Ο χρήστης Ειρήνη Σύμπαντος Κόσμου, εγραψε:
Το κομποσκοίνι είναι δώρο του θεού στον άνθρωπο!
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos
Πώς, πού, και πότε έκανε ο θεός αυτό το δώρο στον άνθρωπο;
Ειρήνη Σύμπαντος Κόσμου
Ορίστε αδελφούλι μου:
Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στην Θηβαϊδα της Αιγύπτου. Αρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών. Κατά την παράδοση πάντα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον όσιο Παχώμιο και του έδειξε πώς θα φτιάξει το εργαλείο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.
Panagiotis Michalopoulos
Σας ευχαριστώ για την απάντηση! Ενδιαφέρον αυτό που λέτε! Αν μπορείτε όμως, δώστε μας την πηγή, πού το είδατε αυτό για την παράδοση αυτή όπως τη λέτε. Ευχαριστώ!
Ειρήνη Σύμπαντος Κόσμου
Αμέσως αδελφούλι μου αγαπημένε.
Ειρήνη Σύμπαντος Κόσμου
ΕΔΩ:
el.wikipedia.org
Panagiotis Michalopoulos
Διαβάζω στο «αντιαιρετικό εγκόλπιο»:
Το κομποσκοίνι: Ιερό αντικείμενο ή μέσο επίκλησης τού Θεού;
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τά αντικείμενα αυτά στα ινδικά θρησκεύματα, όπου και χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα. Στον Ινδουισμό χρησιμοποιήθηκαν για την επίκληση των θεών Βίσνου και Σίβα. Επίσης είναι γνωστά στον Βουδισμό, τον Ζαϊνισμό κ.ά. Στον Βουδισμό μάλιστα, τον ονομαζόμενο Βουδισμό του «Μεγάλου Οχήματος», έχουμε απεικονίσεις όπου οι Boddhisattvas τα κρατούν σαν σύμβολα στα χέρια τους. Σε άλλες εικόνες απεικονίζονται γυναικείες θεότητες πού φέρουν το κομβολόγιο.
ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ των Ορθοδόξων όπως και το κομβολόγιο των Ρωμαιοκαθολικών κατάγονται από την Ανατολή. Οι περισσότεροι ερευνητές δέχονται ότι είναι δάνειο των θρησκειών της ινδικής Χερσονήσου.
2 σχόλια:
Όπως και πολλά άλλα αγιωτικά (κεριά, λιβάνια, κ.λπ.), έτσι και το κομποσχοίνι προέρχεται από την Ανατολή. Ακόμη και δογματικές έννοιες προέρχονται από την πλατωνική φιλοσοφία, όπως η Τριάδα, ο Λόγος, τα Μυστήρια, η Εξομολόγηση, η άφεση αμαρτιών κ.λπ.
Σημασία δεν έχει από που προέρχεται, αλλά αν η χρήση του βοηθάει στη σωτηρία του πιστού.
Ε! λοιπόν δεν βοηθάει στη σωτηρία, γιατί αυτό είναι εργαλείο της λογικής προσευχής, της καθηκοντολογικής προσευχής, της υποχρεωτικής προσευχής. Δεν είναι εργαλείο της καρδιακής προσευχής, της νοεράς προσευχής, που είναι η μόνη, που οδηγεί τον πιστό στη θέωση και τη σωτηρία.
Επ' αυτού γράφει χαρακτηριστικά ο π. Ιω. Ρωμανίδης:
"Μερικοί κάνουν σύγχυση μεταξύ της λογικής και της νοεράς προσευχής. Η προσευχή με το κομποσχοίνι δεν είναι νοερά προσευχή. Διότι η ευχή πρέπει να είναι και στην καρδιά και όχι μόνο στο κομποσχοίνι και στο μυαλό. Διότι δεν ξέρουν την διαφορά μεταξύ της λογικής λατρείας και της νοεράς λατρείας" (Εμπειρική Δογματική, τ. Β΄, σελ. 329).
ΙΚ
Καλημέρα σας, φίλτατε κ. Καρδάση μας!
Ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο!
Χαίρετε!
Δημοσίευση σχολίου