Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Τώρα, και, περίπτερο: Παναγία Σουμελά, η Δημοπρατηριώτισσα ή Γιουσουρουμιώτισσα -του Μοναστηρακίου, βεβαίως –βεβαίως!..

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Zaxarias Stauropoulos κοινοποίησε τη φωτογραφία του Eleytherios Morias.
2 ώρες πριν

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1036375703095472&set=a.972235422842834.1073741826.100001691572792&type=3&theater
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos

Τώρα, και, περίπτερο: 
Παναγία Σουμελά, η Δημοπρατηριώτισσα ή Γιουσουρουμιώτισσα -του Μοναστηρακίου, βεβαίως –βεβαίως!..
https://www.facebook.com/zaxarias.stauropoulos/posts/799873620157031


Panagiotis Michalopoulos 
Τώρα, και, περίπτερο: Παναγία Σουμελά, η Δημοπρατηριώτισσα ή Γιουσουρουμιώτισσα -του Μναστηρακίου, βεβαίως –βεβαίως!..
Zafi Ment 

Η Παναγία η σουμελιοτισα να είναι βοήθεια μας να σκέπαζη την ελλαδα μας και να φέρει ελπίδα και πίστη σε όλο τον κόσμο !!!!!!
Panagiotis Michalopoulos 

Προτιμάτε τη Σουμελιώτισσα από κάθε άλλη Παναγία; 
Λέτε ΑΥΤΗ, να κάνει κάτι παραπάνω, …σαν Πόντια;
Zafi Ment 
Δεν εννοούσα μονο την Παναγία την σουμελιοτισα γιατί η Παναγία είναι μια και οποία Παναγία επηκαλευτης είναι το ίδιο πρόσωπο
Panagiotis Michalopoulos 
Το ίδιο πρόσωπο, αλλά… με χιλιάδες ονόματα! Πρόσωπο, μοιρασμένο σε χιλιάδες επώνυμες εικόνες! Διάσημες εικόνες, θαυματουργές τάχα! Που σε κάποια από αυτές πρέπει να αποταθείς! Στο είδωλο, στην εικόνα, και να ζητήσεις βοήθεια!
Δηλαδη, γιατί να μη μπορώ να προσευχηθώ στην εικόνα που έχω στο σπίτι μου; Αυτή (η εικόνα) δεν κάνει θαύματα επειδή δεν έχει επώνυμο;

Zafi Ment 
Όλες η εικόνες έχουμε μια ονομασία που την πήρανε από τα θαύματα που κάνανε.
και εγώ προσεύχομαι στην Παναγία που έχωστο σπίτι μου.
αλά δεν είναι κακό ναεπεικαλεστω και σε οποία Παναγία με άφεση με οποία επονημια έχει.
ούτε στο ειδολο προσκυνάω ούτε στο στην εικόνα αλλά στο πρόσωπο.
Panagiotis Michalopoulos

Κι όμως! Η σύνδεση σου με μια εικόνα, από την οποίαν εικόνα περιμένεις ένα θαύμα, είναι ειδωλολατρία, λέει ο μακαριστός μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης. Και τέτοια αντικείμενα λατρείας τέτοιες εικόνες, τις ονομάζει ξόανα, ο αείμνηστος ιεράρχης!
Αφού λοιπον λες ότι η Παναγία κάνει το θαύμα και όχι η εικόνα της, μπορείς να προσεύχεσαι νοερά μόνο σε αυτήν, χωρίς να της προσάπτεις και κάποιο επώνυμο (υπάρχει και η βλάσφημη εικόνα «Παναγία Γοργόνα» στη Λέσβο), να προσεύχεσαι χωρίς καν να εχεις σαν φετίχ, σαν τοτέμ, και κάποια εικόνα να προσκυνήσεις. Η δε Παναγία θα σε ακούσει, χωρίς να έχει την ανάγκη της εικόνας της, για να βγάλει –με μαγικό τρόπο -μέσα από αυτήν, αυτό που ζητάς, όπως δηλαδη ο ταχυδακτυλουργός βγάζει μέσα από ένα ψηλό καπέλο διάφορα πράγματα!
Άλλωστε, η προσκύνηση, αυτή από μόνη της, είναι ειδωλολατρία. Μόνο τον θεό προσκυνάμε, λέει η Γραφή, και κανένα άλλο άτομο ή πρόσωπο, ή αντικείμενο. Και αυτά που μας λένε ότι η τιμή μεταβαίνει στο πρωτότυπο, δεν στέκουν, διότι άλλες εικόνες είναι τόσο παλιές που δεν διακρίνεις καθόλου πρόσωπα -παρά μια μουτζούρα μόνο, άλλες είναι σκεπασμένες με τάματα –όπως στην Τήνο, κλπ, κλπ.
Όμως, για να σε πείσουν να προσκυνήσεις «ξόανα», επινόησαν την απάτη με την εικόνα την τάχα θαυματουργή, ώστε να τρέξεις να ανάψεις κεριά (βουδιστικής προέλευσης και αυτή η λατρεία), να ρίξεις χρήματα στο παγκάρι, και να αφήσεις και πολύτιμα κοσμήματα για το τάμα σου!
Έτσι κατασκεύασαν και το μύθο ότι άλλη εικόνα είναι «φανερωμένη» (όπως η παπική εικόνα της «Μεγαλόχαρης» στην Τήνο -αυτή του Ευαγγελισμού με τον κρίνο), ότι άλλη εικόνα είναι «αχειροποίητη» -ότι δηλαδη δεν την έφτιαξε χέρι άνθρωπου (όπως και τα ξόανα του Δία), ότι άλλη εικόνα είναι φτιαγμένη από τον ευαγγελιστή Λουκά (η μεγαλύτερη απάτη), ότι άλλη κουνιέται, άλλη δακρύζει, άλλη ματώνει, κλπ, κλπ, με όλα αυτά τα παγανιστικά κόλπα!

https://www.facebook.com/zaxarias.stauropoulos/posts/799873620157031

Δεν υπάρχουν σχόλια: