Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Να μη ξεχάσω: Στις 13 του μήνα, στο πανηγύρι του νεομάρτυρα Παναγιώτη Μιχαλόπουλου (τοπικού οσίου) του Αργυροπολίτη (γνωστού και ως blogger) τρώω κανονικά από όλα, δηλαδή και γάλα και αυγό και κρέας… Αλλά μετά από τις 15 Νοεμβρίου, αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής -των Χριστουγέννων, που αυτή δεν μας στερεί το ψαράκι μας! Ναι, Αμήν και Αλληλούια brothers!

Διαβάζω:
Νηστεία Χριστουγέννων: Πότε ξεκινάει;
H νηστεία των Χριστουγέννων
H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.
Περιλαμβάνει και αυτή σαράντα ημέρες, όμως δεν έχει την αυστηρότητα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.
Πως θα πρέπει να την νηστεύουμε
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες πλην, φυσικά, της Τετάρτης και της Παρασκευής από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.
Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. 

Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ήμερα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο η Κυριακή. […]
Με αυτό τον τρόπο νηστεύοντας μια νηστεία ευπρόσδεκτη στον Θεό, αποφεύγοντας κάθε είδους κακία που ενεργείται διά μέσου της καθεμιάς από τις αισθήσεις μας, θα πλησιάζουμε, όπως είπαμε, την άγια ήμερα της αναστάσεως αναγεννημένοι, καθαροί και άξιοι της μεταλήψεως των άγιων μυστηρίων».
ΠΗΓΗ:

ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΓΑΖΗΣ- Από το «Η νηστεία της Εκκλησίας»,
Αρχιμ. Συμεών Κούτσα 
Εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 88-92
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Εγώ,
γιορτάζω στις…
13 Νοεμβρίου!

http://xairete.blogspot.com/2010/11/blog-post_3405.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: