Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Εορτασμός 28-10-2014 στο Χαλάνδρι (Σας αρέσει το εμβατήριο;)


Panayiotis Michalopoulos
Σας αρέσει το εμβατήριο;

Pantelis Karika

όχι. ειδικά στην παρούσα περίσταση.

Panayiotis Michalopoulos

Λένε ότι ήταν απλά ένα από τα πολλά μουσικά κομμάτια (30) που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, εκεί σε αυτόν τον Δήμο. Δεν είχε λόγια, δεν είχε κάποιο μήνυμα ή σύνθημα.
Άλλωστε στα κατηχητικά σχολεία της εκκλησίας της Ελλάδος, την δεκαετία του ’60, με αυτόν το σκοπό τραγουδούσαμε έναν υπέροχο χριστιανικό ύμνο. Και δεν ήμασταν κουμουνιστές εμείς στις χριστιανικές οργανώσεις!
Επίσης, το πρώτο εμβατήριο του κατηχητικού, τα γνωστά «Χριστιανόπουλα», είχε λόγια γραμμένα πάνω σε ένα εμβατήριο του πολεμικοί ναυτικού. Γίναμε μήπως και χουντικοί, γι αυτό;
Αλλά και κουμμουνιστικό να το πεις, αυτό το χθεσινό, του ΕΑΜ να το πεις, της περιόδου της αντίστασης, τότε και πάλι έχει θέση στην περίπτωση. Διότι, και το κομουνιστικό κόμμα δεν είναι παράνομο, και επίσης έχει αναγνωριστεί και η εθνική αντίσταση.
Αν έπαιζαν δηλαδη ένα τραγούδι («της Νίκης» τάχα), της διαβόητης κυρίας Βέμπο, αυτής του ελαφρού θεάτρου, τότε θα ήταν μια εθνικόφρονα μουσική;
Λέω, τώρα, εγώ!

https://www.facebook.com/panayiotis.michalopoulos.5/posts/297354583792972

Pantelis Karikas
Το ΕΑΜ, ο ΕΔΕΣ, η ΕΚΚΑ και οι λοιπές οργανώσεις δεν πολέμησαν το 1940. Πολέμησαν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς. Χθες δεν γιορτάσαμε την εθνική αντίσταση, αλλά την επέτειο του Όχι, τιμώντας τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, που έπεσαν στην Αλβανία, αντίθετα με τους αντιστασιακούς Έλληνες που άρχισαν τον εμφύλιο από το 1943. Αυτή είναι η βασική ένστασή μου. Επίσης, από την στιγμή που δεν είχε λόγια δεν ήταν καν ο ύμνος του ΕΑΜ, αλλά το ρωσικό τραγούδι "Κατιούσα", που σαφώς δεν έχει σχέση με την 28η Οκτωβρίου. Αν ο όποιος, τέλος, δήμος, κυβέρνηση ή ότι άλλο, επιθυμεί να τιμήσει την εθνική αντίσταση, οφείλει, το 2014, να την τιμά σε όλο το εύρος της, παραγράφοντας και τους αποκλεισμούς της χούντας και τους αντίστοιχους της σημιτικής περιόδου. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ριζικά, σχετικά με τη "διαβόητη" Βέμπο. Οι βετεράνοι του 40 με τους οποίους είχα την τιμή να μιλήσω έχουν αντίθετη άποψη.

Panayiotis Michalopoulos

Αφού λοιπόν η μουσική από το ρωσικό τραγούδι δεν ταίριαζε στη συγκεκριμένη παρέλαση, καλό θα ήταν να γνωρίζαμε και τα υπόλοιπα εμβατήρια που η μπάντα έπαιξε (30 περίπου) και να δούμε πόσα από αυτά είχαν σχέση με το ΟΧΙ. Και αν κάποια από αυτά δεν είχαν σχέση, να αναρωτηθούμε γιατί αυτά δεν προκάλεσαν το μένος, αυτών που τα έβαλαν με το… εμβατήριο που «προκάλεσε».
Πάντως, δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιστροφή σε εμφύλιους. Το μήνυμα του αεροπόρου που πέταξε πάνω από την Θεσσαλονίκη, "να έχουμε ψηλά το κεφάλι", να είμαστε ενωμένοι, είναι αυτό που πραγματικά μας χρειάζεται πάντα, και κυρίως στην παρούσα περίοδο.
Όσο για την κ. Βέμπο την "εθνική" μας τραγουδίστρια (όπως η Βουγιουκλάκη ήταν η "εθνική" μας σταρ), δεν παύει να είναι μια φτηνή θεατρίνα, του ελαφρού αισχρού θεάτρου!
https://www.facebook.com/pantelis.karikas.5/posts/538726496269763


Τζώρτζης Δελημάνης
Καλημέρα. Το εμβατήριο δεν το άκουσα, αλλά από δήλωση του Δημάρχου, ακούστηκαν και άλλα 24 ή 27 εμβατήρια. Οπότε κατά την γνώμη μου ήταν απόλυτα σωστό. Πιστεύω ότι η Εθνική Αντίσταση ήταν μια Ηρωική σελίδα της ιστορίας μας. Αν όμως η δήλωση του Δημάρχου δεν ήταν σωστή και ακούστηκε μόνον αυτό, τότε ήταν λάθος.
https://www.facebook.com/delimanishydra/posts/710353819055193

Δεν υπάρχουν σχόλια: