Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Η θυσία του ταύρου στο Μανταμάδο - Φυλαχτά βουτηγμένα στο αίμα (Ο Γιάννης Βουλγαράκης έχει καταγράψει φωτογραφικά μια τελετή που χάνεται στα βάθη του χρόνου: την σφαγή του ταύρου προς τιμήν του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Μανταμάδο της Λέσβου.)

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Panagiotis Michalopoulos
3 λεπτά πριν
ΔΙΑΒΑΖΩ:

lesvosnews.net
O Γιάννης Βουλγαράκης βρέθηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου στη θυσία του ταύρου και έγινε μάρτυρας μιας συγκλονιστικής ιεροτελεστίας.
"Μετά μικροί μεγάλοι τρέχουν να πάρουν με βαμβάκι αίμα για φυλαχτό και λουλούδια από το στεφάνι που ήταν περασμένο στο λαιμό του ζώου. Κάνουν με αίμα στα χέρια και στο μέτωπο το σήμα του σταυρού και βάζουν τα βαμβάκια σε σακουλάκια. Το αίμα του ταύρου θεωρείται ότι σε φυλάει και σε προστατεύει όπως και ο αγιασμός. Ακολουθούν κι οι σφαγές των υπόλοιπων ταμάτων, η προετοιμασία του φαγητού και το φαγοπότι."
https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1156947297701281
ΣΧΟΛΙΑ:
Γιώργος Καραχάλιος 
Νομίζω απαγορεύτηκε.
 

Panagiotis Michalopoulos 
Διαβάζω:
ΕΘΝΟΣ On Line
(23/4/2015)

«Πόλεμος» ξέσπασε στη Λέσβο μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, της τήρησης του αρχαίου εθίμου της ταυροθυσίας το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στον αύλειο χώρο του εορτάζοντος ναού των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο.
Έτσι, χθες το βράδυ, δόθηκε εντολή στον πρωτοπρεσβύτερο του ναού των Ταξιαρχών Μανταμάδου, Στρατή Δήσσο, να αποφευχθεί η σφαγή, κάτω από τον πλάτανο στο βόρειο τμήμα του ναού.

Τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, για μη τήρηση του εθίμου της σφαγής του ταύρου ακολούθησε σήμερα σειρά διαμαρτυριών. Πολλές δεκάδες αναρτήσεων, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μιλούν για «σφαγή ενός ιστορικού εθίμου», ενώ ψήφισμα διαμαρτυρίας είχε συγκεντρώσει πολλές δεκάδες, εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.
Έντονες ήταν και οι διαμαρτυρίες τοπικών συλλόγων του Μανταμάδου, που με συγκέντρωση τους σήμερα το βράδυ εκφράζουν την αντίθεση τους στην απαγόρευση.

https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1156955457700465

Δεν υπάρχουν σχόλια: