Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Συμβαίνει τώρα: Συζητώ με τον διαδικτυακό φίλο κ. Δημήτριο Π. Λυκούδη (θεολόγο – φιλόλογο. ΜΑ., ΜΑ., θεολογίας. Υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Αθηνών), για την περίπτωση της βάφτισης της κόρης μου (9-7-1991), στην οποία ήμουν εγώ ο Ανάδοχος.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Δημήτρης Λυκούδης
(Δημήτριος Π. Λυκούδης. Θεολόγος – φιλόλογος. ΜΑ., ΜΑ., θεολογίας. Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών.)
Γράφει 

(Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014):
"Μπορεί κατά το Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος να γίνεται ανάδοχος κάποιο μικρό παιδί ή ανήλικος;"
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι και πάλι όχι! 

Το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος δεν είναι μέρος και δρώμενο ψυχαγωγίας ούτε μέσο κοινωνικής και εθιμοτυπικής προβολής. 
Ο ανάδοχος καλείται να είναι "εγγυητής", να δύναται να προσδώσει και να εμφυσήσει στο βρέφος τον σεβασμό, την αγάπη και την ορθή έκφραση της ορθόδοξης Πίστης. 
Συνήθως οι ανήλικοι, ακόμη περισσότερο τα μικρά παιδιά, δεν πρέπει ούτε να συμμετέχουν ως συν-ανάδοχοι ούτε να αποτελούν τους κυρίους αναδόχους του βρέφους, συνήθεια που κατά κόρον παρουσιάζεται τελευταία και εμπαίζει την ιερότητα του ιερού Μυστηρίου και τον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 

Μπορεί να γίνει ανάδοχος, ο πατέρας του παιδιού;
Δημήτρης Λυκούδης 

Όχι, οι κανονες το απαγορεύουν!
Panagiotis Michalopoulos 

Σε εμένα όμως, το επέτρεψε ο ίδιος ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, -πριν από δυο δεκαετίες περίπου, και έτσι μπόρεσα και έγινα ανάδοχος στην κόρη μου, εδώ στην ενορία μου την αγία βάρβαρα Αργυρουπόλεως Αττικής.
 
9-7-1991
Δημήτρης Λυκούδης 
Να ζείτε! Οι κανόνες όμως δεν το επιτρέπουν
Panagiotis Michalopoulos 

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευχή! Πείτε μου όμως, σας παρακαλώ: ποιος κανόνας είναι αυτός, και τι σκοπό εξυπηρετεί;
Δημήτρης Λυκούδης 

Δεν είναι ένας, είναι σύνολο κανόνων που προτρέπουν τον ανάδοχο να εχει χρόνο, διάθεση, υπόβαθρο! Χριστιανική αγωγή, λειτουργικό φρόνημα ώστε να εμφυσήσει αυτά εις την αθώαν και βρεφικήν ψυχήν!
Panagiotis Michalopoulos 

1. Τα οποία προσόντα βέβαια, δεν τα διαθέτει (κατά κανόνα σχεδόν), όλο αυτό το καρακιτσαριό, όλος αυτός ο κοσμικός – άκοσμος συρφετός, το αληταριό πολλές φορές, που βλέπουμε στα ΜΜΕ, στα σχετικά φωτογραφικά ρεπορτάζ, να παρελαύνει με όλο το θράσος του και με όλη την ξετσιπωσιά του, σαν νουνός ή σαν νουνά, στο λεγόμενο αυτό μυστήριο του βαπτίσματος… 
 - Έχω θέμα... 
Αναστατώνομαι, σαν άντρας… 
Αλλά αξίζει! 
Για τα τυχερά μου, …ρε γαμώτο!
Το οποίο "μυστήριο" για να το τελέσουν οι παπάδες μας, για να μη χάσουν τα όσο πιο μεγάλα τυχερά τους από αυτό, επιτρέπουν να μετατρέπεται ο ναός σε πασαρέλα γύμνιας, σε οίκο ένοχης ανοχής!
2. Δεν αποκλείεται πάλι τα προσόντα αυτά, να τα διαθέτει στο έπακρον ένα συγγενικό μέλος, όπως ο πατέρας να πούμε! Δεν αρέσει αυτό στους παπάδες; Για να μην έχουν έναν τρίτο πρόσωπο, ένα κουμπάρο για να τον γδάρουν;
https://www.facebook.com/groups/enoriakes.anakoinoseis/permalink/1634386506814479/


NEO ΣΧΟΛΙΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Δημήτρης Λυκούδης 
Δε συμφωνώ με αυτό το τελευταίο που γράφετε για τους ιερείς μας! 
Δε νοιάζονται τόσο για το οικονομικό όφελος, το οποίο πιστέψτε με ειναι ελάχιστο, όσο για το θέμα που θα προκύψει και την αναστάτωση, καθώς εμεις δεν έχουμε διδαχθεί να δείχνουμε ταπείνωση και συμμόρφωση σε αυτούς και στα λόγια τους! 
Παρακαλώ πολύ την αγάπη σας, να συμπεριλάβετε και αυτό το σχόλιό μου στην παραπάνω σας ανάρτηση.
 Δημήτρης Λυκούδης 
(φωτο προφιλ)
Δημήτρης Λυκούδης 
Σας ευχαριστώ πολυ! Και ωςσυνηθίζω να λέγω στις ομιλίες μου ΣΕΒΑΣΜΟΣ στο τιμημένο μας ράσο, σε όλους εκείνους που λησμονούν οικογένεια, ανάπαυση, φαγητό, ύπνο, προσωπικό χρόνο , όλα αυτά και ακόμη περισσότερα για χάρη μας! κ. Μιχαλόπουλε σάς ευχαριστώ θερμά για τον πολιτισμένο μας διάλογο, να ζείτε!
https://www.facebook.com/groups/enoriakes.anakoinoseis/permalink/1634386506814479/
 Δημήτρης Λυκούδης 
(φόντο προφιλ)
Δημήτρης Λυκούδης
2 Δεκεμβρίου
Θεόδωρος Ρόκας 

Στον προφήτη Ηλία Λουτρακίου δεν είσαι εκεί;;
Δημήτρης Λυκούδης 

Με την προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου μας άγιε αδελφέ
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1035558863133040&set=a.552830848072513.1073741826.100000368095741&type=3&theater

4 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΣΧΕΤΙΚΟ – ΑΡΧΕΙΑΚΟ:
«Ο κουμπάρος την κουμπάρα, δυο φορές την εβδομάδα» λέει το εθιμοτυπικό δίκαιο! Τότε λοιπόν, γιατί δεν ισχύει αυτό και με την κυρία Ελένη Βελέντζα, την κουμπάρα του μπλόγκερ Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, η οποία «το έχει ράψει» (γι αυτόν) εδώ και 15 χρόνια τώρα;
http://xairete.blogspot.gr/2015/03/15.html

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ είπε...

Δυστυχώς, δεν τα ξέρει καλά ο κ. Λυκούδης, θεολόγος, φιλόλογος, κ.λπ. κ.λπ.

Υπάρχουν 3 κανόνες της Εκκλησίας, που ασχολούνται με τον ανάδοχο, οι: με΄ Καρθαγένης, νγ΄ Πενθέκτης και β΄της ΑΒ΄ Συνόδου.

Κανένας κανόνας δεν ασχολείται με το θέμα συγγένειας του αναδόχου με τον αναδεκτό (πλην του γάμου που τον απαγορεύει, λόγω πνευματικής συγγένειας). Ανάδοχος μπορεί να γίνει ο οιοσδήποτε, τον οποίον όμως διορίζει η ενορία. Αυτός αναλαμβάνει και την διδαχή του αναδεκτού.

Βέβαια, οι κανόνες αυτοί αναφέρονται σε ενήλικες. Δεν υπάρχουν κανόνες για ανήλικους. Ακόμη και οι ακολουθίες των εξορκισμών και της βάπτισης αφορούν τους ενήλικες. Δεν υπάρχουν οι σχετικές ακολουθίες για ανήλικους και μάλιστα για νήπια. Έτσι, υπάρχει το κωμικό να ζητάει ο ιερέας από το νήπιο να βγάλει το σατανά που έχει μέσα του και να τον φτύσει. Και όπως λέγει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, το παιδί μέχρι τα 10 χρόνια βρίσκεται στην προπτωτική κατάσταση του Αδάμ και συνομιλεί με το Θεό!

Γι' αυτό είναι επείγον να διορθωθούν κάποια πράγματα, γιατί καταντούν γελοιότητες.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά, φίλτατε κ. Καρδάση μας! Ως μάννα εξ ουρανού -κάθε μέρα, τα σχόλια σας!
Καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα! Χαίρετε!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα! Χαίρετε!
http://xairete.blogspot.gr/2015/12/blog-post_68.html