Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα, είναι… «της Υπαπαντής». Ποιοι γιορτάζουν;

Διαβάζω – Σχολιάζω:
1. «Στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου...»
Υ-παπα-ντή! Περίεργη λέξη!
2. «...σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών.»

Ήταν γονέας του Χριστού, ο 80χρονος Ιωσήφ;
3. «Εορτάζεται (η έλευση), μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός).»
Ήταν βρώμικη η Παναγία; 


ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο Φεβρουάριος όπως και οι υπόλοιποι 11 μήνες χρωστάει το όνομα τους στους Ρωμαίους. Προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του. .
4. «Σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο ο Ιησούς (επειδή ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι), έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό…»
Πώς γινόταν η αφιέρωση;
5. «…και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.»
Τι τις έκαναν αυτές τις προσφορές, οι ιερείς του ναού;  Μεζεδάκια;

Εδώ, ο Ιωσήφ… γέρος! 
Με την προσφορά του...
δυο περιστέρια για σφάξιμο!!!.. 
https://www.facebook.com/1566462536930889/photos/a.1566468196930323.1073741828.1566462536930889/1703580876552387/?type=3&theater
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Επιστημονικά το γεγονός ότι ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και στα δίσεκτα έτη έχει 29 ημέρες είναι απολύτως ορθολογικό και αναγκαίο. Έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφή της Γης. Το ημερολογιακό έτος είναι 365 ημέρες και 6 ώρες στις οποίες η Γη ολοκληρώνει πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο Αυτές τις πλεονάζουσες 6 ώρες τις αθροίζουμε κάθε 4 χρόνια και τις κάνουμε μια ολόκληρη ημέρα στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου, κάνοντας το συγκεκριμένο έτος δίσεκτο ( ονομάζεται ένα έτος το οποίο προσμετράται μια παραπάνω ημέρα και όχι το άτυχο κλπ και άλλες άτοπες προκαταλήψεις)! Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μια σταθερή αίσθηση της ροής του χρόνου με τις 4 εποχές του έτους να συμπίπτουν και ημερολογιακά μεταξύ τους. 
 
Η προσθήκη μιας παραπάνω ημέρας καθιερώθηκε το 44 π.Χ. με πρωτοβουλία του Γαΐου Ιούλίου Καίσαρα με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη. Αρχικά ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα έτη, το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος του αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του.

2 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;
Διαβάζω:
Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την έχουν για προστάτιδά τους. Την αργία τηρούν και οι αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση.
Χαρακτηριστικές και οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες». (σ.σ. επειδή λέει, σήμερα σαραντίζει η Παναγία, «καθαρίζεται» από τη λοχεία)
http://www.sansimera.gr/articles/596

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ετυμολογία
Η λέξη «Υπαπαντή», προέρχεται από το «υπό» και το «απαντώ» = «προϋπαντώ».
Επομένως η γιορτή είναι Δεσποτική, αφού αναφέρεται στην έλευση και υποδοχή του Χριστού στο ναό.
Την κατάντησαν όμως κι αυτήν θεομητορική (σχετικοί και οι ύμνοι). Και λένε ότι η σημερινή γιορτή είναι, της… «Παναγίας της Παπαντής»!
Μέρα αργίας, σύμφωνα με το γνωμικό: «Της κυράς, Υπαπαντής, και τα γαϊδούρια σχόλη!»
Υπαπαντή – κυρά, λοιπόν η Παναγία! Άρα η Υπαπαντή, είναι… «γυναίκα»! Χα!
Όπως «γυναίκα» είναι και η Σαρακοστή! Λέμε… η κυρά Σαρακοστή!
Άλλα «γυναίκα» (το πιο βλασφημο αυτό) είναι και η… Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού! Λένε… πάω στο πανηγύρι, στην εκκλησία της Αγίας Σωτήρας!!!..