Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Τι να την κάνεις μια τέτοια ορθόδοξη τάχα, μια τέτοια χριστιανική τάχα θρησκεία; Μια τόσο χαζή, και ανόητη, δοξασία… Αυτήν με τον Άγιο Φανούρη και το σόι του; Και να την χέσεις ακόμα –που λέει ο λόγος, αξία της δίνεις, και τιμή που ασχολείσαι –έστω και έτσι, μαζί της!

Διαβάζω σήμερα:
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας να λέει: «Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια Φανουρόπιτα». Και αύριο, παραμονή της εορτής του Αγίου, το τάμα πρέπει να εκπληρωθεί.
Η παράδοση για την Φανουρόπιτα λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω.
Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. 

Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
http://www.newsone.gr/ellada/1145144-gia-pio-logo-kai-pos-ftiachnoume-fanouropita


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Η Σελίδα Ιερός Ναός Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ κ Άννης, κοινοποίησε...
(5 λεπτά πριν)

https://www.facebook.com/intheopatoronpage/photos/a.414448635354732.1073741829.353549691444627/875697605896497/?type=3&theater
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Ο Άγιος Φανούριος, φανερώνει…
Ο Άγιος Σώστης σώζει…
Ο Άγιος Ελευθέριος ελευθερώνει…
Ο Άγιος Προκόπιος φέρνει προκοπή (ευχή στο μυστήριο του γάμου)…
Ο Άγιος Ευτύχιος φέρνει ευτυχία…
ΥΓ
Το ρύζι δε, ριζώνει το ζευγάρι που παντρεύεται…
Χα!
Συμπέρασμα:
Θρησκεία μαύρης μαγείας και βουντού! 


Aggelos Samaras 
Όλα είναι θέμα πίστης. Το πρόβλημα σου όμως δε κατάλαβα ποιο είναι. Και που αποσκοπείς Δείξε και την ίδια ευαισθησία με άλλες θρησκείες. Για να έχω μια πιο σαφή εικόνα Των γραφομένων σου.
Panagiotis Michalopoulos

1. «Όλα είναι θέμα πίστης»
- Ποιας πίστης; Αυτής του Χριστού; Του ευαγγελίου; Των αποστόλων; Των πρώτων χριστιανών; Ή των αρχαίων ελλήνων παγανιστών;
Panagiotis Michalopoulos

2. « Το πρόβλημα σου όμως δε κατάλαβα ποιο είναι. Και που αποσκοπείς»
- Αποσκοπώ στο να αναδείξω την κακοδοξία των προβληματικών, των ανόητων, των τάχα πιστών ανθρώπων.
Panagiotis Michalopoulos

3. «Δείξε και την ίδια ευαισθησία με άλλες θρησκείες. Για να έχω μια πιο σαφή εικόνα Των γραφομένων σου.»
Έχω δείξει την ίδια ευαισθησία, και με όλες τις άλλες θρησκείες. Πες μου ποια θες, για να σε παραπέμψω σε σχετικά μου σχόλια, και να αποκτήσεις την εικόνα που επιθυμείς.

https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1160120897383921

ΣΧΕΤΙΚΟ:
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Άλλο η τιμή του Αγίου Φανουρίου, και άλλο η «θρησκευτικότητα της Φανουρόπιτας.».
Ο Άγιος Φανούριος λοιπόν, δεν είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη λειτουργική και ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά το ακριβώς αντίθετο, είναι συναπτόμενος και συνεχιστής αυτής…
π. Αντώνιος Χρήστου

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Δεν είναι αποκομμένος!
Είναι μέρος κι αυτός της σατανικής εκκλησίας της Ελλάδος, που τον έχει να φανερώνει απλά και μόνο διότι τον λένε Φανούρη…
Της εκκλησίας, που δέχεται το ρύζι στους γάμους, διότι αυτό… ριζώνει!
Της εκκλησίας, στην οποία πιστεύουμε ότι ο Άγιος Σώστης σωζει, ο Άγιος Ευτύχιος φέρνει ευτυχία, και ο Άγιος Προκόπιος (ευχή στο μυστήριο του γάμου) φέρνει προκοπή!
Δεν είναι αποκομμένος!
Μέρος κι αυτός της Εκκλησίας της απάτης, με το λεγόμενο άγιο φως Ιεροσολύμων, με την λατρεία των παπικής προέλευσης κοκκάλων, με την προσκύνηση της παντόφλας του γέροντα Παΐσιου, ή της ανταλλακτικής βρακοζώνης του αγίου Ιωάννου του ρώσου, κλπ.
Της εκκλησίας τέλος, που προβάλει για λατρεία και προσκύνηση εικόνες «φανερωμένες», εικόνες «αχειροποίητες», εικόνες που «κούνιουνται» που «δακρύζουν», που «ματώνουν», εικόνες «θαυματουργές» βέβαια, όπως και η παπική «Μεγαλόχαρη» της Τήνου, η σκεπασμένη με ένα σωρό μπιχλιμπίδια!
Χαίρε, ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία! Χαίρε Εκκλησία… βουντού!

http://xairete.blogspot.gr/2015/08/blog-post_52.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: