Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αστέρι είναι αυτό, ή σταυρουδάκι, στο μέτωπο της Παναγίας, στην μαντήλα της;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Δήμητρα Φουσέκη
31 λεπτά πριν

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1619915324992740&set=gm.1695724550676711&type=3&theater 
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
Αστέρι είναι αυτό, ή σταυρουδάκι, στο μέτωπο της Παναγίας, στην μαντήλα της;  
Βασιλική Πασβαντίδου 
Φίλε μου μην αποκαλείς μαντήλα, το Μαφόριο ή Μανοφόριο της Θεοτόκου. 
Μπορείς να βρείς στο Διαδίκτυο σχετικά για την Εσθήτα της Παναγίας. 
Είναι λοιπόν το Μαφόριο, το οποίο σκέπαζε την κεφαλή και έφτανε έως κάτω 
Είναι εξωτερικό ένδυμα. 
Τώρα σε ενημερώνω για τα τρία αστέρια της Παρθενίας της. Είναι αστέρι επομένως αυτό στο μέτωπό της και τα άλλα δύο είναι στους ώμους της και είναι δηλωτικά όπως είπα της Παρθενίας της. Είναι αυτό και ένα σημάδι για να ξεχωρίζεις τις ορθόδοξες εικόνες από τις δυτικές. 
Καλό απόγευμα
Panagiotis Michalopoulos 

ΔΙΑΒΑΖΩ:
«Είναι αυτό (το αστέρι) και ένα σημάδι για να ξεχωρίζεις τις ορθόδοξες εικόνες από τις δυτικές.»
Σχολιάζω:
Ποιος την σημάδεψε έτσι την Παναγία; Έτσι αυθαίρετα κάποιος αγιογράφος; Το αποφάσισε κάποια Σύνοδος; Ντυνόταν πράγματι έτσι (με αστέρια) η Παναγία;
Και πώς είναι οι δυτικές εικόνες της Παναγίας; Εννοείτε ότι μια από αυτές είναι και η λεγόμενη θαυματουργή Μεγαλόχαρη της Τήνου; Αυτή η παπική άποψη του Ευαγγελισμού, με τον κρίνο;
Βασιλική Πασβαντίδου 

Όχι φίλε μου δεν ντυνόταν έτσι η Παναγία με αστέρια, άλλωστε ήταν τόσο ταπεινή που δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. για τα άλλα θα σου απαντήσω σε λίγο
Βασιλική Πασβαντίδου 

1myblog.pblogs.gr
Η Θεοτόκος, η Παναγιά μας, η Μάνα όλων των Χριστιανών!
Βασιλική Πασβαντίδου 

Θα διαβάσετε όσα σας ενδιαφέρουν σε αυτό που σας έστειλα.
Panagiotis Michalopoulos 

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η Παναγία, …«Κατέχει τα «Δευτερεία της Αγίας Τριάδος»! 

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
1. Αυτά λοιπόν είναι υπό Παναγιο-κατοχή, τα «Δευτερεία»! Πάει και τέλειωσε!
2. Έχουμε άραγε και Τριτεία; Αν ναι, τότε αυτά θα τα έχουν υπό την κατοχή τους τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ! Συμφωνείτε;
3. Κατόπιν, θα έπονται στην θεία κατοχή (ως, κάτοχοι της τέταρτης θέσης), οι 12 απόστολοι!
4. Μετά, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος (πέμπτος, στη σειρά).
5. Ακολουθούν (σαν πληθώρα κατακτητών) οι πατέρες της Εκκλησίας. Σωστά;
6. Τέλος στο κομμάτι που απόμεινε για κατάκτηση, βλέπουμε να εγκαθίστανται δικαιωματικά, οι όσιοι και οι μάρτυρες!
Κομπλέ;
https://www.facebook.com/groups/1640831916165975/permalink/1695724550676711/


Μήνυμα:
Από: ΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Προς: michalopoulos_p@yahoo.gr
Αγαπητέ Παναγιώτη
Η απεικόνιση της Παναγίας δεν ξεκίνησε με το συνηθισμένο κάλυμμα της κεφαλής, που είναι συριακής επιρροής, αλλά με την ελληνιστική απεικόνιση, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα.
Η εικόνα (που είναι λίγο δύσκολη στις λεπτομέρεις) είναι του 150, είναι νωπογραφία στην κατακόμβη της Πρίσκιλλας στη Ρώμη και απεικονίζει την Παναγία αριστερά, έναν προφήτη (μάλλον τον Ησαϊα) στα δεξιά, ένα αστέρι (πεντάλφα) μεταξύ του και τον Χριστό καθήμενο, εκτός της Παναγίας. Ο Προφήτης και το αστέρι προσδιορίζουν, ότι πρόκειται σαφώς περί της Παναγίας. Αποτελεί δε την αρχαιότερη απεικόνιση της Παναγίας και του Χριστού.
Η Παναγία φέρει αρχαιοελληνικό ένδυμα, με σηκωμμένα μαλιά και σκουλαρίκια. Υπάρχει και αδιόρατο πέπλο, σημείο παντρεμμένης γυναίκας.
(ΠΗΓΗ: Λ. Ουσπένσκυ, Η θεολογία της εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σελ. 70).
Είναι γνωστόν, ότι η Δύση απεικόνιζε την Παναγία με ένδυμα της ελληνιστικής περιόδου, ένω η Ανατολή με συριακό ένδυμα (καλογερίστικο). Τελικά, η Ανατολή επικράτησε της Δύσης και η Παναγία εμφανίζεται με την συριακή αμφίεση. 


ΣΧΟΛΙΟ:
1. Το αστέρι αυτό, κύριε Παναγιώτη, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Παναγίας μας, στις αγιογραφίες της. Λένε ότι ήταν και το έμβλημα του οίκου Δαυίδ, από όπου και η καταγωγή της. 

2. Αστέρι δε, είναι και η ίδια, αφού έτσι αποκαλείται και στους «χαιρετισμούς» της, που αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή. «Χαίρε Αστήρ», της ψέλνουμε! 
3. Ένα αστέρι δε, έδειξε και το δρόμο στους μάγους όταν γέννησε τον Χριστό. Μάγοι, από την Ανατολή προερχόμενοι, όπως άλλωστε και οι Νίτζα, αστέρια κι αυτά, αλλά άλλης θρησκείας, και άλλου επιπέδου.
4. Άλλη μια εξήγηση σχετικά με το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας μας, είναι ότι η Παναγία δεν είναι μόνο βασίλισσα του ουρανού και της γης. Είναι επίσης κυρίαρχη και στην θάλασσα! «Αύτη η θάλασσα, η μεγάλη και ευρύχωρος…». 

Έτσι, το αστέρι στο μέτωπο της Παναγίας, παραπέμπει στον «Αστερία», το γνωστό μαλάκιο που συμπρωταγωνιστεί -μαζί με τον Καλαμάρη, στην επιτυχημένη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων, την γνωστή με το όνομα «Μπομπ, ο Σφουγγαράκης, ο τετραγωνο-παντελονής». 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παναγία μας, αγιογραφείται και ως Γοργόνα, στην διάσημη εικόνα της, την ονομαστή ως «Παναγία η Γοργόνα», που βρίσκεται, και προβάλλεται και προσκυνείται και λατρεύεται, σε τουριστική εκκλησία στη Λέσβο!

ΑΣΤΕΡΙ, ΚΑΙ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
5. Και μια και μιλήσαμε για παιδικές σειρές, να πούμε ακόμα και το ότι σχετικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε και μια άλλη παιδική σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής, μια διάσημη σειρά με μαριονέτες, όπου το πρώτο αστέρι, ο πρωταγωνιστής να μπούμε, ήταν ο «Salmon-Cat», μια μαριονέτα που είχε κεφάλι γάτας, και η υπόλοιπη ήταν ψάρι! Συμπρωταγωνιστής δε στη σειρά αυτή ήταν ένα άλλο μεταλλαγμένο είδος, μια άλλη μαριονέτα που την έλεγαν «Octo-Pig», η οποία ήταν ένα χταπόδι με κεφάλι γουρουνιού. Πολύ δημοφιλής και η σειρά αυτή…
6. Συμπέρασμα όλων αυτών των ανωτέρω, είναι ότι τέτοια σύμβολα, τέτοια σχήματα, περίεργα – μυθικά, και χαριτωμένα, προσελκύουν το ενδιαφέρον, εξάπτουν την φαντασία των νεαρών κυρίως ατόμων, και δημιουργούν ένα αίσθημα εφορίας και αναψυχής… Φαίνεται δε, ότι αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύεται για καλό σκοπό και η Εκκλησία! Έτσι, έχουμε την Παναγία με το αστέρι, την ίδια να μεταμορφώνεται σε γοργόνα, και να κρατά στην αγκαλιά της ένα πανέμορφο αγοράκι, ξανθό και γαλανομάτικο, στρουμπουλό και με μπούκλες, ένα μωρό που –σαν κινούμενο σχέδιο, κάνει πάντα κάτι χαριτωμένα μεν αλλά και πολύ περίεργα σχήματα με τα δαχτυλάκια του.
Και μετά από όλα αυτά, τίθεται το ερώτημα:
Ποιος θα είναι αυτός που με ήσυχη συνείδηση, με ελαφρά την καρδία, θα τολμήσει πλέον να κακολογήσει ή να αρνηθεί μια τέτοια θρησκεία, μια τόσο χαρούμενη εικόνα, μια τόσο όμορφη ατμόσφαιρα, όπως αυτή που τόσο γλαφυρά περιγράφεται στην ορθόδοξη αγιογράφηση; Ποιος;
http://xairete.blogspot.gr/2016/03/blog-post_40.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: