Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

1. Το 1952, στο «ένα βότσαλο στη λίμνη», στην πρόποση… «chin chin – cheerio!» («στην υγειά σας – χαίρετε!»), που έκανε η αξέχαστη Ίλια Λιβυκού, στον ανεπανάληπτο Βασίλη Λογοθετίδη… Εκείνος εκλάμβανε το «Τσίριο», σαν… «Κύριον» με κρητική προφορά… Και κάθε φορά, της απαντούσε: «Μανώλης»! (νομίζοντας ότι έχει ξεχάσει το άνομα του!) 2. Στη θρησκεία μας τώρα: Πόσοι από εμάς ξέρουμε για τον «Κύριον», για τον «Εμμανουήλ», τον «Ιησού», και τι σημαίνουν αυτά τα ονόματα για τον Χριστό μας;

ΚΥΡΙΟΣ
Τον Χριστό, τον αποκαλούσαν Κύριο

«Οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ’ ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς» (Ματθ. ζ΄ 21).
ΙΗΣΟΥΣ
Εμείς στην προσευχή μας, λέμε: «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ…».
Τι σημαίνει Ιησούς, ποιος του το έδωσε; Το έδωσε ο ίδιος ο θεός Πατέρας στον ενανθρωπήσαντα Υιό του. Όταν έστειλε τον Άγγελο στον Ιωσήφ, αφενός μεν για να τον πληροφορήσει ότι η Παρθένος επρόκειτο να γεννήσει γιο με υπερφυσικό τρόπο, αφετέρου δε για να του υποδείξει το άνομα που θα έδινε στο θείο βρεφος: «καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ, Ἰησοῦν», του είπε. Δηλαδή, θα του δώσεις το όνομα «Ἰησοῦς».
Το όνομα Ιησούς στα Εβραϊκά, σημαίνει «Σωτήρ». Ο Χριστός, θα ήταν ο Σωτήρας, ο Μεσσίας, ο Λυτρωτής, η προσδοκία των εθνών…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Και αυτό το άνομα έχει σχέση με τη γέννηση του Χριστού…
Σημαίνει «ο Θεός είναι μαζί μας», «μεθ' ημών ο Θεός». 

Και στην καινή διαθήκη αναφέρεται πάλι από τον Ματθαίο, όταν είπε ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης: «H παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και θα τον ονομάσουν Eμμανουήλ, που σημαίνει: ο Θεός είναι μαζί μας.» (Ματθαίος 1:23).
Το όνομα Εμμανουήλ, αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του «παιδιού», δηλαδή του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: