Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Επίκαιροι διάλογοι: «-Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου!» «-Δεν μας χέζεις, ρε Νταλάρα!»

Διαβάζω 
στην ιστοσελίδα «Παναγία η Μεγαλόχαρη»… 
(και σε παρένθεση σχολιάζω:)
 

1. Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου. (σωστό) Όταν δεν τον κάνεις σωστά, τα πονηρά πνεύματα όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά γελάνε. (ποιος τα είδε να φεύγουν; Ποιος τα είδε να γελάνε;) Και η Παναγία θυμώνει. (Υπάρχει και… «Παναγία η Ζοχάδα»;)
 

2. Όταν κάνεις το σημείο του σταυρού, πρέπει να βάλεις το δεξί χέρι πρώτα στο μέτωπο, μετά στον αφαλό, ύστερα στον δεξιό ώμο και έπειτα στον αριστερό. (σωστό)
 

3. Εκείνος που βάζει το χέρι του όχι πάνω στον αφαλό αλλά στην καρδιά, βγάζει ανάποδο σταυρό. Ούτε στον αέρα κάνει να σταυρώνεσαι. Το χέρι πρέπει οπωσδήποτε να αγγίζει το σώμα. Κι όταν σταυρώνεσαι, πρέπει να προσεύχεσαι. Αλλιώτικα, έτσι σταυρώνονται κι οι ηθοποιοί. (ποιοι ηθοποιοί;)
 

4. Πρέπει να σταυρώνεις τα πάντα (τα πάντα; Ακόμα και τα αρκουδάκια ράτσας «πάντα»), εκτός από τα Άγια Δισκοπότηρα της Θείας Μετάληψης. (τι θα πάθουν αν τα σταυρώσεις; Θα σκουριάσει το χρυσάφι τους;)
 

5. Αν κάτι είναι πεταμένο στο δρόμο, ενδέχεται να είναι εκ του πονηρού. (βουντού; Μαύρη μαγεία; Τζούτζου;) Αν δεις ότι κάποιος άλλος το σταύρωσε, τότε δεν χρειάζεται να το κάνεις κι εσύ. (το περισσό, φέρνει… πληθωρισμό!)
 

6. Αν δεν θέλεις να προκαλέσεις σύγχυση σ’ όσους σε βλέπουν αλλά δεν σε κατανοούν, τότε μπορείς να σχηματίσεις το σημείο του σταυρού με τα μάτια σου. (ο αέρινος σταυρός, ο ματιασμένος, αυτός της ντροπής)
 

7. Μια μέρα κάποιος έδωσε ένα μήλο σε έναν πιστό κι εκείνος αμέσως το έφαγε. Κι ο Γέροντας τον μάλωσε: – Πόσο εύκολο είναι να σε καταστρέψουν! Κι Άγγελος να σου το έδινε, έπρεπε πρώτα να το σταυρώσεις. (η Πεντάμορφη, που έφαγε το μήλο της κακιάς μάγισσας, τι έπαθε;)
 

8. Ρώτησα κάποτε τον Γέροντα: – Όταν χασμουριόμαστε, τι συμβαίνει; Τι μεταδίδεται; – Όταν χασμουριέσαι, είναι καλό. Όμως πρέπει να σταυρώσεις το στόμα σου. Το τι ακριβώς συμβαίνει και τι μεταδίδεται δεν έχω δικαίωμα να σου αποκαλύψω. Δεν κάνει. Είναι μυστήριο. (Δεν μας χέζεις, ρε Νταλάρα!)
 

Αγίου Γαβριήλ του δια Χριστόν σαλού και ομολογητή
Πηγή: askitikon
http://panagiamegalohari.gr/1212prepi-na-kanis-sosta-to-stavro-sou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: