Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Καλημέρα, … Κοπιάστε! (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου στο blog «xairete», ήταν…)

Βασιλικό ζευγάρι; Βασιλιάς και Βασίλισσα μητέρα; Όπως Κωνσταντίνος και Φρειδερίκη;


Ήταν και η Παναγία στην Πεντηκοστή; Μίλαγε μετά κι αυτή ξένες γλώσσες; Ήταν εκεί και το περιστέρι;


Βλέπω αυτήν την ΟΡΘΟΔΟΞΗ αγιογραφία της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου, και αναρωτιέμαι, τι εργασία άραγε να κάνουν εκεί μέσα στην κόλαση (σαν γενικοί δερβέναγες και εργοδηγοί μοιάζουν), αυτοί οι διάβολοι, οι δαίμονες, κάτω δεξιά.


Αχ! Πάει κι αυτή, ανήμερα της γιορτής της! Όπως βλέπετε, πέθανε και η κακομοίρα η αγία Παρασκευή Χαλκίδας! Την πάνε τέσσερις (φωτο) για να τη θάψουν στο λάκκο της! Να ζήσουμε να την θυμόμαστε!


Συζήτηση στο θέμα: «Ποια από τις δυο εικόνες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι η πιο θαυματουργή; Αυτή στον Πανορμίτη στην Σύμη, στη Ρόδο… Ή η άλλη – η επίσης διάσημη, αυτή στον Μανταμάδο στη Λέσβο;»


Ένας νέος άνθρωπος, επιστήμονας, ένα από τα πολλά παιδιά που είναι φίλοι μου στο facebook (υπάρχουν πολλά αγόρια και κορίτσια), ο κ. Αλέξανδρος, μου γράφει στο inbox


Ρόζα Εσκενάζυ – Κωνσταντινοπολίτισσα: Ερμήνευσε υπέροχους ύμνους. Πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1980… Γερόντισσα πια κι αυτή… Πριν δηλαδή κι από τον γ. Παΐσιο (αυτός πέθανε τον Ιούλιο του 1994). Αλλά αυτήν, δεν θα την αγιοκατατάξει ο Βαρθολομαίος!..


Έγραφα χθες, σε μια φίλη…


Σαν κάτι να μας λέει, με τα δυο του δάχτυλα ο Χριστός. Σαν κάτι να κηρύττει στη νοηματική γλώσσα, μέσα από αυτήν την βουβή εικόνα. Άραγε να υπονοεί ότι μας βλέπει, ότι μας παρακολουθεί ανελλιπώς; Ή μήπως μας απειλεί –προειδοποιεί, σαν αμαρτωλοί που είμαστε, ότι θα μας τα βγάλει και τα δυο τα μάτια μας;


Προσοχή! Αν σας χτυπήσει βράδυ, αυτός ο τύπος την πόρτα, και σας πει ότι φέρνει πίτσες, θεϊκές, μην του ανοίξετε! Δεν είναι ο Χριστός!


Robinson Crusoe, and Friday: Αύριο γιορτάζει, και, ο Παρασκευάς! (από την ιστορία με τον Ροβινσώνα Κρούσο)


Συμβαίνει τώρα: Καρναβάλι, στην Τήνο!


Αυτό το τάχα άγιο γεροντάκι Ρούλα, ο Παΐσιος, είναι ο πιο άθλιος σαλτιμπάγκος της εκκλησίας μας!


Διάλογοι, ματιές, και χειρονομίες με σημασία… Φωτο: Χθες βράδυ, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου (Στη μάζωξη, για την -από το 1974- αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.)


Ο συμβολισμός μιας ολοκληρωμένης αγιογραφίας: Ο Κύριος, εγκρίνει το παπαδικό ρητό «σκύψε ευλογημένη», και συνιστά επιπροσθέτως, το… «ταυτοχρόνως, και, από εμπρός, και, από πίσω» για να είναι πλήρης ευλογία!


Νάουσα – Πάρος: Σερβίρουν ουζάκια και μεζεδάκια, ακόμα και μέσα στην εκκλησία;


Οι μεταμορφώσεις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον Μανταμάδο -στη Λέσβο: Το πρωί, σαν ένας πολύ σοβαρός περιπτεράς, και το βράδυ σαν μια όμορφη αλλά και παγερή -σκληρή γκόμενα!


