Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Το ιερό δισκοπότηρο, της θ. κοινωνίας: Στη συνηθισμένη περίπτωση που οι παπάδες (σε σχετική συναλλαγή) το έχουν ακριβοπληρώσει -με ειδική παραγγελία για μεγάλες εορτές (όχι από την τσέπη τους βέβαια, αλλά εισπράττοντας και σχετική μίζα), … Και είναι ακριβό, να πούμε… Τότε, το λατρεύεις κι αυτό σαν είδωλο! Έτσι δεν είναι;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Αγιος Παντελεημων κοινοποίησε τη δημοσίευση της Каминская Лида.
6 ώρες πριν

Panagiotis Michalopoulos 
Το παιδί ασπάζεται το δισκοπότηρο; Καινούργιο είναι αυτό;

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1674082482837604&id=100007076041173

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού την θείαν γέννησιν να ειπώ στ΄αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η κτίσις όλη... (έστω και ετεροχρονισμένα, δηλ. από 5 Σεπτεμβρίου στις 25 Δεκεμβρίου που εορτάζουμε Χριστούγεννα).

Όσο για το δισκοπότηρο, που είναι το ερώτημά σας, εγώ δεν θα απαντήσω, διότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να είναι είδωλο το δισκοπότηρο, ούτε νομίζω ότι οι παπάδες (δε λέω οι ιερείς) έχουν ανάγκη από τέτοιες μίζες, υπάρχουν προφανώς άλλα αφορολόγητα "τυχηρά" που επίσημα μάλιστα δικαιολογήθηκαν από επίσκοπο, λέγοντας "τι να κάνουν, πολύτεκνοι είναι"... κλπ. λες και ο λαουτζίκος που είναι πολύτεκνοι πρέπει να φοροδιαφεύγει, έλεος, αλλά θα θέσω ένα πολύ πιο σοβαρό κατά την γνώμη μου ερώτημα ως προς το δισκοπότηρο: πείτε με αιρετικό, πείτε με ό,τι θέλετε, η ζωή κυλάει, το τέλος εγγύς, θα φύγω και θα με ελέγξει ο Κύριος για δειλία, πώς ανεχόμαστε να παραμυθιαζόμαστε. Εγώ λοιπόν, ως προς τον τρόπο της θείας Κοινωνίας, διαβάζοντας τα κανονικά Ευαγγέλια των αυτοπτών και θεόπνευστων και αξιόπιστων μαρτύρων (και Μαρτύρων με τη ζωή που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία τους) και όχι τα απόκρυφα με τους τρείς (!!!) μάγους, με το δήθεν σπήλαιο και με τα δήθεν εισόδια όπου η Μαρία δήθεν έμεινε 12 χρόνια στο ναό, ή την κατά τα απόκρυφα εν σώματι μετάστασή της στους ουρανούς, που δεν το λέει κανένα Κανονικό Ευαγγέλιο, με δήθεν όοολους τους αποστόλους να μαζεύονται από όοοολα τα πέρατα της οικουμένης εν μέσω διωγμών, που τα βρήκαν αυτά; Κι έριξε και τη ζώνη της; ... που τα βρήκαν αυτά!!! Έτσι και για το δισκοπότηρο, διαβάζω πώς παρέδωκε ο Κύριος το Μυστήριο. Χωριστά τον οίνον χωριστά τον άρτον. Δεν πήρε κοχλιάριον, να ανακατέψει οίνον και άρτον. Και ενώ είπε, ο Κύριος, "τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν" εμείς σαν να το κάνουμε επίτηδες, δεν ντρεπόμαστε που αλλοιώσαμε τόσο πολύ ξεκάθαρα ακόμα και το απλό τελετουργικό; Για χάρι της κοινωνίας των νηπίων, με το δήθεν "χρυσό δοντάκι" με το κουταλάκι γίναμε όλοι νήπιοι και ξεκουτιασμένοι. Κατά τα άλλα, με τα νηπιοβαπτίσματα και με τις λατέρνες και με τα χαϊμαλιά, λατρεύοντας ζωγραφιές ανθρώπων δήθεν ακολουθούμε την παράδοση... την παράδοση των ανθρώπων ναι, την ιερά παράδοση όχι.

Καλά Χριστούγεννα. Καλή Σωτηρία.

Επισκέπτης

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Καλά Χριστούγεννα. Καλή Σωτηρία.»!
Φίλτατε, αυτή ήταν η πιο καλή ευχή! Σας ευχαριστούμε πολύ! Μας συγκινήσατε δε αφάνταστα, με την επιστροφή σας! Μας λείψατε τόσο, όλο αυτό το διάστημα της πολύμηνης απουσίας σας, τόσο όσο δεν φαντάζεστε!
Το σχόλιο, και το… θαύμα:
Ένα σχετικό κομμάτι με αυτά που μας γράφετε πιο πάνω, ένα σχόλιο σας παλιότερο (λέγατε για τα δώρα των μάγων, κλπ), βρήκα σήμερα το πρωί εντελώς τυχαία σε μια παλιά μου ανάρτηση -εδώ στο «χαίρετε», και σκέφτηκα προς στιγμή να το δημοσιεύσω –σαν επίκαιρο, και να παρατηρήσω παράλληλα ότι η απουσία σας, μας έχει γίνει πολύ αισθητή! Το ανέβαλα όμως, και να που με προλάβατε με αυτήν την θαυματουργική σας επανεμφάνιση, λίγες ώρες αργότερα! Αλληλούια!
Καλωσορίσατε λοιπόν και πάλι φίλτατε! Χρόνια σας πολλά! Καλά Χριστούγεννα… Χαίρετε πάντοτε!