Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο στο ιστολόγιο «χαίρετε»: Η επιστροφή του εκλεκτού μας συνεργάτη, του «Επισκέπτη» μας, με νέο σχόλιο του, μετά από πολύμηνη απουσία! Αλληλούια!

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: 
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Το ιερό δισκοπότηρο, της θ. κοινωνίας: Στη συνηθισμένη περίπτωση που οι παπάδες (σε σχετική συναλλαγή) το έχουν ακριβοπληρώσει -με ειδική παραγγελία για μεγάλες εορτές (όχι από την τσέπη τους βέβαια, αλλά εισπράττοντας και σχετική μίζα), … Και είναι ακριβό, να πούμε… Τότε, το λατρεύεις κι αυτό σαν είδωλο! Έτσι δεν είναι;

Ο εκλεκτός συνεργάτης -Σχολιαστής μας, ο «Επισκέπτης», έγραψε:
Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού την θείαν γέννησιν να ειπώ στ΄αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η κτίσις όλη... (έστω και ετεροχρονισμένα, δηλ. από 5 Σεπτεμβρίου στις 25 Δεκεμβρίου που εορτάζουμε Χριστούγεννα).
[…]  διαβάζοντας τα κανονικά Ευαγγέλια των αυτοπτών και θεόπνευστων και αξιόπιστων μαρτύρων (και Μαρτύρων με τη ζωή που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία τους) και όχι τα απόκρυφα με τους τρείς (!!!) μάγους, με το δήθεν σπήλαιο και με τα δήθεν εισόδια όπου η Μαρία δήθεν έμεινε 12 χρόνια στο ναό, ή την κατά τα απόκρυφα εν σώματι μετάστασή της στους ουρανούς, που δεν το λέει κανένα Κανονικό Ευαγγέλιο, με δήθεν όοολους τους αποστόλους να μαζεύονται από όοοολα τα πέρατα της οικουμένης εν μέσω διωγμών, που τα βρήκαν αυτά; Κι έριξε και τη ζώνη της; ... που τα βρήκαν αυτά!!!
Έτσι και για το δισκοπότηρο, διαβάζω πώς παρέδωκε ο Κύριος το Μυστήριο. Χωριστά τον οίνον χωριστά τον άρτον. Δεν πήρε κοχλιάριον, να ανακατέψει οίνον και άρτον. Και ενώ είπε, ο Κύριος, "τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν" εμείς σαν να το κάνουμε επίτηδες, δεν ντρεπόμαστε που αλλοιώσαμε τόσο πολύ ξεκάθαρα ακόμα και το απλό τελετουργικό; Για χάρι της κοινωνίας των νηπίων, με το δήθεν "χρυσό δοντάκι" με το κουταλάκι γίναμε όλοι νήπιοι και ξεκουτιασμένοι. 

Κατά τα άλλα, με τα νηπιοβαπτίσματα και με τις λατέρνες και με τα χαϊμαλιά, λατρεύοντας ζωγραφιές ανθρώπων δήθεν ακολουθούμε την παράδοση... την παράδοση των ανθρώπων ναι, την ιερά παράδοση όχι.
Καλά Χριστούγεννα. Καλή Σωτηρία.
http://xairete.blogspot.gr/2015/12/blog-post_35.html 


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Ο εκλεκτός συνεργάτης -Σχολιαστής μας, ο «Επισκέπτης», έγραψε:
(9 Αυγούστου 2014 - 11:08 π.μ.)
Χαίρετε κε Παναγιώτη.
Βιβλικότατο το ερώτημά σας "ΠΟΥ να πιστέψουμε πια; Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο από την Αγία Ορθοδοξία μας...".
Αυτό νομίζω ότι διερωτήθηκε και Κύριος, γνωρίζοντας τα καμώματα των "θρησκευτικών ανθρώπων": «Πλήν ο Υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γής;» (Λουκ.18,8). Θα βρει τη σωστή πίστη ή κάποια άλλη "θρησκεία;". Ασφαλώς και όπως βεβαιώνει ο λόγος του Θεού (Μαρκ.13,31, Λουκ.12,32 κ.λπ.) θα υπάρχει πάντοτε η ορθή Πίστις, οι Λόγοι του Θεού, το μικρόν ποίμνιον, έστω κι αν διώκεται σωματικά ή πνευματικά όχι μόνο από αιρετικούς, αθέους, αλλοθρήσκους, αλλά κυρίως από την επίσημη θρησκεία εκείνων που καταδίκασαν σε εξορία -και έμμεσα σε θάνατο- τον ιερό Χρυσόστομο, τους οποίους δεσποτάδες αγιοποίησε μάλιστα η επίσημη θρησκεία και τους προσκυνάμε σαν αγίους!!!.
Συμφωνώ ότι, αν και είναι να γελάς με τα καμώματά τους, κατά βάθος είναι να κλαις για την παρθένο που θέλουν να την μετατρέψουν σε πόρνη της αποκαλύψεως με το δισκοπότηρο στο χέρι να πίνει βδελύγματα ... (Αποκ. κεφ. 17)... Αλλά είναι προφητευμένο κ. Παναγιώτη. Όμως "ουαί τω ανθρώπω δι ού το σκάνδαλον έρχεται" (Ματθ.18,7) .
Εμείς τω Θεώ δόξα, είχαμε σε παλαιότερες εποχές κατηχητάς και ιεροκήρυκας που μας δίδαξαν την Ορθόδοξη Πίστη στον Κύριο και μας απάλλαξαν από τις θρησκοληψίες και τα ξόανα.
Λόγω προσωπικών ζητημάτων και διασπάσεων της φιλίας των ιεροκηρύκων ή και ημών ίσως να μην έχουμε προσωπική επικοινωνία με εκείνους και μεταξύ μας. Αλλά, παραμένουμε στην ορθή Πίστι που διδαχθήκαμε στη νεότητά μας: "είπεν ο Κύριος, είπαν οι Απόστολοι, λέει ο λόγος του Θεού στο Ευαγγέλιο, δογμάτισε η Εκκλησία διά των Οικ. Συνόδων" ενώ, με την πάροδο του χρόνου, η διδασκαλία που επικρατεί πλέον στην σύγχρονη εκκλησιαστική πραγματικότητα, έντυπη από άμβωνος και ηλεκτρονική, είναι ... "είπεν ο γέροντας".
Συνεπώς το ερώτημά σας παραμένει "ουσιαστικό" και αφορά, τους νέους πιστούς αλλά κι εμάς, όχι για την προσωπική πίστι μας αλλά για την κάθε φορά που θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιον για το Χριστό! 

Θα του μιλήσουμε για το Χριστό, για το Ευαγγέλιο, ... κι έπειτα; 
Πρέπει να τον παραπέμψουμε στην Εκκλησία, στην αδελφότητα των πιστών, εκεί που θα πρέπει να να ακούσει την υγιαίνουσα διδασκαλία... εκεί που θα πρέπει να γνωρίσει την χριστιανική ζωή της αγάπης, αδελφοσύνης, κοινοκτημοσύνης (Πραξ. 2,42-Πραξ.4,32) αλληλεγγύης, ορθοπραξίας και ορθοδοξίας. 
ΠΟΥ να τον παραπέμψουμε; εκεί που θα του μιλάνε για ανατολικά και ειδωλολατρικά; Να βλέπει περιφορές λειψάνων και ιερών υφασμάτων με "καλαθάκια" για τον οβολό, να τον βάλουν να προσκυνά ... τρίχες από τα γένια του Προδρόμου και "δώρα" των μάγων που προσκύνησαν τον Χριστό; Και .. ουρές; και χρυσές μίτρες και τάματα οκάδων σε ζωγραφισμένες εικόνες όταν έμψυχες εικόνες του Θεού, συνάνθρωποί μας αδελφοί εν Χριστώ υποφέρουν από την πείνα, την ανεργία και την υπερβολική φορολόγηση του Κράτους; ΠΟΥ; Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο από την Αγία Ορθοδοξία μας.
http://xairete.blogspot.gr/2014/08/blog-post_83.html 


ΣΧΕΤΙΚΟ:
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ... 
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Σχολιάζοντας την εικόνα –φόντο, στη πρώτη σελίδα του λογαριασμού του χρήστη Ευάγγελος Κουτρουμπέλης, στο facebook:


Panagiotis Michalopoulos
Ελαβα…
(24 Αυγούστου 2015 - 8:19 μ.μ.)
το μήνυμα:

Όχι μόνο κάποιοι θεολογικά αγράμματοι θρησκόληπτοι γεροντάδες, με τα κομποσχοίνια, τα οποία όμως ΔΕΝ εδίδαξε ο Χριστός και οι Απόστολοι, και "όποιος προσθέσει ένα ιώτα ή μίαν κεραίαν" στο Ευαγγέλιο θα Τον βρει αντιμέτωπο, αλλά και η θεολογία και η επίσημη καθεστυκιϊα εκκλησιαστική ηγεσία και δέκα εκατομμύρια ορθόδοξα βαπτισμένου λαού, έχουμε όλοι αναγάγει σε "απαραίτητο" μέσο λατρείας, ευσεβείας και σωτηρίας τα κεριά! Και τις λαμπάδες! Καθένας που εισέρχεται σε ναό, θεωρεί "αμαρτία" να μην ανάψει κεράκι! Και θεωρεί αυτονόητη κίνηση ευσέβειας και πράξη σωτηρίας να ανάψει!
Ο μόνος λόγος που επιβιώνει το έθιμο αυτό και παίρνει θεολογικό μανδύα είναι "η κονόμα", με αποκλειστικό σκοπό να πέσουν τα χρήματα του λαού στο παγκάρι! Πάει ο άλλος σε ένα "προσκύνημα" και του λέμε "πάρε 5 ευρώ κι άναψέ μου ένα κερί για την ψυχή των γονέων μου"...
Ότι με το άναμμα του κεριού δεν σώζεται ούτε εκείνος που το ανάβει ούτε οι ψυχές των γονέων, είναι αυτονόητο, δεν το συζητάμε, αλλά διερωτώμεθα μήπως και αμαρτάνουμε, και διότι σιωπούμε και διότι, αν και δεν το πιστεύουμε, ανάβουμε κι εμείς κεριά για να μη σκανδαλίσουμε τους άλλους, κι έτσι συνεργούμε να θεωρείται ένας φακός, ένα φωτιστικό μέσο, σε απαραίτητο μέσο σωτηρίας και λατρείας και επιπλέον συνεργούμε στην μόλυνση της ατμόσφαιρας και σε ασθένειες και θανάτους ανθρώπων με την καύση της παραφίνης που παράγει καρκινογόνα δηλητηριώδη αέρια. Υπό αυτό το πρίσμα, της προστασίας της υγείας εμού και των αδελφών των εντός του Ναού, από δω και μπρος θα ρίχνω το ευρώ στο παγκάρι αλλά θα αποφεύγω να ανάβω κερί!
Το ότι εξ Ανατολών ήρθε το κομποσκοίνι στην Ελλάδα ως θρησκευτικό αντικείμενο, έχει αναφερθεί στο "χαίρετε".
Αλλά, αγαπητέ κε Παναγιώτη, τι να σου κάνει ο ακατήχητος λαός, όταν τον διδάσκουν ότι τα κεριά και τα κομποσχοίνια θα τον σώσουν; Φυσικά "τα θέλει" ο λαός, διότι αντί να ακολουθεί το Ευαγγέλιο και την Ηθική του, προτιμάει και να αμαρτάνει ασύστολα και να ασεβεί αδιάντροπα και να "σώζεται" (κούνια που τον κούναγε) τραβώντας ένα κομποσκοινάκι κι ανάβοντας ένα κεράκι...
Επισκέπτης
http://xairete.blogspot.gr/2015/08/facebook.html 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μας Κύριε Παναγιώτη, με τιμάτε υπερβολικά τον ελεεινό και τρισάθλιο χωρίς να υπάρχει αντίκρυσμα, αλλά σας ευχαριστώ! Ανταποδίδοντας με τα ίδια Χριστιανικά Ορθόδοξα αισθήματα, εύχομαι Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, καλή Σωτηρία σε Εσάς προσωπικά και σε όλους τους φίλους συνεργάτες κι επισκέπτες του ιστολογίου σας, τον Κο Ιωάννη Κ. τη κα Σταυρούλα, όλους τους αναγνώστες, φίλους και εχθρούς.

Αρκετά συχνός αναγνώστης επισκέπτης, σπανιότερα όμως πλέον σχολιαστής του ιστολογίου σας κατά το: «σπάνιον είσαγε σόν πόδα προς σεαυτού φίλον, μήποτε πλησθείς σου μισήση σε». (Παροιμίες Σολομώντος κε΄ 17).
Δεν έχω λογαριασμό στο facebook ώστε να επικοινωνούμε, δεν είμαι κάτοικος Αθηνών ώστε να τα λέμε εκ του σύνεγγυς, διατηρώ καλώς ή κακώς ανωνυμία, και φυσικά δεν θέλω να επεμβαίνω σε διαλόγους / κριτικές σας που αναρτάτε στο ιστολόγιο, και αφορούν συγκεκριμένα κι επώνυμα πρόσωπα.

Με την αναδίφηση στα παλιότερα σχόλια, με βάζετε σε πειρασμό να επαναλάβω πάλι ότι: Αφήσαμε οι σύγχρονοι ορθόδοξοι (τρομάρα μας, ούτε ετερόδοξοι δεν είμαστε) "της λαμπαδούρας" και "της ταυτότητας" το Ευαγγέλιο που είναι Λόγος Θεού, Λόγος Χριστού και Αποστόλων και την Αποστολική Εκκλησιαστική ερμηνεία του, αφήσαμε και την πρακτική της Πρώτης Εκκλησίας όπως περιγράφεται στις Πράξεις, δε λέμε πλέον «είπεν ο Κύριος», εδίδαξε ο τάδε θεόπνευστος απόστολος και καταγράφεται στην Αγία Γραφή, αλλά ακολουθούμε παραδόσεις ανθρώπων, δηλ. τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εκ Λατινοκρατίας, Τουρκοκρατίας και σύγχρονη πρακτική. Δεν είναι κρυφό ότι στις μέρες μας ασχολούμαστε με προφητείες, λειψανολαγνείες, περιφορές λειψάνων, γνησίων και αμφίβολης γνησιότητας, το φόβο για τα ηλεκτρονικά τσιπάκια διότι δήθεν είναι του αντιχρίστου, τον τρόμο για τα δήθεν 666 - barcode -κάρτες(για να μην είναι δυνατόν το Κράτος να ελέγξει το άπλυτο και μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή;), και ξεχάσαμε την Αγία Γραφή. Απαξιούμε τη Βασιλεία του Θεού, το Συμβόλαιο, την Νέα (Καινή) Διαθήκη του Χριστού με εμάς. Αντί για το "ερευνάτε τας Γραφάς" ερευνούμε σύγχρονες προφητείες και διοράσεις, αντί για χωρία από το Ευαγγέλιο, αποστηθίζουμε αποφθέγματα αββάδων, γεροντάδων στάρετς και διορατικών, ενίοτε παρθενοσυλλεκτών, υφαρπάζουμε δε την αρμοδιότητα του αποκλειστικού Κριτού, και αγιοποιούμε εκ μέρους Του πριν να περάσουν καν κάποια χρόνια, ενώ αν δεν κάνω λάθος ο αείμνηστος Ν.Σωτηρόπουλος εκοιμήθη "αφορισμένος", προσκυνάμε παντόφλες και τιάρες, δημιουργούμε εθελοθρησκεία «ιουδαϊζόντων» δηλ. αντί για την εξ αποκαλύψεως Πίστη ακολουθούμε μια θρησκεία και εθελοθρησκεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας και στα αμαρτωλά πάθη μας που (έτσι νομίζουμε) απενοχοποιούνται με την τυπολατρεία σε παραδόσεις ανθρώπων.

Επισκέπτης.