Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΔΙΑΒΑΖΩ: «Jesus Christ, King of kings, and Lord of lords» (ca 1600. Nouryeh Chapel)

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Abouna Nektarios Khairallah, κοινοποίησε...
1 ώρα πριν
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153298433359301&set=a.10150339741914301.367042.609024300&type=1&theater
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Genghis Khan 
Τζέκινς Χαν
(Чингис Хаан)

4 σχόλια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ είπε...

Άραγε, ο King of Kings και ο Lord of Lords ήταν πανέμορφος ή κακάσχημος;

Οι προφητείες μας μπερδεύουν. Ο ένας Προφήτης λέγει ότι ήταν πανέμορφος, ο άλλος ότι ήταν κακάσχημος:

α/ Δαβίδ

"είσαι ο ωραιότερος απ' όλους, χαριτωμένα λόγια βγαίνουν από το στόμα σου, για τούτο και σε ευλόγησε για πάντα ο Θεός" (Ψ. 45. 3).

β/ Ησαϊας

"Με του Κυρίου το θέλημα ο δούλος του αναπτύχθηκε σαν τρυφερό φυτό και σαν τη ρίζα που σε ξεραμένη γη φυτρώνει. Ελκυστικός δεν ήταν ουτ' ωραίος, ώστε να τον προσέξουμε, ούτε η παρουσία του ήταν τέτοια, που να τον αγαπήσουμε. Ήταν περιφρονημένος απ' τους ανθρώπους κι' εγκαταλελειμένος, άνθρωπος φορτωμένος θλίψεις, του πόνου σύντροφος, έτσι που να γυρίζουν απ' αλλού οι άνθρωποι το πρόσωπό τους" (53. 2-3).

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο παραλληλισμός των εικόνων στην πιο πάνω ανάρτηση μου, δεν αποσκοπούσε στον προβληματισμό για την ομορφιά ή στη μη ομορφιά του Χριστού, αλλά στην ούτω πως προβαλλόμενη... "μεγαλοπρέπεια" του.
Εμφανίζεται λοιπόν στην εικονογραφία της ορθόδοξης εκκλησίας ο Χριστός μπαουλιασμένος στο ρούχο, σαν Εσκιμώος, φορτωμένος -ντυμένος με όλα αυτά τα ρούχα της στολής των Μητροπολιτών...
Έτσι ώστε να αναρωτιέται κανείς αν ντύνεται έτσι ο Χριστός για να προβοκάρει τους Δεσποτάδες, ή αν οι Επίσκοποι μας μασκαρεύονται έτσι για να γελοιοποιήσουν τον Χριστόν του οποίου ισχυρίζονται ότι αποτελούν τον... Τύπο! Χα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ είπε...

Ο Αντιοχείας άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος έγραψε, για τους Επισκόπους, ότι είναι "εις τύπον και τόπον Χριστού", που σημαίνει, ότι πρέπει να του μοιάζουν και να είναι αντ' αυτού, στο ποδάρι του.

Τώρα, αν τύπος του Χριστού είναι να φέρει χρυσοποίκιλτη μίτρα και πατερίτσα και να του κρατάνε το μανδύα, δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι, ότι μια φορά του φόρεσαν μανδύα και στο κεφάλι του φόρεσαν μίτρα, συγγνώμην ακάνθινο στεφάνι, και όλα αυτά για να γίνει περίγελος.

Έχει λεχθεί, ότι στην εποχή των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, κατά τον χρυσόν αιώνα της, οι Επίσκοποι κράταγαν ξύλινα ραβδιά, αλλά είχαν χρυσά μυαλά. Τώρα οι Επίσκοποι κρατούν χρυσά ραβδιά, αλλά έχουν ξύλινα μυαλά!

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Θεόπνευστο κι αυτό το σχόλιο σας, φίλτατε! Ευχαριστούμε, θερμά!