Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

9 ΣΧΟΛΙΑ: «Μητέρα του θεού»; Ποιο από τα τρία πρόσωπα της αγίας τριάδας εγέννησε; α) Τον πατέρα; β) τον υιό, ή γ) το άγιο πνεύμα;

1. ΔΙΑΒΑΖΩ:
25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ– Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Η χωρίς σάρκα γέννηση του, πότε έγινε;
 

2. ΔΙΑΒΑΖΩ:
Απολυτίκιο
Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως• ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ Ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους Ἀνατολήν. Κύριε δόξα σοι.
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Πράγματι λάτρευαν (σαν θεούς) τα άστρα, οι… «μάγοι» προσκυνητές του Χριστού;
 

3. ΔΙΑΒΑΖΩ:
Κοντάκιον Χριστουγέννων
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν προαιώνιον Λόγον,
ἐν Σπηλαίῳ ἔρχεται, ἀποτεκεῖν ἀποῤῥήτως.
Χόρευε ἡ οἰκουμένη ἀκουτισθεῖσα,
δόξασον μετὰ Ἀγγέλων καὶ τῶν Ποιμένων,
βουληθέντα ἐποφθῆναι,
παιδίον νέον, τὸν πρὸ αἰώνων Θεόν.
ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
α) Ταξίδεψε πίσω στον χρόνο η Παρθένος, για να γεννήσει τον… «προαιώνιον Λόγον»; Και τότε, πού την βρήκε τη σπηλιά, ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί ο κόσμος;
β) Αυτό το «νέον παιδίον», ήταν πολύ μικρό παιδί; Πόσο νέο ή πόσο παλιό δηλαδη; Διότι υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά… σχεδόν μωρά!
γ) Γεννιέται ο... «προ αιώνων θεός»! Δεύτερη φορά; Άρα, έχει και δυο φορές γενέθλια, δυο τούρτες, κλπ, κλπ!

4. ΔΙΑΒΑΖΩ:

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Δυο αυθαιρεσίες, στην εικόνα αυτή:
Α΄) Το σπήλαιον. Πού λέει ότι γεννήθηκε σε σπηλαίο ο Χριστός;
Β΄)  Η ηλικία του Ιωσήφ. Πού λέει ότι ο Ιωσήφ ήταν γέρος;
https://www.facebook.com/258757977581552/photos/a.258850740905609.1073741828.258757977581552/327519764038706/?type=3&theater

5. ΔΙΑΒΑΖΩ:

Πατήρ Χρήστος Εφημέριος Μανταμάδου
Καλά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
(κι αρχή) κι αρχή καλός μας χρόνος
(Εκκλησιά) Εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνο

Αρχή που βγήκε ο Χριστός
Άγιος και πνευματικός
(στη γη) στη γη να περπατήσει
(και να μας) και να μας καλοκαρδίσει
[…]

Το καλαμάρι έγραφε
τη μοίρα μου την έλεγε
(και το) και το χαρτί ομίλει
(άσπρε μου) άσπρε μου Άγιο Βασίλη.»

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos
Τα κάλαντα που μας λέτε σήμερα (βίντεο - παιδική χορωδία), δεν είναι των Χριστουγέννων αλλά της πρωτοχρονιάς.
Και μιλάνε για έναν… «άσπρο Άγιο Βασίλη»!
Γιατί άσπρο; 

Για τον... Σάντα Κλάους πρόκειται;
https://www.facebook.com/video.php?v=560531934123065

6. ΔΙΑΒΑΖΩ:

Ποντιακά κάλαντα Χριστουγέννων.
Χριστός γεννέθεν , χαρά σον κόσμον
(Χ)α! καλή ώρα, καλή σ' ημέρα
(Χ)α! καλόν παιδίν οψέ εγεννέθεν.
Οψέ εγεννέθεν, ουρανοστάλθεν
Τον εγέννεσεν η Παναϊα,
Τον ανέστεσεν Αϊα Παρθένα.

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
«καλόν παιδίν οψέ εγεννέθεν». 

Πόσο καλό παιδί;
«Οψέ εγεννέθεν, ουρανοστάλθεν». 

Ήταν στον ουρανό, το καλό παιδί;
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1743186319226137&id=100006043576488
 

7. ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΚΑΛΑΝΤΑ: «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν και εν τη Παρθένω κατώκησεν»ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos
α) Να υποθέσουμε λοιπόν, ότι έτσι έπαψε πια να είναι άναρχος ο θεός, και ξεκίνησε μια νέα καριέρα, μια καινούρια αρχή! 
β) Να υποθέσουμε, ότι έπαψε πια να είναι στον ουρανό αφού κατέβηκε από εκεί.
Να υποθέσουμε δηλαδη κάτι σαν να έφυγε π.χ. από την κορυφή του Ολύμπου και ήρθε να κατοικίσει κρυφά, αθέατος κάπου χαμηλά στη γη, στη μήτρα μιας γυναίκας…
Η οποία βέβαια μετά τον γεννησε, κι έτσι έγινε και ορατός… Και γι αυτό και η γυναίκα ονομάστηκε και μήτηρ θεού, και Θεοτόκος, και θεογεννήτρια, και… «θεός μετά τον θεόν», όπως λέει η ορθόδοξη θεολογία!
Σωστά;
https://www.facebook.com/voula.pipino/posts/631093680372374

8. ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Μάγοι: «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις… Είμαστε πολλοί εμείς: Ο Γκασπάρ, ο Μεχλιόρ, ο Βαλτάσαρ (με τον χρυσό)… Πίσω έρχονται κι άλλοι… Έρχεται και ο Αρταβάν, με δώρο… τρία ρουμπίνα!» (πηγή: Παραμύθια Αγκύρας)

9. ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Μητέρα του θεού; Ποιο από τα τρία πρόσωπα της αγίας τριάδας γεννησε; Τον πατέρα, τον υιό, ή το άγιο πνεύμα;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Παναγιώτη Μιχαλόπουλε, στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τα πράγματα είναι πολύ πολύ σοβαρά. Κάποιοι, θεωρούν αθώο το να παίζουν με ψεύτικες πληροφορίες, αλλά εισάγοντάς τις στην υμνολογία και στα εορτολόγια, ίσως παίρνουν στο λαιμό τους αθώες ψυχές. Εξηγούμαι:

Τα θεωρώ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ που εισέβαλαν με δόλιο τρόπο ως διδασκαλία της εκκλησίας, σε υμνογραφία (τροπάρια), εικόνες και εορτές, οράματα και λείψανα, κι έχω την υποψία ότι το πέτυχε ο πονηρός για να μπορεί στο εξής βάσει αυτών των ψεμμάτων που θα φαντάζουν σαν αλήθειες, να βάζει πειρασμό απιστίας στον κάθε ανίδεο ευσεβή που τα πιστεύει: - "Α, ώστε η Μαρία έμεινε από κορίτσι μέχρι ηλικία μνηστείας μόνη στο ναό με τους άντρες ιερείς; Κι έπειτα εκείνοι θέλησαν βιαστικά να την "φορτώσουν" σε ένα χήρο; Ποιος ξέρει τις της έκαναν, και έπειτα παραμύθιασαν τον Ιωσήφ για το βρέφος που κυοφορεί η μνηστή του". Και ο Ιησούς; Άρα...Ά...
... Ιδού ο πειρασμός που ο πονηρός θα επιχειρεί να βάζει σε κάθε ευλαβή αν εκείνος αποδέχεται τις ψεύτικες πληροφορίες από τα απόκρυφα, αφού η εκκλησία σιγοντάρει αποδεχόμενη τα απόκρυφα ως πηγές ιστορικών πληροφοριών. ΟΧΙ αδελφοί εν Χριστώ, θάρρος, μη σκανδαλίζεστε, μη σας λένε παραμύθια, ο Χριστός είν' η Αλήθεια, ας μην πειράζεται κανένας, αυτά είναι ΨΕΜΜΑΤΑ, ούτε η Μαρία έμεινε στο ναό με τους ιερείς, ούτε εισόδια έγιναν, ούτε αναφέρεται στα Ευαγγέλια ότι Ιωακείμ και Άννα λεγόταν οι γονείς της, ούτε για θαυματουργική σύλληψή της, ούτε για δήθεν χήρο και δήθεν ηλικιωμένο Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ ήταν νέος, 30-40 ετών, η Μαριάμ νέα στα 20, μνηστεύτηκαν (αρραβωνιάστηκαν) σαν κάθε φυσιολογικό αντρόγυνο με σκοπό το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, τότε δεν υπήρχε άλλη ιερολογία γάμου, και πριν να συνευρεθούν ως σύζυγοι, ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε στην Παναγία το ευχάριστο μήνυμα (ευαγγελισμός) κι εκείνη έμεινε έγκυος από Πνεύμα το Άγιο. Και ο αρχάγγελος το ανακοίνωσε και στον Ιωσήφ. Και ετέχθη, σε 9 μήνες ο Θεάνθρωπος, ως βρέφος, εκ Μαρίας, παρθένου γυναικός.

Το απόκρυφο ψευτοευαγγέλιο του δήθεν Ιακώβου, συγγραφέα ψεύτη, απατεώνα, απίστου, θεομπαίκτη, σατανικού, σιχαμερού, είναι η βδελυρή πηγή ψευτοπληροφοριών που σε χρόνια σκοτεινά δέχτηκε και η εκκλησία και εισήχθησαν στην υμνολογία και τα υφιστάμεθα θέλουμε δε θέλουμε. Και του ... Ιωακείμ και της Άννας και των δήθεν ειδοδίων και του γενεσίου της Μαρίας, και του δήθεν σπηλαίου και του δήθεν γέροντα και χήρου Ιωσήφ και των δήθεν παιδιών του Ιωσήφ (αδελφοί και αδελφές του Χριστού είναι τα εξαδέρφια του Χριστού, τότε αδελφοί λεγόταν και τα εξαδέλφια). Στο απόκρυφο ψευτοευαγγέλιο είναι η πηγή και της δήθεν προσκύνησης των μάγων στο σπήλαιο, ενώ οι μάγοι όχι μόνο σε σπήλαιο φυσικά δεν πήγαν αλλά κατά τα γνήσια Ευαγγέλια, ούτε στη φάτνη τη μέρα της Γέννησης πήγαν, αλλά ο αστέρας που εμφανίστηκε σε εκείνους κατά τη Γέννηση, τους οδήγησε μετά από το ταξίδι τους σε οικία της Βηθλεέμ πολύ αργότερα, μετά ίσως και από ένα έτος, κατά κάποια επόμενη έλευση του Χριστού στη Βηθλεέμ. Μετά τη Γέννηση, και την Απογραφή, στις 8 μέρες ο Ιωσήφ και η Μαρία είχαν φύγει από τη Βηθλεέμ και είχαν πάει τον Ιησού στον Ναό, στα Ιεροσόλυμα. Γι΄αυτό ο Ηρώδης κατέσφαξε τα βρέφη κάτω των 2 ετών.

ΧΑΙΡΕΤΕ ! Επισκέπτης

Ανώνυμος είπε...

"... Στὴ ῾Ρώμη καὶ στὴ λοιπὴ Δύσι μετὰ τὴ νομιμοποίηση τῆς χριστιανικῆς πίστεως εἶχαν ἕνα πρόβλημα. κατὰ τὸ χειμερινὸ ἡλιοστάσιο ... οἱ εἰδωλολάτρες ὅλων τῶν εἰδωλολατρικῶν θρησκειῶν ἑώρτάζαν τὰ γενέθλια τοῦ «θεοῦ ἡλίου», ... καὶ ἑώρταζαν τὰ γενέθλια τοῦ θεοῦ τους ἐκείνου, τοῦ ὁποιουδήποτε, τόσο πανηγυρικά, ποὺ οἱ χλιαροὶ Χριστιανοί, πολλοὶ ἀπὸ τοὺς ὁποίους ἦταν πρώην εἰδωλολάτρες, ὅταν μάλιστα εἶχαν γονεῖς καὶ ἀδέλφια εἰδωλολάτρες ἀκόμη, δύσκολα ἀπετάσσοντο ἀπὸ τοῦ σατανᾶ καὶ τῶν εἰδώλων αὐτοῦ καὶ πάσης τῆς πομπῆς αὐτοῦ, δύσκολα μποροῦσαν νὰ μὴ φάνε τὴν ἡμέρα ἐκείνη τὸ σουβλιστὸ κατσίκι ἀπὸ τὴ θέση τοῦ πατέρα τους στὸ Μίθρα ἢ νὰ μὴ φάνε ἕνα κομμάτι πλακοῦντος (= ΠΙΤΤΑΣ) τῆς εἰδωλολάτρισσας μητέρας τους καὶ νὰ βροῦν ἐνδεχομένως μέσα σὲ αὐτὸ καὶ τὸ ΤΥΧΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ τῆς θεᾶς Τύχης (Fortuna), δύσκολα μποροῦσαν νὰ θεωρήσουν τὴν ἡμέρα ἐκείνη τὴ λαμπρή, «ποὺ ὁ δῆμος στόλιζε τὶς λεωφόρους μὲ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ καὶ τὰ πάρκα μὲ γενέθλια ΔΕΝΤΡΑ γεμάτα ΔΩΡΑ», ὅπως θὰ λέγαμε σήμερα, καὶ εἶχε στήσει παντοῦ «ΣΠΗΛΑΙΑ» μὲ τὴ θεὰ Μητέρα Μαῖα καὶ τὸ θεὸ βρέφος ῾Ερμῆ (τὰ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ «ΣΠΗΛΑΙΟ» ἀλλὰ μόνο γιὰ στάβλο·

τὸ ΣΠΗΛΑΙΟ τὸ λέει πρῶτος ὁ ἀνεύθυνος Ἰουστῖνος, ποὺ θεωροῦσε τὸν υἱὸ θεὸ πολὺ κατώτερο ἀπὸ τὸ θεὸ πατέρα, καὶ εἶναι ἐμποτισμένος ἀπὸ τὸ εἰδωλολατρικὸ γενέθλιο «ΣΠΗΛΑΙΟ» τοῦ Ἑρμοῦ καὶ τῆς Μαίας)..."


(τμήμα από κείμενο Κων/νου Σιαμάκη).

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ευχαριστούμε θερμά, και για αυτό το σχόλιο –άρθρο σας, φίλτατε! Ο Κύριος, να σας ευλογεί –πάντα, στο να υπηρετείτε έτσι, με τον τόσο θαυμαστό αυτόν τρόπο, στο θείο Έργο Του, υπέρ της Αλήθειας!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μεταφρασμένο, μετά από έναν "ευγενικό" πρόλογο - εισαγωγή (θα αναμέναμε αστραπές και βροντές) το ΑΠΟΚΡΥΦΟ ψευτο-πρωτευαγγέλιο του ψευτο-Ιακώβου στο παρακάτω λινκ:

http://www.myriobiblos.gr/bible/apocrypha/iakovos.asp

Στο κείμενό του διαβάζουμε δήθεν ότι: "Και να ένας άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε: «Άννα, Άννα ο Κύριος εισάκουσε τη δέηση σου, θα συλλάβεις και θα γεννήσεις... Δήθεν ότι: H δε Μαρία ζούσε στο Ναό του Κυρίου τρεφόμενη σαν περιστέρι και έπαιρνε την τροφή της απο το χέρι αγγέλου... Δήθεν ότι: Το τελευταίο ραβδί το πήρε ο Ιωσήφ και να ένα περιστέρι ξεπήδησε από το ραβδί και πέταξε πάνω στο κεφάλι του Ιωσήφ... Τα πρόστυχα και προσβλητικά για τη Μαρία 19.3 - 20.1 (φύση είναι το γυναικείο αιδοίο, φουσί στην ποντιακή διάλεκτο ως τις μέρες μας) - Σιγά να μην τους άφηνε η Μαρία, από που ως που!!! Δήθεν ότι: Όταν άκουσε η Μαριάμ ότι σκοτώνουν τα βρέφη, φοβισμένη πήρε το παιδί, το σπαργάνωσε και το έκρυψε σε ένα παχνί βοδιών. (Δηλαδή αναιρεί τα θεόπνευστα Ευαγγέλια, την προτροπή του αγγέλου στον Ιωσήφ να καταφύγουν στην Αίγυπτο για να σωθή ο Χριστός, την εκπλήρωση της προφητείας της Π.Δ. στο πρόσωπο του Χριστού ως υιού του θεού "εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον Υιόν μου"). Αναστέναξε τότε η Ελισάβετ με δυνατή φωνή και είπε: «Όρος Θεού δέξου τη μητέρα με το παιδί της». Δήθεν ότι: Και επειδή η Ελισάβετ δεν μπορούσε να ανέβει, αμέσως σχίστηκε το όρος και την δέχτηκε" κι επειδή ήταν σκοτεινά "υπήρχε και φως που τους φώτιζε" και άλλα τέτοια παραμύθια, για 7 βήματα της Μαρίας, για τα ακίνητα στον ουρανό πουλιά και τα αρνάκια πού έμειναν με ανοικτό το στόμα κατά τη γέννηση, επιπέδου από παραμύθια της Χαλιμάς έως πρόστυχα, και αντιευαγγελικά.

Αφού αυτά είναι εμφανέστατα παραμύθια και κακοδοξίες, τότε γιατί να δεχτούμε ότι είναι αληθινά τα περί δήθεν Ιωακείμ και Άννας, για θαυματουργή σύλληψη της Μαρίας από την Άννα (Δυτικοί πιστεύουν και σε άσπορη σύλληψη), για εισόδια,για παραμονή της στο ναό, για χήρο και ηλικιωμένο Ιωσήφ με παιδιά, για Σπήλαιο κ.λπ. κ.λπ.;

Στο εισαγωγικό σημείωμα, στο παραπάνω λινκ, αναφέρεται ότι... " Απο την Γ΄Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 η τιμή προς το πρόσωπο της Παναγίας αυξήθηκε κατακόρυφα. Η επικράτηση του όρου Θεοτόκος έναντι του νεστοριανίζοντος Χριστοτόκος, θεωρήθηκε σα νίκη της Ορθοδοξίας έναντι της κακοδοξίας. Μια πλειάδα εορτών, γνωστών σε μας σήμερα με τον όρο ‘Θεομητορικές’, δημιουργούνται σε αυτή την περίοδο. Τόσο υμνολογικά, όσο και εικονογραφικά οι εορτές αυτές στηρίχτηκαν κατά βάση στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (ΣΗΜ. δηλ. ψευτοπρωτευαγγέλιο ψευτοΙακώβου), αντλώντας ακόμη και τους πανηγυρικούς τους λόγους από αυτό. H ανάπτυξη βέβαια του Θεομητορικού κύκλου δεν έγινε ακαριαία αλλά σταδιακά με αποκορύφωμα την εορτή των Εισοδίων, η οποία σχεδον εξάντλησε και τη χρήση του Πρωτ.Ιακ.. Μετά τον 10ο αιώνα η χρήση του περιορίζεται ως ανάγνωσμα των μοναστηριακών τυπικών...


Επισκέπτης.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Δοξασμένο το όνομα του Κυρίου!
Έχουμε λοιπόν φίλτατε, άλλο ένα φωτισμένο σχόλιο σας!
Δεν χορταίνω να σας διαβάζω!
Μεγάλη η τιμή, μεγάλη η ευλογία για το φτωχό μου το ιστολόγιο!
Να είστε καλά!
Χαίρετε!