο εγκέφαλος είναι το πολυτιμότερο όργανο στον άνθρωπο· σ’ αυτόν οδηγούν και από αυτόν πηγάζουν όλες οι αισθήσεις· εκεί είναι το κέντρο της σκέψεως και της διανοίας.
ΠΗΓΗ: orthodoxia.online
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos
Η πιο μεγάλη αλήθεια: Κεριά, λιβάνια, καντήλια, κομποσκοίνια, προσκύνηση, χειροφίλημα, κωλοδάχτυλο ευλογίας, κουβούκλια εικόνων και ομπρέλες λιτανείας… Κλεμμένα τα έχουμε -εμείς οι ελληνορθόδοξοι, από τον βουδισμό… 

Έτσι έκλεβαν και οι αρχαίοι προγονοί μας ("αμαρτωλοί και κλέφτες" κι αυτοί) τους μύθους άλλων ειδωλολατρικών θρησκειών, τους άλλαζαν όνομα, και με μια μικρή τροποποίηση, τους ελληνοποιούσαν! 
Σήμερα διαβάζω στην «orthodoxia.online», ότι ούτε φωτοστέφανο είχαμε στην πρώτη Εκκλησία! Το κλέψαμε και αυτό, μαζί με τα πιο πάνω, από τον βουδισμό!
Thea Spathari 
Ke pia ine I sosti pisti file mu, 
Ego pantos agapo Ton kirio iisu xristo mas ke monadiko theo mas
Panagiotis Michalopoulos

1. Η σωστή πίστη, αγαπητή φίλη, είναι η Ορθοδοξία ανόθευτη… Είναι η Εκκλησία των πρώτων αποστολικών χρόνων… Η απλή και χωρίς βυζαντινισμούς, Εκκλησία του Χριστού… Χωρίς ειδωλολατρικές και βουδιστικές προσμίξεις, Εκκλησία.
2. Χαίρομαι που αγαπάτε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Και εγώ τον αγαπώ και τον υπηρετώ πιστά (ως Κατηχητής και Αναγνώστης) στην μέχρι τώρα ζωή μου, των 7 δεκαετιών.
Τον αγαπώ και τον λατρεύω, σαν τέλειο θεό και τέλειο άνθρωπο, και τον αναγνωρίζω σαν μοναδικό Σωτήρα μου.
 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1776181269373686&id=100009454907341&pnref=story.unseen-section
Αν δώσεις στον αγιογράφο για αμοιβή κάτι παραπάνω… 
Τότε, σου βάζει -αν θες, και περικοκλάδες στο φωτοστέφανο, στο κεφάλι της Παναγίας… 
Σου φτιάχνει –αν θέλεις, και ένα δεύτερο φωτοστέφανο στο μικρό Χριστό –εκτός από αυτό στο κεφάλι του, ένα που να τον περιβάλει ολόκληρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: