Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Λίγα τετράγωνα πιο πάνω από το σπίτι μου, ήταν αυτό το άθλιο «Λούνα Παρκ»… [Τίτλος - Επίλογος: Ένα έγκλημα στη γειτονιά μου, στο Άνω Ελληνικό – Σουρμένα, την Κυριακή του Θωμά, την ημέρα που έληγε το τοπικό "Πανποντιακό Πανοΐρ"!]

Λίγα τετράγωνα πιο πάνω από το σπίτι μου, ήταν αυτό το άθλιο «Λούνα Παρκ»…
Ένας χώρος στο τέρμα της οδού Αφροδίτης στο Άνω Ελληνικό, στα όρια με Αργυρούπολη και Άνω Γλυφάδα...
 

Στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο πάνω από το Δημοτικό σχολείο που πήγαιναν μικρά τα παιδιά μου, τη δεκαετία του ’90 τότε που στο Σύλλογο Γονέων ήταν μέλος και ο σημερινός (του ΣΥΡΙΖΑ) Δήμαρχος, ο γιος του τότε Δημάρχου (του ΚΚΕ) μακαρίτη πια Κορτζίδη, του διαβόητου.
 
Ένας χώρος εγκαταλελειμμένος  - αναξιοποίητος. 

Τώρα έμαθα, ότι είχε γίνει -πρόσφατα- κάποιος υποτυπώδης παιδότοπος, εκεί, από ιδιώτες που είχαν μισθώσει το χώρο από τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης. 
Ένας χώρος που παρέμενε σαν εγκαταλελειμμένος,  αδιαμόρφωτος δηλαδή και ξέφραγος, όπου τώρα όμως τα παιδιά της γειτονιάς πήγαιναν εκεί για να κάνουν κούνιες… Εκεί, δίπλα στη λεωφόρο Κύπρου! 
Εκεί λοιπόν, δίπλα στη λεωφόρο αυτή, σε κάποιο μπάζωμα, οι επιχειρηματίες -πελάτες του Δημάρχου Κορτζίδη (του υιού), είχαν στήσει εδώ και 6 μήνες τον κράχτη τους. 
Μια πισίνα τάχα, ένα πλαστικό φουσκωτό πράμα… 
Εκεί, για να το βλέπουν όσοι περνούσαν από τη λεωφόρο, και να προσελκύονται -σαν πελάτες, με τα παιδιά τους…
 

Μιλάμε για ένα παιχνίδι με ένα -φουσκωτό επίσης- κύλινδρο μέσα στο νερό…
Ένα παιχνίδι, που αποδείχτηκε παγίδα θανάτου προχθές το απόγευμα της Κυριακής, για τον Βασιλάκη, ένα 13χρονο αγόρι, που μακελεύτηκε από το παιχνίδι αυτό στο οποίο έπαιζε μαζί με την αδελφούλα του.
 

Ο κύλινδρος αυτός (που τον φούσκωνε ένας εργαζόμενος εκεί, ένας λαθρομετανάστης από το Μπαγκλαντές, που ήταν και υπεύθυνος για το παιχνίδι αυτό) σηκώθηκε στον αέρα και προσγειώθηκε - έσκασε 30 μέτρα πιο πέρα, δίπλα στις περιστρεφόμενες κούνιες, αφού προηγούμενα χτυπούσε εδώ και εκεί σε διάφορα παλιοσίδερα που ήταν σκόρπια στον χώρο αυτό...
ΕΚΕΙ - ΕΚΕΙ... Σε αυτήν την αλάνα- σε αυτό το αίσχος, στη χωματερή αυτή, σε αυτόν τον Καιάδα που τον ονόμασαν Λούνα Παρκ, και που δεν πληρούσε κανέναν όρο ασφάλειας για μικρά παιδιά!

Τίτλος - Επίλογος: 
Ένα έγκλημα στη γειτονιά μου, στο Άνω Ελληνικό – Σουρμένα, την Κυριακή του Θωμά, την ημέρα που έληγε το τοπικό "Πανποντιακό Πανοΐρ"!

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

ΔΙΑΒΑΖΩ:
2 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ":

ΛΑΜΠΡΟΣ
29/04/2014 - 09:47
Χωρίς άδεια (και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν είχαν ελέγξει τίποτα για μήνες), χωρίς πιστοποίηση (αλλά ο Δήμος εισέπραττε κανονικά ενοίκιο), με παράνομους μετανάστες εργαζόμενους (αλλά πάλι κανένας κρατικός έλεγχος), χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας (και πάλι κανένας "αρμόδιος")... Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έχει συλληφθεί με αυτόφωρο ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι υπάλληλοι? 

Πότε επιτέλους θα γίνει το αυτονόητο σ' αυτή τη χώρα και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν?

Pops

29/04/2014 - 09:42
Τι μας λέτε τώρα ? Ότι το παιχνίδι δεν ήταν πιστοποιημένο, ότι διαφορετικού τύπου παιχνίδι είχε άδεια η οποια ειχε λήξει επίσης, ότι το λουνα παρκ δεν είχε άδεια και όμως λειτουργούσε ?????????? 

Και ο δήμαρχος τι έκανε ? 
και οι υπάλληλοι του δήμου τι έκαναν ? 
ποια υπηρεσία, ποιος φορέας ειναι υπεύθυνος να ελέγχει αν το λουνα παρκ έχει άδεια και για ποιο λόγο λειτουργεί χωρίς άδεια ??? 
Μας λέτε δηλαδή ότι το κράτος είναι εντελώς ανύπαρκτο, και ο κάθε ιδιώτης μπορεί να ανοίγει έναν επικίνδυνο χώρο για παιδια όπου γουστάρει χωρίς να ελέγχεται από καμία υπηρεσία ? ή είχε ελεγχθεί και ειχε χαρτζηλικώσει τους υπαλληλους για να συνεχίσει η επιχειρηση να λειτουργεί ? 
Δυστυχώς το παιδάκι χάθηκε, και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι'αυτό, θα πρέπει όμως κατ'αρχην να εμφανιστεί ο δήμαρχος και να ζητήσει συγνώμη, κατά δεύτερον να παραιτηθεί για την ανικανότητά του, χάθηκε ένα παιδι από την αμέλεια του δήμου να ελεγξει και να κλείσει την ακατάλληλη επιχείρηση, (που στην τελική τι άλλο κανει ενας δήμαρχος, μαζευει τα σκουπίδια και δίνει αδειες για επιχειρήσεις να λειτουργούν!) και να διωχθούν ποινικά και οι υπάλληλοι που έκαναν τα στραβά μάτια προς παραδειγματισμό. 
Αν δεν υπάρξει τιμωρία σκλήρή δεν πρόκειται να βάλουν μυαλό οι ανεύθυνοι και θα θρηνήσουμε κι αλλες ζωές. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του μικρού, είναι τραγωδία αυτό που ζουν!

5 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Φορέας πιστοποιήσεων: Δεν είχαμε εγκρίνει το παιχνίδι

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας ο Φορέας Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD) ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα δεν φέρει πιστοποίηση, όπως δεν φέρει και ολόκληρη η εγκατάσταση.

Αναφερόμενος δε σε πιστοποιητικό που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης, ο φορέας διευκρινίζει πως αυτό δεν αφορά στην εγκατάσταση του Ελληνικού: «Ο Φορέας μας είχε πιστοποιήσει τον Μάιο του 2012 ένα εντελώς διαφορετικό ψυχαγωγικό παιχνίδι, στην περιοχή του Ασπροπύργου,για το οποίο μάλιστα η πιστοποίηση δεν είναι σε ισχύ καθώς έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013».

http://www.protothema.gr/greece/article/374335/-dropi-horis-adeia-to-louna-park-horis-pistopoiisi-to-paihnidi/

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
29/04/201408:10
Χάθηκε ένα 13χρονο παιδί από την αδιαφορία των υπευθύνων

Ντροπή! Χωρίς άδεια το λούνα παρκ, χωρίς πιστοποίηση το παιχνίδι

Αφαντος ο δήμαρχος Ελληνικού - Εβγαλε μόνο ένα δελτίο Τύπου

Παρά το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα έχει συγκλονιστεί από την τραγωδία στο Ελληνικό, ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης δεν έχει κάνει καμία δήλωση για όλα τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούσε το λούνα παρκ. Περιορίστηκε μόνο στο να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου:
«Η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο».

http://www.protothema.gr/greece/article/374335/-dropi-horis-adeia-to-louna-park-horis-pistopoiisi-to-paihnidi/

P. MICHALOPOULOS είπε...

Διαβάσαμε ακόμα:
28.04.2014 - 21.00

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για το πώς λειτουργούσε το λούνα πάρκ στην περιοχή του Ελληνικού εκεί όπου έχασε την ζωή του το 13χρονο αγοράκι και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφούλα του.

Το λούνα πάρκ -όπου σημειώθηκε η ανείπωτη τραγωδία την Κυριακή το μεσημέρι- λειτουργούσε χωρίς άδειακαι με σοβαρότατες ελλείψεις στα θέματα ασφάλειας.
Αυτό επισήμανε από την πρώτη στιγμή ο πατέρας του 13χρονου που είδε μπροστά στα μάτια του το τραγικό περιστατικό.

Από την πλευρά του ο δήμος Ελληνικού σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι απλά είχε εγκρίνει την εκμίσθωση χώρου και όχι την λειτουργία του λούνα παρκ.
Μάλιστα είχε εισπράξει καθαρά και 1400 ευρώ για μίσθωμα χρήσης για ένα μήνα από 15 Ιανουαρίου έως και 14 Φεβρουαρίου 2014. Και όλα αυτά με απευθείας ανάθεση.

Η αυτοψία του STAR δείχνει τις μεγάλες ελλείψεις που υπήρχαν στο συγκεκριμένο λούνα παρκ.
Όταν ο δημοσιογράφος του STAR, Βαγγέλης Γκούμας ζήτησε να μιλήσει με τον δήμαρχο για να πάρουμε απαντήσεις η πόρτα ήταν κλειστή.

Όπως θα δείτε στο βίντεο στα πρακτικά της συνεδρίασης του δήμου στις 25 Οκτωβρίου του 2013 η εκμίσθωση χώρου μιλούσε και για προσωρινή λειτουργία Λούνα Πάρκ. Όμως στο σημερινό δελτίο τύπου ο δήμος περιορίζεται να πει οτι η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας και λειτουργίας Λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο.

Το βασικό όμως ζήτημα είναι τις συνθήκες λειτουργίας την ημέρα που έχασε την ζωή του ο 13χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά η 9χρονη αδελφή του.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο τα ηλεκτρικά καλώδια είναι διάσπαρτα παντού, όλα τα παιχνίδια, συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, το καρουζέλ είναι στηριγμένα σε πρόχειρους τάκους. Οι ράγες του παιδικού τρένου είναι σκουριασμένες όπως σκουριασμένες είναι και πολλές βίδες που στηρίζουν την όλη κατασκευή.
Τα σιδερένια προστατευτικά κάγκελα είναι πρόχειρα στημένα και δεν προσφέρουν προστασία.

Το πιο περίεργο είναι ότι τα παιχνίδια όπως η πισίνα στέκονται στην άκρη ενός υψώματος δίπλα στον κεντρικό δρόμο.

http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=225302&artTitle=aftopsia_star_mechri_ton_noemvrio_tou_13_itan_katallila_ta_paichnidia_tou_louna_park_sto_elliniko

Ανώνυμος είπε...

Να βρεθούν αμέσως, τα έγγραφα που δείχνουν ποιοι ήταν εκείνοι (από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης) που έβαλαν την υπογραφή τους για να λειτουργήσει αυτό το έκτρωμα.

Να βρεθούν αμέσως, και να δημοσιοποιηθούν.

Τα προσωπικά δεδομένα και οι λοιπές αστειότητες, σε τόσο σοβαρά θέματα, πρέπει να μην λαμβάνονται υπόψη.

Για ό,τι έχει να κάνει με την τραγικά άτυχη οικογένεια, δεν υπάρχουν λόγια. Από εχθές δακρύζουν τα μάτια όλων μας για το κακό που τους βρήκε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΦΩΤΗΣ ΝΑΚΟΣ
news247
Απρίλιος 29 2014 - 14:28

ΝΑ, Γιατί η ανακρίτρια κατηγορεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο τους υπεύθυνους του λούνα παρκ

Η εικόνα του παιδικού πάρκου στο Ελληνικό όπως την μετέφερε με την κατάθεσή του αστυνομικός που είδε τον χώρο του δυστυχήματος, ήταν αυτή που οδήγησε την ανακρίτρια της υπόθεσης Ιωσηφίνα Βιοπούλου στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και τη μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο αστυνομικός αναφέρεται σε έναν χώρο, όχι μόνο χωρίς οργάνωση, κάνοντας λόγο για "προχειροδουλειά", αλλά και που δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.

Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η όλη περιγραφή του αστυνομικού για τον επίμαχο χώρο και την αντιμετώπιση των υπευθύνων, βρίσκει εφαρμογή στην κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που προϋποθέτει γνώση του κατηγορουμένου για το ενδεχόμενο πρόκλησης θανάτου, από πράξεις ή παραλείψεις του και αγνόηση αυτού.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό: «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».