Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Χωρίς κωλοδάχτυλο «ευλογίας» ιερέα, δεν μπορεί να πάει ο κόσμος μπροστά! (κατά το ρητό: «Σπρώξτε με καλέ εσείς από πίσω, διότι εγώ δεν μπορώ να σπρώξω μπροστά»!)

Διαβάζω:
Οι Συνάξεις Νέων Μητροπόλεως Αργολίδος και Katixitiko.gr κοινοποίησαν ένα σύνδεσμο.
Με ένα λόγο… ο Ιερέας ευλογεί την κτίση ολόκληρη!!!

 
Εισαγωγή…
Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης αναφέρει: «Αν έβλεπαν οι άνθρωποι με ποια δόξα λειτουργεί ο ιερεύς θα έπεφταν καταγής. Και ο ίδιος ο ιερέας αν έβλεπε τον εαυτό του, θα αγωνίζονταν να μην θλίψει ποτέ την χάρη του Αγίου Πνεύματος». 


Μετάφραση:
Σε όλες τις λατρευτικές ακολουθίες που τελούνται εντός και εκτός του Ναού από τον Επίσκοπο ή τον Πρεσβύτερο διατυπώνεται κάποια ευχή που αυτό λέγεται ευλογία.


Στο ψητό, τώρα:
Δηλαδή με διατεταγμένα τα δάκτυλα σε συγκεκριμένο τρόπο (σ.σ. το γνωστό κωλοδάχτυλο) ο λειτουργός κάνει το σημείο του σταυρού. 


Υψηλή θεολογία:
1. Ευλογεί το θυμίαμα στις ιερές ακολουθίες. (σ.σ. το μη αγιασμένο θυμίαμα, τσούζει στα μάτια, είναι πνιγηρό και καρκινογόνο.)
2. Το νερό που θα τελεσθεί το βάπτισμα ή ο αγιασμός. (τα βάπτισμα, με τις ξετσίπωτες γυναίκες στο μυστήριο, γυμνές, αλλά… αγιασμένες – συγχωρεμένες!)
3. Κλπ, κλπ, κλπ!
 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Με ένα λόγο… ο Ιερέας ευλογεί την κτίση ολόκληρη!!!. (σ.σ. τη γη, το σύμπαν, το υπερπέραν, κλπ, κλπ.)
(Από το Κατηχητικό βοήθημα «ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού Γενικού Διευθυντού των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου)

 
http://www.katixitiko.gr/2016/02/05/katixitiko-gr-4/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη, καλησπέρα!
Η Εκκλησία μας, είναι… δια-Συμπαντική, είναι δια-Γαλαξιακή…
Και ο Αντίχριστος, κάτι σαν το... «η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»!
Κόλαση δε, οι μαύρες τρύπες, και προσωρινή παραμονή μέχρι την Δευτέρα Παρουσία, το παράλληλο σύμπαν, όπου οι ψυχές αναμένουν σε μια υπόσταση, σε μια μορφή αντιύλης.

Σαν Αναγνώστης, θα εχεις ακούσει σε εσπερινό και σε αρτοκλασία, εκείνο που ο ιερέας απευθυνόμενος στον Χριστό, λέει: «Οτι συ εί ο ευλογών και αγιάζων…»

Θα εχεις παρατηρήσει και την αυθαίρετη προσθήκη –τσόντα, που είναι… «…πληθύνων, τρέφων, συντηρών και διακυβερνών τα σύμπαντα…», …Χριστέ ο θεός ημών!

Αφού λοιπον οι ρασοφόροι μας είναι «αντιπρόσωποι του θεού», οι δε ανώτεροι τοιούτοι –οι δεσποτάδες μας, είναι και… «σε τόπο και τύπο Χριστού»… Έχουν λοιπόν και την εξουσία να επεκτείνουν κι αυτοί –διακτινιζόμενοι κατά κάποιον τρόπον, την ευλογία τους, σε αυτά τα σύμπαντα… Στα οποία βέβαια, συμβασιλεύουν και συγκυβερνούν με τον Χριστό!
Τι δεν καταλαβαίνουμε δηλαδή;

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ποιος και πότε την επινόησε κι την επέβαλε στην ορθοδοξία αυτήν την ευλογία, αυτήν την τόσο παρεξηγημένη κίνηση, αυτή με το… δάχτυλο; Την βλέπουμε στους ιερείς, πρεσβυτέρους και επισκόπους, την βλέπουμε και σε αγιογραφίες με τον Χριστό!