Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Πού πας, ρε Καραμήτρο!

Στην περιφορά, τον δεκαπενταύγουστο στην Τήνο...
Στη φωτο, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης...
Κουβαλάει, την παπικιά εικόνα, αυτήν του Ευαγγελισμού, με τον κρίνο του γκαστρώματος...
Την στολισμένη - σκεπασμένη (σαν λατέρνα) με τάματα!
Πού (την) πας, ρε Καραμήτρο!
 
https://www.facebook.com/133256373521691/photos/a.140819929432002.1073741828.133256373521691/318941504953176/?type=1&theater

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας.

Ασφαλώς χρησιμοποιήσατε την "παροιμιώδη" έκφραση "που πας... " που μάλιστα από τη στρατιωτική θητεία μου ενθυμούμαι ότι είναι έθος στο στράτευμα (και καθόλου προσβλητική) για να τονίσετε ότι ούτε ο σεβαστός Αρχηγός Ναυτικού ούτε προφανώς οι σεβασιμότατοι Μητροπολίτες και ασφαλώς ούτε οι εντιμότατοι πολιτικοί, ούτε ο θρησκευόμενος λαός γνωρίζαμε αυτό που αποκαλύπτετε: Ότι η εικόνα είναι αυτή που περιγράφετε, παπική, δυτικότροπη, όχι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που τιμούμε την 15 Αυγούστου αλλά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που εορτάζουμε την 25 Μαρτίου, και ασφαλώς μη ορθόδοξη και με εικονογράφηση σε πλήρη αντίθεση με το Ευαγγέλιο, αφού κατά την αναλυτική περιγραφή του Ευαγγελισμού, οι ιεροί ευαγγελιστές που κατέγραψαν το γεγονός ύστερα από προσωπική αφήγηση της ίδιας της παναγίας Μαρίας, αποκλείουν την παράδοση κρίνου, αφού δεν τον αναφέρουν. Αν είχε δοθεί κρίνος θα αναφερόταν ασφαλώς.

Αλλά πώς να τα γνωρίζουμε όλα αυτά, όταν η εικόνα είναι καλυμμένη, με τάματα χρυσάφια και χάντρες, ώστε οι θρησκευόμενοι αντί να βλέπουν και να προσκυνούν (τιμητικά και όχι λατρευτικά υπενθυμίζω) την εικόνα, βλέπουν και προσκυνούν χρυσάφια και μέταλλα, αφιερώματα χάντρες και τάματα, μη μπορώντας να δουν -και να κρίνουν - την πραγματική ζωγραφιά.

Πάντως οι στρατιωτικοί του Πολεμικού Ναυτικού, από παράδοση (υπενθυμίζω τη συμμετοχή τους στον εορτασσμό της 15 Αυγούστου 1940 και τον τορπιλλισμό της "Έλλης") υπακούοντας στις διαταγές, και ασφαλώς η πλειοψηφία έχοντας και την θρησκευτική ευλάβεια, κάθε χρόνο τιμούν τη θρησκευτική εορτή της 15 Αυγούστου στην Τήνο και, αν θα έπρεπε να ερωτηθούν κάποιοι "για το περιεχόμενο της αγιογραφίας" προφανώς αυτοί είναι οι επίσκοποι και οι ιερείς.

Αφορμή για το σχόλιό μου, είναι ότι στο παρακάτω λινκ

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3368&catid=24

είδα την πραγματική εικόνα της Παναγίας της Τήνου χωρίς τα τάματα. Κατ΄αρχήν δεν πρόκειται για την Κοίμηση που τιμά η Εκκλησία την 15 Αυγούστου αλλά για μια -μη ιστορούμενη στα Ευαγγέια- εκδοχή του Ευαγγελισμού, ο οποίος όμως τιμάται την 25 Μαρτίου. Και κατά δεύτερον, όντως, απεικονίζεται η προσφορά "κρίνου" κάτι που δεν υπήρξε παρά μόνο στη φαντασία των συγγραφέων των απόκρυφων. Τρίτον, η όλη τεχνοτροπία είναι δυτικού τύπου.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εκλεκτός Σχολιαστής μας, είπε:
Είδα την πραγματική εικόνα της Παναγίας της Τήνου χωρίς τα τάματα...

http://xairete.blogspot.gr/2014/08/blog-post_913.html