Και βέβαια, κανένα Ευαγγέλιο, με καμία εικόνα του, δεν μας διδάσκει αυτόν τον τύπο της (κωλο-δακτυλικής) ευλογίας!


Νόμιζα ότι «Προστάτης» (με την καλή έννοια της λέξης), ήταν ο Κρίνος… Αυτός και μόνο -αποκλειστικά, όπως αυτός της Παναγίας της Τήνου… Τώρα μαθαίνω ότι και διάφορες άλλες εικόνες, κάνουν την ίδια δουλειά… Όπως…


Γελοίε γελοιογράφε, Θοδωρή Μακρή, μη βλαστημάς τα θεία! Βέβαια το καντήλι το ίδιο δεν είναι θεός, αλλά αν στο κατέβασμα του παίρνεις μαζί και όλα τα θεία πρόσωπα –όπως εννοείται, τότε –αν δεν μετανοήσεις, σου αξίζει άθλιε, το φρυχτό τέλος του ηθοποιού Μακρή!


Γελοιοποιούν το ιερό ευαγγέλιο -της αγίας τράπεζας του ναού, όταν στο μεταλλικό ντύμα του, σκαλίζουν αυτήν την ανόητη παράσταση, με τον Χριστό να ανασταίνεται, φορώντας ένα μισόριχτο σεντόνι, κρατώντας δε και μια… σημαία!..


Τυχαίες εικόνες: φωτοστέφανο και φτερά!


π. Παντελέημων Κρούσκος: Η οχλαγωγία των προφητολάγνων λαμβάνει διαστάσεις νεοπαγανισμού μέσα στην Εκκλησία


Γεώργιος, ο νέος μητροπολίτης Καρπενησίου... (ο αριστερά στη φωτο, με το μακρύ φόρεμα)


ΞΟΑΝΑ - ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΤΟΤΕΜ


1. «Κουροτρόφος», η τριπρόσωπη Εκάτη, της αρχαίας θρησκείας… 2. «Κουροτρόφος» (στους «χαιρετισμούς»), και, η Παναγία της θρησκείας του Τριαδικού Θεού!


«Ένα κούφιο κεφάλι, ανθρώπου –ξόανου… Βρίσκει παρηγοριά… Ακουμπώντας πάνω σε ένα κούφιο είδωλο, σε μια εικόνα ξόανο!» (Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Θεόκλητος Σετάκης)


Αρχειακό -Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015: Γιορτάζει σήμερα! (Επίκαιρη ερώτηση: Εκεί στα παπικά, της Τήνου τα μέρη… Αυτήν την εικόνα βρήκε η Πελαγία; Αυτήν με το γαμημένο το περιστέρι -μόνο του… Ή την άλλη, αυτήν με τον άγγελο να κρατάει και τον κρίνο -του γκαστρώματος;)


ΠΑΠΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ... Η ΠΑΝΑΓΙΑ, Ο ΚΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ.


Η σημερινή εορτή: Της Αγίας Μαρκέλλας (Υπάρχει και ομώνυμη πτέρυγα στο Δρομοκαΐτειο. Κλήθηκαν από εκεί για να εξεταστούν τόσο η σύζυγος όσο και ο γιος -από το Πάσχα του 2006, αλλά δεν πήγαν ακόμα!)


Ναός Παναγίας, στη Χίο: Λεφτά, υπάρχουν!


Και βέβαια, δεν αγιογραφούν τον king kong! Και βέβαια, δεν ευλογούσε με υπονοούμενα -με το δάχτυλο, ο Χριστός!


Καλημέρα σας! Εδώ, ιστολόγιο «χαίρετε»! Είμαστε καλά, και συνεχίζουμε! Αν και περίοδος διακοπών, οι φίλοι αναγνώστες μας, δεν μας ξεχνούν! Μας διαβάζουν πάντα, από όπου κι αν βρίσκονται! Από Ελλάδα κυρίως, και ΗΠΑ. Από Καναδά, Λατινική Αμερική, Ρωσία, Αφρική, Μέση και Άπω Ανατολή, Αυστραλία, και Νέα Ζηλανδία. (Το σχετικό πρόγραμμα του www.blogger.com, με ενημερώνει ότι χθες με επισκέφτηκαν 2.243 φίλοι, και προχθές 1.756. Τους ευχαριστώ όλους, ας είναι πάντα καλά!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: