Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Καλημέρα! Και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας (χριστουγεννιάτικες βέβαια, οι πιο πολλές), στο μπλογκ το «χαίρετε», είναι… (όλοι τίτλοι σε ενεργό λίνκ)

Άλλη μια περίπτωση γαμο-βάπτισης… Αμετανόητο το παπαδαριό, συνεχίζει να στεφανώνει με το μυστήριο του γάμου, ζευγάρια (διάσημα κατά κανόνα), και αμέσως μετά, να βαφτίζει και το παιδί τους…


Σήμερα, είμαι στη σελίδα της γλυκύτατης και συμπαθέστατης φίλης μου, της γνωστής κ. Ελένης Λουκά (καθηγήτρια φιλόλογος), ανταποδίδοντας την δική της ευγενική επίσκεψη στο προφίλ μου. Είδα ότι ανανέωσε την εικόνα της εκεί (προφίλ και εξώφυλλο), με μια χριστουγεννιάτικη παράσταση… και τη σχολίασα, με 4 σύντομες ερωτήσεις…


Το είδαμε κι αυτό! Επίδειξη παραδοσιακής κινεζικής θεατρικής τέχνης, σε ορθόδοξο ναό (ΓΟΧ), μπροστά στο ιερό βήμα!


Το Facebook, μου θυμίζει μια ανάρτηση μου προπέρσινη –σαν σήμερα…


Εσείς, έχετε ακούσει τα κάλαντα από τους μασκαράδες της ενορίας Πύργου;


Παράληψη: Δεν αναφερθήκαμε –ως μπλογκ, χθες (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), σε δυο μεγάλες εορτές της Εκκλησίας μας! Έχω λοιπόν τώρα, να σας πω ότι…


Η Χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στο Μακρύγιαλο Πιερίας… Ο πλανόδιος γύφτος με τις πατάτες… Και τα μεγάφωνα του Ι.Ναού που ήταν στη διαπασών, και προκάλεσαν καταγγελία για ηχορύπανση…


Σαν σήμερα, πρόπερσι (Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014): Παρά να έχεις απλά, ένα θείο στην Κορώνη… Ποιο καλό είναι, το να είσαι… αδελφός του θεού!..


Πέρσι, σαν σήμερα (Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015): «Στον απόηχο των χριστουγεννιάτικων καλάντων…»


Άλλη μια επίκαιρη, περσινή -«σαν σήμερα» ανάρτηση μου, μου θύμισε το facebook… (Ο υπέρβαρος Αι-Βασίλης....παιδί της coca cola δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Βασίλειο.)


Ερωτήματα, μικρά και επουσιώδη βέβαια, αλλά και αναμενόμενα και πολύ εύλογα: 1. Σε σπηλιά γεννήθηκε ο Χριστός; 2. Στην σπηλιά πήγαν οι μάγοι, και πόσοι ήσαν; 3. Ήταν γέρος 80 ετών ο Ιωσήφ, ο μνηστήρας της 15χρονης Μαρίας; 4. Αυτό το -ας το πούμε, «ζευγάρι», πώς το δικαιολόγησε -στο περιβάλλον του, αυτό το παιδί;


Το facebook, μου θυμίζει, μια περσινή ανάρτηση μου, σαν σήμερα: Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015 («Απαξιούμε τη Βασιλεία του Θεού, το Συμβόλαιο, την Νέα (Καινή) Διαθήκη του Χριστού με εμάς. Αντί για το "ερευνάτε τας Γραφάς" ερευνούμε σύγχρονες προφητείες και διοράσεις, αντί για χωρία από το Ευαγγέλιο, αποστηθίζουμε αποφθέγματα αββάδων, γεροντάδων στάρετς και διορατικών, ενίοτε παρθενοσυλλεκτών, υφαρπάζουμε δε την αρμοδιότητα του αποκλειστικού Κριτού, και αγιοποιούμε εκ μέρους Του πριν να περάσουν καν κάποια χρόνια…»)


Να υποθέσω "Αίαντα", ότι οι ιερείς -διαχειριστές αυτής της σελίδας (Ι.Ν.Μ.του Σωτηρος Πλαταμωνα Πιεριας), πριν να εξαφανιστούν από ντροπή, για την ανεπάρκεια τους να συζητήσουν, για την παντελή ασχετοσύνη τους... Σε αμόλησαν εσένα -σαν το προσωπικό τους, το λυσσασμένο κοπρόσκυλο, για να απαντά για λογαριασμό τους; Ουστ βρε! Ουστ!


ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΣΑΒΟΣ: «Γεια σας κ.Μιχαλόπουλε. Σχετικά με το ερώτημα σας για την Παναγία και τον Ιωσήφ και αυτά τα συμπεράσματα σας...»


«Η σπηλιά, του Χριστού»: Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίκαιρη ετικέτα του ιστολογίου μου, του «χαίρετε»… Ένα γραφικό -παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο θέμα, με 21 αναρτήσεις… Κάντε κλικ, ΕΔΩ, για να τα δείτε όλα:


ΥΓ: Τι να έχει άραγε να πει πάνω σε αυτά τα δυο τα θέματα, ο οικοδεσπότης μας εδώ, ο πάτερ Χριστοφορος Αντωνιος Λαινακης;


Απόψε «συζήτησα» (το προσπάθησα δηλαδή) με έναν σεβαστό φίλο, τον χρήστη «Ι.Ν.Μ.του Σωτηρος Πλαταμωνα Πιεριας». Επισκέφτηκα πριν από λίγο το προφίλ του, και παρακινούμενος από τρεις φωτογραφίες εκεί -σε ισάριθμες αναρτήσεις, έκανα και εγώ τρεις λακωνικές ερωτήσεις -σχετικές με τα θέματα αυτά… Μέσα σε πέντε λεπτά, πάνω σε αυτές τις δικές του αναρτήσεις… Έτσι σαν μια πρώτη επαφή, και για να γνωριστούμε ανταλλάσοντας απόψεις… και χάρηκα που είχα άμεση απάντηση. Στην τρίτη φάση όμως, φαίνεται ότι δεν άντεξαν άλλο, και… «με έστειλαν» αδιάβαστο! Μέσα σε πέντε λεπτά, όλα αυτά! «Ήλθα, είδα, και απήλθα»! Χα!


Γιατί ένα απλό πράγμα, το κάνετε τόσο δύσκολο; Το θέμα είναι καθαρά αγιογραφικό, και η ερώτηση σαφής: «Σε σπηλιά, γεννήθηκε ο Χριστός;»


Χριστούγεννα σήμερα… Και ο Χριστός, δεν ήρθε ξαφνικά και ουρανοκατέβατος σαν UFO, μια μέρα -σαν και σήμερα… Ήρθε φυσιολογικά -σαν κανονικό παιδί, που γεννιέται στον κόσμον αυτόν… Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τις ρίζες της γιορτής αυτής… Ότι δηλαδή, η σχετική ιστορία, ξεκινάει εννέα μήνες πριν… Με τον Ευαγγελισμό… Με τον Άγγελο… Αυτόν που είχε εκείνον τον κρίνο, τον μακρύ… Τον θαυματουργό και γονιμοποιό κρίνο!


Πόσα κεράκια σβήνει σήμερα, στην τούρτα γενεθλίων του; 2.016, κεράκια;


Οι «Εκδόσεις Αγκύρας», ο συγγραφέας «ο μπάρμπας μου ο ψεύτης», και το κοινωφελές ίδρυμα «Νασταρδίν Χότζας», ξαναπαρουσιάζουν -επίκαιρα, το επικό αριστούργημα… «Η σπηλιά, που γεννήθηκε ο Χριστός», και άλλα παραμύθια…


«Καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον!» …Σε σπηλιά, γεννήθηκε ο Χριστός;


Το facebook, μου θυμίζει τα «κάλαντα» που έλεγα –σαν σήμερα… (Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014)


Επίκαιρο ζωγραφικό παιχνίδι -μάθημα κατηχητικού σχολειού – Θέμα… «χρωμάτισε, τα Χριστούγεννα»: 1. Πώς θα έδειχνες τα μαλλιά του Ιωσήφ, του υπέργηρου αυτού πολύτεκνου χήρου, και μνηστήρα της 15χρονης Μαρίας; (Μαύρα, άσπρα, ή ξανθά;) 2. Πώς θα έδειχνες τον Χριστό, το παιδί αυτό της Ανατολής; Με κανονικά μαύρα μαλλιά -της φυλής του… (Ή με ξανθά -σαν εγγλεζάκι ή αμερικανάκι, όπως δηλαδή τον οραματίστηκε αυτή η μαϊμού, ο γ. Παΐσιος;)


1. Πότε, γεννήθηκε ο Χριστός; (Μέρα, ή νύχτα); 2. Πότε, αναστήθηκε ο Χριστός; (Πρωί ή βράδυ;)


Το facebook, μου θυμίζει, μια παλιά επίκαιρη ανάρτηση μου, σαν σήμερα: 24 Δεκεμβρίου 2014. (George Maladakis: «Panagioti ta ellinika mou den einai kala dioti eimai ellinoamerikanos. vlepo omos orismenes anartiseis gia tin mitera tou theou tin Panagia mas pou fnanoun se frikti vlastimia.»)


Ορθόδοξοι γάμοι –σωστό χάρμα οφθαλμών… Λάμπουν –αστράφτουν κυριολεκτικά… Τελούμενοι μάλιστα (φωτο), και με μια τέτοια και τόση …«βυζαντινή» μεγαλοπρέπεια! (Πώς μπορούμε λοιπόν, να την αρνηθούμε –μετά από όλα αυτά, αυτήν την τόσο φίλη ορθοδοξία; Πώς να πάμε να γίνουμε κάτι άλλο, π.χ. μουσουλμάνοι κλπ; Ποτέ των ποτών!)


Τι χριστιανική και μάλιστα ορθόδοξη χώρα είμαστε, όταν μόνο το 2% του πληθυσμού μας, εκκλησιάζεται τακτικά;


Ο χρήστης «AgioiPantes Xirokriki» (φωτο προφίλ), δημοσιεύει σήμερα «σοφές» ατάκες, της Γερόντισσας Γαβριηλίας…


Όταν λέτε αυτήν την προσευχή, το «Βασιλεύ Ουράνιε»… Να θυμάστε, αυτό το υπέροχο το… αμπαζούρ. Αυτό, πάνω –πάνω, στην παπική αυτή απεικόνιση της αγίας τριάδας. Αυτό, που φωτίζει διαγωνίως δεξιά και αριστερά, και προς τα κάτω: 1. Και προς τον νεαρό Κύριο, αυτόν τον χίπη με το περίεργο σχήμα στα δάχτυλα (με χούφτωμα μοιάζει)… 2. Και προς τον γέρο Κύριο, αυτόν με το μαρκούτσι (που μοιάζει σαν να διαφημίζει κάποιο ερωτικό βοήθημα). (Να θυμάστε, αυτό το «αμπαζούρ»… Το γνωστό μας παπικό κωλο-περιστέρι, που πάει παντού… Σαν τον Πέτρο, τον πελεκάνο της Μύκονου!) «Βασιλεύ Ουράνιε» λοιπόν, και… «έμπαινε Γιούστο»!


Ποιος είναι αυτός ο νεαρός ξανθός κύριος, πάνω από την Παναγία; Ο προσωπικός της κομμωτής, μήπως;


Ποιος, την χάρη του… Του «αγίου» Παϊσίου… Να έχει αυτήν την τόσο μεγάλη τύχη… Να τον έχει πραγματικά στριμώξει στον τοίχο, αυτή η κυρία… Μια ξανθιά κοπελάρα –με γερά πιασίματα, όπως την βλέπουμε στην φωτο του προφίλ της… Να τον έχει δηλαδή καβαλήσει, να έχει σκαρφαλώσει κυριολεκτικά, επάνω του… Και εκείνος να το παίζει τάχα απαθής και αδιάφορος! Τανκαλάκιαααααα!


Τυχαίες εικόνες: 1. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός -ντυμένος πρόχειρα με ένα σεντόνι -ριγμένο ανέμελα πάνω του, εξερχόμενος βιαστικά εκ του τάφου (εικόνα, στην πόρτα της ωραίας πύλης ιερού ναού)… 2. Χάρης Ζάβαλος, εισερχόμενος βιαίως από την αστυνομία, στο γραφείο του ανακριτή –με αυτόφωρη διαδικασία, τυλιγμένος με ένα σεντόνι και αυτός, -κατηγορούμενος για μοιχεία, μετά τη σύλληψη του στη «βίλα των οργίων».


Η αγάπη, δεν είναι αμαρτία. Και περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα –που λένε! Δεν έχετε λοιπόν, παρά να ξέρετε, τι να διαλέξετε αμοιβαία –κάθε φορά… Πόσα και ποια δάχτυλα ακριβώς… Και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε, για μια ευλογημένη δακτυλική διείσδυση… Στο σχετικό προκαταρτικό ερωτικό παιχνίδι οργασμού, με την δικιά σας.


Ώστε λοιπόν, είχε μια τόσο μακριά ζώνη η Παναγία (όπως και ο Σταύρακας, να πούμε), την οποίαν ωστόσο, δεν βλέπουμε ποτέ να την φοράει. Μόνο να την επιδεικνύει… Και με τέτοιον επαγγελματικόν τρόπο, σαν μια έμπειρη κοπέλα που πουλάει διάφορα τέτοια είδη (ζώνες, ρούχα, γραβάτες, κλπ) ως πλανόδια -με καλάθι, στην οδό Αιόλου!


Από τον Ιωσήφ λοιπόν, κληρονόμησε τα ξανθά του τα μαλλιά -ο Χριστός; Τον Ιωσήφ, που -στην εικόνα αυτή, δεν μοιάζει και πολύ με γέρο 80 χρόνων, όπως λένε ότι ήταν όταν αρραβωνιάστηκε την 15χρονη Μαρία! Ε;


Τι είδους φωτογραφία π.χ. μπορεί να έχει δημοσιεύσει στο προφίλ του ένας από εμάς, για την οποία θα πρέπει να ντρέπεται αν τη δει και αλλού;


Είδομεν το φως, το… ηλεκτρικόν, κλπ, κλπ!


Φωτισμένοι και οι δυο, κάτω από το ίδιο το αμπαζούρ, αυτό με την μορφή περιστεριού: 1. Ο νεαρός Κύριος, δείχνει περίλυπος… Και ομιλεί με νοήματα, αποδοκιμάζοντας -συμβολικά, με τον τρόπο αυτόν, την κακιά πράξη που κάνουν -κάποια θηλυκά (ή που αφήνουν να τους την κάνουν), στο σώμα τους… Συνήθως με τα δυο μόνο δάχτυλα στην αρχή… 2. Το ίδιο προβληματισμένος φαίνεται και ο γέρος Κύριος… Κρατά κάτι, σαν να θέλει να πει ότι συμφωνεί και επαυξάνει, και ότι αποδοκιμάζει κι αυτός, ακόμα και τα άλλα τα σχετικά, τα ανώμαλα… Τα λεγόμενα σεξουαλικά βοηθήματα αιδοίου ή πρωκτού.


Μπράβο στον μητροπολίτη, Τορόντο και παντός Καναδά… Μπράβο του, που είναι σχετικά σεμνός! Που αυτός, δεν χαιρετά, δεν ευλογεί, με το… «δάχτυλο», όπως κάνουν -δυστυχώς εδώ, οι Έλληνες συνάδελφοι του!


Δεν ξέρουμε πόσοι ήταν οι μάγοι των Χριστουγέννων. Συμπεραίνουμε ότι θα ήταν τρεις, από τα τρία συμβολικά δώρα: τα σμύρνα, τον χρυσό, και το λιβάνι. Δεν ξέρουμε ακόμα και αν τον βρήκαν –καβάλα στις καμήλες τους, χειμώνα καιρό, και μέσα σε μια σπηλιά τον Χριστό! Όλα αυτά, είναι ντεκόρ για μια κουκλίστικη φάτνη, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο σαλόνι το ανοικτό. Είναι η σκηνοθεσία προβολής μιας θρησκείας ανώτερης –υποτίθεται, από αυτήν του Ισλάμ! Έχουμε δε και αποδείξεις ότι είναι και αληθινή αυτή –η λεγόμενη και «ορθοδοξία»… Αφού έχουμε και κατέχουμε, και τα βγάζουμε –επίκαιρα, πανηγυρικά, στη γύρα -για προσκύνηση, τα αυθεντικά -ιστορικά της λείψανα, όπως και αυτά τα ίδια τα δώρα των μάγων!


Είναι και μια Παναγία, που την θεωρούν προστάτιδα τους, και τα ελληνικά κανάλια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βάζουν τσόντες -αργά τη νύχτα… Είναι η «Παναγία η Κανάλα»… Παρατσούκλι, που έδωσαν σε μια εικόνα της Παναγίας, κάτι ψαράδες της Κύθνου, επειδή την βρήκαν λέει σε ένα κανάλι ενώ ψάρευαν. Αντίγραφα τις εικόνας αυτής, έχουν τόσο οι νεοημερολογίτες, όσο και οι παλαιοημερολογίτες, που τα θεωρούν όλα θαυματουργά, και κόπιες «κανάλι», που τους φέρνει αρκετό χρήμα…


Εικονίτσες, που μας έδιναν στην εκκλησία της ενορίας μας -στο κατηχητικό, από την δεκαετία του ’50, και μετά… Εικονίτσες, με τον Χριστό, τον γνωστό μας και ως Ναζαρινό, μασκαρεμένο –παραμορφωμένο, σαν Αμερικανό, σαν σταρ του Χόλυγουντ… Ζωγραφισμένον παντού, ως ξανθό, ως μακρυμάλλη, και με γαλανά μάτια (και γαλαζοαίματον -ενδεχομένως)! Όπως ακριβώς τον περιέγραφε μετά, και αυτός ο «μαλακισμένος» (στον εγκέφαλο) γέροντας, ο Παΐσιος, ο κουμουνιστο-φάγος! Εικονίτσες, που τις τύπωναν τότε -και τις πουλούσαν, διάφορες ακροδεξιές, βασιλοχουντικές, και λοιπές παραθρησκευτικές οργανώσεις… Ακόμα και ορθόδοξες χριστιανικές αδελφότητες, όπως η «Ζωή», κλπ…


«Η μαγεία, τα Χριστούγεννα…»: Ήταν λοιπόν μια σκοτεινή σπηλιά… Ήταν νύχτα -μαύρα μεσάνυχτα… Αλλά είχε και ένα άστρο, να φωτίζει, το σημείο -σαν κατασκηνωτικός φακός τσέπης, με μπαταρία … Ήταν βέβαια εκεί παρών -μαζί με τους τρεις μάγους (σε ειδική εντεταλμένη υπηρεσία, κι αυτός)… o μάγος της ατρόμητης φυλής του Asterix (η οποία, το μόνο που φοβόταν, ήταν να μην πέσει ο ουρανός και τους πλακώσει)… Ήταν δηλαδή, ο μέγας Δρυΐδης, ο… Panoramix! Με τη μαγική τη χύτρα του, στην οποία έφτιαχνε μια ζεστή σούπα για όλους!


Μετανοια ειναι...


1. «Άγια νύχτα…» (νύχτα γεννήθηκε;) 2. Και μέσα σε μια σπηλιά; (πού το λέει αυτό;) 3. Και χειμωνιάτικα; 4, Και με τον Ιωσήφ, τον 80χρονο χήρο «μνηστήρα» της 15χρονης Μαρίας (όπως τον περιγράφουν τα ιερά κιτάπια), σε μια τόσο μεγάλη ταλαιπωρία; (γέρος, χειμώνας, ταξίδι πεζός -με τη Μαρία στο γαϊδούρι, σπηλιά…) 5. Σε άλλες δε εικόνες της θ. γέννησης (στο 50% αυτών), τον δείχνουν νεαρό (τι από τα δυο συμβαίνει;) 6. Τελικά, το μωρό βγήκε ξανθός άγγελος με γαλανά μάτια –όπως το αγιογραφούν, και όπως βεβαιώνει και ο ανόητος ο γ. Παΐσιος; (Για αυτό λοιπόν, το πρόβλημα… Το γενετικό –φυλετικό –χρωμοσωματικό, το DNA θέμα, ήθελε και ο Ιωσήφ να την διώξει την Παναγία;)


Πώς μια ζωγραφική σύνθεση της Μ. Εβδομάδας, μπορεί να καταντήσει σε… τσόντα: 1. Είναι λοιπόν πάνω –πάνω, δυο χέρια, που ευλογούν όπως και οι Έλληνες μητροπολίτες… 2. Στη μέση, είναι ένας σταυρός, με ένα ακάνθινο στεφάνι στην κορυφή του… 3. Κάτω δε, πετάγεται -με όρθιο το κεφάλι, το εντυπωσιακό πουλί του τέρατος αυτού! (Τελικά, όλο το πράγμα, δεν είναι πια αγιογραφία… Αλλά -έτσι μαύρη που είναι κιόλας η σύνθεση, μοιάζει πιο πολύ με... αράπη -σάτυρο!)


Περιμένοντας, να ξημερώσει: Ατάκες, χριστουγεννιάτικες…


Έλαβα το μήνυμα: «Ο Δημήτριος Σακαλής δημοσίευσε στο Χρονολόγιο σας…»


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: Αυτός ο πούστης, ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός...


Ο πατήρ Dimitri Tsakas (φωτο), μας έστειλε από το μακρινό Μπρίσμπεϊν (Κουίνσλαντ, Αυστραλία), μια χριστουγεννιάτικη κάρτα… Συγκρίνοντας λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι ο αρχικά νεαρός Μνήστωρ Ιωσήφ ("στρίβειν, δια του αρραβώνος"?), γέρασε πάρα πολύ σε εκείνο το ταξίδι για την απογραφή, μέχρι να φτάσει στη Βηθλεέμ, εκεί στη σπηλιά, κλπ, κλπ!


Όλη η ιστορική αλήθεια, για τον λεγόμενο «γονιμοποιό κρίνο», της Παναγίας: Από τριών ετών η Μαρία, σαν το «ποντικάκι» της γνωστής ταινίας, πουλούσε στους δρόμους της Ναζαρέτ, λουλούδια… Μικρά κρινάκια -σε ματσάκια, αλλά και μεγάλους κρίνους -μετά από ειδική παραγγελία. Οι άσπλαχνοι υπέργηροι γονείς της, περίμεναν από αυτήν -την μικρή «Κρινιώ» να τους φέρνει το πρωί, όλες τις εισπράξεις της νύχτας… Μέχρι που οι ιερείς του ναού του Σολομώντα, την άρπαξαν ένα σκοτεινό βράδυ την άμοιρη τη μικρή, και την έκλεισαν σε ένα μπουντρούμι, με το συνθηματικό όνομα «άγια των αγίων»… Για να εξυπηρετεί πια, αυτούς και μόνον αυτούς… Δώδεκα ολόκληρα χρόνια κράτησε αυτό της το μαρτύριο… Μέχρι που το ανήλικο, έμεινε έγκυος…


- Καλά πάμε, από ’δω; - Πού πάτε; - Από ’δω!


Χαλκομανίες… Διακοσμητικά εικονίδια, αυτοκόλλητα… Σαν αυτά που κολλάμε το Πάσχα στα κόκκινα αυγά… Σαν αυτά, με τα οποία διακοσμούσαμε τα θέματα μας στο δημοτικό σχολείο, στο τετράδιο των καλλιτεχνικών, κλπ…


Έτσι τον είδαν να βγαίνει; Σαν το… «φάντασμα της όπερας»; Και τι ώρα ήταν; Μαύρα μεσάνυχτα, ακριβώς;


Τι πράγμα, «στα χέρια του θεού»;


Μαύρη είναι η νύχτα, στα… Άγ(ρ)ια βουνά!..


Ώστε αυτή είναι λοιπόν, η περίφημη -σινιέ καρέκλα, του Κυρίου ημών, Ιησού Χριστού… Στην οποίαν καθόταν -σε εκείνο το ιστορικό, τραπέζι… εκείνου του λεγόμενου «μυστικού δείπνου»! Και πού άραγε να βρίσκεται τώρα, αυτή η τόσο εντυπωσιακή -γκλαμουράτη καρέκλα… ενδεχομένως δε, κομπλέ, μαζί με αυτό το τόσο –χλιδάτο, μακρουλο μαξιλαράκι της; Σε πιο από όλα τα διάσημα ανά τον κόσμον, ιερά προσκυνήματα, της αγίας ορθοδοξίας μας;


Πολύ ωραία –έντεχνη, φωτογραφία! Τραβηγμένη προφανώς, από κάποιον καλό και ευσυνείδητο επαγγελματία, της φωτογραφικής τέχνης… Εμένα πάντως το θέμα αυτό, με αυτήν την άγια εικόνα –έτσι όπως την βλέπω… Μου θυμίζει κάπως, και τον τίτλο από μια παλιά ασπρόμαυρη ελληνική ταινία… Να δεις, πώς την έλεγαν, πώς την έλεγαν…


Τα βάφει σε ανταύγειες, γένια και μαλλιά;


ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ, Ή ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΓΑΜΟΙ;


Ξεκίνησε χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ένας «νέος» κύκλος (ο 987ος), της παμπάλαιας πια κωμικής (αθυρόστομης) σειράς «το Καφέ, της Χαράς»… Με το γνωστό εισαγωγικό επεισόδιο, της αποκάλυψης του ανδριάντα του αρχαίου… Μενιπέως (παράφραση του ονόματος του ποταμού Ενιπεύς –Ενιπέας)… Αυτός ο τάχα αρχαίος λοιπόν, ήταν ένας μαρμάρινος γυμνός νέος, στην πλατεία του φανταστικού χωριού Κωλοκοτρονιτσίου, της ορεινής Αρκαδίας… Επεισόδιο, με τα γνωστά λογοπαίγνια της αρχικουτσομπόλας παπαδιάς, για το… πέος: «Μενιπεύς βλέπω! Μενι-πέος δεν βλέπω!»


Το facebook, μου θυμίζει… Ποιος σας είπε ότι οφείλετε να προσκυνάτε εικόνες;


Είναι κάποιοι, που τους αρέσει πολύ αυτό το δόγμα –τσόντα, το ελληνορθόδοξο… Κατά το οποίο, δεν αρκεί μόνον ο Σταυρός του Χριστού, για μια καλή ιερατική ευλογία… Αλλά θα πρέπει λέει ο Σταυρός αυτός, να επικαλύπτεται ή και να αντικαθίσταται, από μια περίεργη –παπαδική, δακτυλοειδή χειρονομία… Αν μάλιστα τύχει να προστίθεται στη όλη παράσταση (στην όποια θρησκευτική παράσταση) και μια τσόντα ακόμα, δηλαδή ένα «πανταχού παρών» παπικό περιστέρι –σαν και αυτό της Παναγίας Τήνου, να πούμε… Ε, τότε… Τόσο το καλύτερο… Προκειμένου να έχουμε –τσόντα στην τσόντα, και μια πλήρη –ολοκληρωμένη αποτύπωση του σωστού ορθόδοξου δόγματος.


Περιμένοντας την τέως φίλη παπαδιά (την έχω πια διαγράψει), χρήστη του facebook, «Xrisothemh Hliopoulou», σύζυγο του χρήστη (και ακόμα φίλου) «Vasilis Mpegetis», να μου κάνει μήνυση, μέσα στις γιορτές –όπως με απείλησε…


Καλημέρα! (Το facebook, με ενημερώνει… Για μια κοινοποίηση μου εκεί, πέρσι –σαν σήμερα, στη σελίδα μου… Κοινοποίηση, μιας ανάρτησης, του ιστολογίου μου -του «χαίρετε».)


1. Μην «κατεβάζετε», τα καντήλια! Θα εκνευριστεί πολύ, ο Βούδας -που τα επινόησε! Θα σας δείξει δε τότε με νόημα (σαν κανονικός δικός μας μητροπολίτης), και εκείνο το χαρακτηριστικό @@@@δάχτυλο ευλογίας του!.. (Φορώντας μάλιστα –πάντα, και το φωτοστέφανο του… Και παίζοντας φυσικά –παράλληλα, και με το κομποσκοίνι του!) 2. Μην βλαστημάτε την Μεγαλόχαρη της Τήνου! Θα ρίξει φωτιά ο… Λαλαούνης, και θα σας κάψει!


Ποιο είναι αυτό το τόσο ιεροπρεπές δίδυμο, στη φωτο; Ο ιερέας π.Σπυρίδων Καρύδης, με την ανιψιά του Αλεξανδρίνα Ραφτάκη;


Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα! Και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου (σε μορφή τίτλος -λινκ), στο ιστολόγιο μου -το «χαίρετε», είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: