Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τα Accessories, ως όπλα προσευχής!

Ρώτησα την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, μια μοναχή σε ένα μοναστήρι που επισκέφτηκα στη Σαλαμίνα (άγιος Νικόλαος Λεμονι-ών, ή ελεήμονας), εκεί στο προαύλιο... Πουλούσε τα εργόχειρα της (κομποσκοίνια, κλπ) καθισμένη στο τραπεζάκι της… Τη ρώτησα λοιπόν -χαμηλόφωνα και ευγενέστατα, αν θεωρεί ότι το κομποσκοίνι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για μια καλή προσευχή…
Εκείνη τότε εξεμάνει! Άρχισε να φωνάζει ότι δεν το δέχεται αυτό! Ότι το κομποσκοίνι είναι κάτι το ιερό, είναι όπλο, είναι μέσο σωτηρίας – μου είπε- και είναι ασέβεια να το λέω… αξεσουάρ! 

Μαζεύτηκαν τότε γύρω μας και άλλοι προσκυνητές, με απορία για το ποιο να ήταν το αντικείμενο της διαφωνίας μας.
Τους ρώτησα τότε αν είναι κακή η λέξη αξεσουάρ που είπα (που σημαίνει «εξάρτημα») και που μου ρίχτηκε γι αυτό η μοναχή, και κανένας δεν την δικαιολόγησε!
Δεν έδωσα συνέχεια! Έκανα το σταυρό μου και απομακρύνθηκα!
 

Έμενα όμως από προχθές με την απορία, τι να ήταν άραγε αυτό που την πείραξε. 
Αυτή είπε ότι είναι όπλο, εγώ το παρομοίασα με αξεσουάρ… 
Πού ήταν λοιπόν η παρεξήγηση;
Σήμερα λοιπόν που το σκεφτόμουν πάλι το περιστατικό αυτό, μου ήρθε μια ιδέα. Λέω, μήπως η μονάχη (η εξαιρετικά υπέρβαρη, και που δεν φαινόταν και ιδιαίτερα μεγάλης ευφυΐας), μήπως τη λέξη «αξεσουάρ» που σημαίνει «εξάρτημα» (όχι απαραίτητα κόσμημα, σχετικό με τη μόδα), μήπως το πέρασε ότι της είπα κάτι για… σεσουάρ; 

Για αυτό το εργαλείο (το όπλο –πιστολάκι) με το οποίο οι γυναίκες στεγνώνουν τα μαλλιά τους; Λέω, μήπως!

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Εδώ Σούρμενα: Χθες Κυριακάτικα… Πριν το χάραμα… Πριν ακόμα σβήσουν τ’ άστρα, εξεπόρτισα… Εξεκίνησα, ...και στο πρώτο μου το στέκι (στην εκκλησία, στη Φανερωμένη), την αυγούλα γύρισα!

1 σχόλιο:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Διαβάζω:
14 Φεβρουαρίου 2013
του Πρεσβ. Παναγιώτη Μούλτου

Μεγαλοσχημία και Ενθρόνιση Ηγουμένης στη Σαλαμίνα
Την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 τελέσθηκε σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Τάξη και Παράδοση, η εις Μεγαλόσχημο Μοναχή κουρά και η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Λεμονίων Σαλαμίνος, Παχωμίας μοναχής.
Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος τη εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου τέλεσε την κουρά και ενθρόνιση της Ηγουμένης Παχωμίας εν μέσω πλήθους Ιερέων και Μοναχών καθώς και ευλαβών προσκηνυτών της Ιεράς Μονής. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος.

http://www.amen.gr/article12471