Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Αρχειακό - σαν σήμερα (Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015): Γιορτές και γιορτές

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Γιορτές και γιορτές: Άλλο πράγμα η θαυματουργή «Αγία Σκεπή» του ναού της αγίας Θεοδώρας… Άλλο η «Αγία Ζώνη»… Άλλο η «Τίμια Εσθήτα»… Και άλλο η «Αγία Σκέπη» (το τσεμπέρι της Παναγίας) που το γιορτάζουμε σήμερα! Χρόνια πολλά!

Η  αγία Σκέπη.
Εκτός λοιπόν από την αγία σκεπή του ναού της αγίας θεοδώρας στην Αρκαδία -που την γιορτάζουμε κάθε μέρα με τον αδιάκοπο θρησκευτικό τουρισμό εκεί…
Σήμερα -όπως κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε και την αγία Σκέπη.
Στη σχετική εικόνα βλέπουμε την Παναγία να κρατάει απλωμένο ένα ρούχο της. 

Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για την αγία Ζώνη, αλλά δεν είναι!
  Η αγία Ζώνη
Όπως μαθαίνουμε από το ιστορικό της εορτής αυτής (της αγίας Σκέπης), πρόκειται για το τσεμπέρι της Παναγίας, που ο συναξαριστής το αποκαλεί και μοφόριο.
Διαβάζω σχετικά:
«Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας είδε την Υπεραγία Θεοτόκο οφαλμοφανώς, όχι σε όραμα, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του ναού. Την συνόδευαν οι παρθένοι Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων. Αφού μπήκε μέσα στο ναό προχώρησε στον σολέα. Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριο της δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.»

 ΗΤίμια Εσθήτα
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Γιορτές και γιορτές: 
Άλλο πράγμα η θαυματουργή «Αγία Σκεπή» του ναού της αγίας Θεοδώρας… 
Άλλο η «Αγία Ζώνη»… 
Άλλο η «Τίμια Εσθήτα»… 
Και άλλο η «Αγία Σκέπη» (το τσεμπέρι της Παναγίας) που το γιορτάζουμε σήμερα! 
Χρόνια πολλά!
Η θαυματουργή αγία σκεπή 
(του ναού της αγίας θεοδώρας)
στο χωριό Βάστα Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: