Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η μαλακισμένη, η πορνική, η θεατρική, η εμπορική, η κολασμένη, η ξεσκισμένη, η χριστιανο-φασιστική, η Δεσποτοκρατική, η "του κώλου" Εκκλησία, τι λέει για όλα αυτά; (Σχετικό: Κείμενα από τη μελέτη «Αντιχριστιανική Προπαγάνδα και ΜΜΕ», του Δρ. Θεολογίας - Εκπαιδευτικού κ. Αθ. Κολιοφούτη)

Αντιχριστιανική Προπαγάνδα και ΜΜΕ - Η Ψυχολογία της Χειραγώγησης
 
(Κείμενα από τη μελέτη του Δρ. Θεολογίας - Εκπαιδευτικού, Δρ. Αθ. Κολιοφούτη)
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η ποιμαντική αντιμετώπιση της επιχειρούμενης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιχριστιανικής προπαγάνδας.
Ο όρος «προπαγάνδα» προέρχεται από το ρήμα της λατινικής propago, το οποίο εκτός των άλλων σημαίνει και «επαυξάνω, αυξάνω η εκτείνω κάτι». Με τον όρο αυτό εννοούμε «τη σκόπιμη και συστηματική προσπάθεια για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων, τη χειραγώγηση της σκέψης και τη καθοδήγηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων, προκειμένου να επιτευχθεί μια απόκριση, η οποία να προάγει την επιθυμητή πρόθεση του προπαγανδιστή». Πρόκειται λοιπόν, για μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια μέσω της επικοινωνίας, με στόχο την άσκηση επιδράσεων στην πίστη η τη δράση των ανθρώπων η την ενστάλαξη στάσεων σε ένα  διευρυμένο κοινό, με τρόπους που παρακάμπτουν η καταστέλλουν την επαρκή ενημέρωση και την ορθολογική και στοχαστική κρίση ενός ατόμου.
http://www.pemptousia.gr/?p=60752
Μελετώντας κανείς τη βιβλιογραφία διαπιστώνει πως ο όρος «προπαγάνδα» προβάλλεται ως συγγενής με τον όρο «χειραγώγηση». Το ρήμα «χειραγωγώ», το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει κρατώ κάποιον από το χέρι, έλαβε σταδιακά την έννοια του χειρισμού και της καθοδήγησης πραγμάτων και ανθρώπων για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
http://www.pemptousia.gr/?p=61911
Η προπαγάνδα, ως είδος λόγου, είναι ξένη με κάθε μορφή λεκτικής επικοινωνίας, η οποία εδράζεται στην αρχή της επιχειρηματολόγησης και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες της αποδεικτικής διαδικασίας. θέτοντας όπως ελέχθη, ως πρώτιστο στόχο την προσέγγιση ενός μαζικού ακροατηρίου και προκειμένου να επιτύχει τον  στόχο αυτό, χρησιμοποιεί πλήθος περίτεχνων τεχνικών και μεθόδων.
www.pemptousia.gr/?p=62328
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως φορείς διακίνησης προπαγάνδας.

Από τη καταγραφή των παραπάνω σκέψεων καθίσταται σαφές πως η διεξαγωγή της διαδικασίας της προπαγάνδας προϋποθέται και συνεπάγεται τη λειτουργία ενός πομπού, δηλαδή του προπαγανδιστή, ενός μηνύματος και ενός δέκτη, που βομβαρδίζεται με το περιεχόμενο του μηνύματος της προπαγάνδας.
http://www.pemptousia.gr/2014/03/63872/


27 Μαρτίου 2014
Μορφές της επιχειρούμενης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  αντιχριστιανικής προπαγάνδας.
Αξιοποιώντας δημιουργικά όλες τις παραπάνω μεθόδους, αποδεικνύεται ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιδίδονται σε μια ακατάσχετη αντιχριστιανική προπαγάνδα.
 

Μια από τις πιο προσφιλείς μορφές αντιχριστιανικής προπαγάνδας σ’ αυτούς που την ασκούν αποτελεί η κατασυκοφάντηση ιεραρχών, κληρικών και άλλων παραγόντων της εκκλησιαστικής ζωής. 
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναλαμβάνουν το ρόλο του αυτόκλητου εισαγγελέα, που επιφορτίζονται με το ρόλο της κάθαρσης του εσκεμμένα προβαλλόμενου ως διεφθαρμένου πνευματικού βίου της χώρας και αποδίδουν κατηγορίες πάσης φύσεως σε ιεράρχες, κληρικούς και μοναχούς. 

Με την επικράτηση ύβρεων και μιας ακραίας συνθηματολογίας, με την εφαρμογή μιας μονόπλευρης κριτικής που αρέσκεται στην αποσιώπηση σημαντικών στοιχείων που φωτίζουν μια δήθεν αμφιλεγόμενη υπόθεση και την εξουδετέρωση της κριτικής ικανότητας των μαζών, καθοδηγούν σκόπιμά το κοινό στη εξαγωγή στρεβλών συμπερασμάτων για πρόσωπα και καταστάσεις. 

Ο στόχος αυτής της μεθόδου είναι προφανής: 
Με την σπίλωση των πνευματικών ταγών της Ορθοδοξίας  προωθείται και προάγεται έντεχνα η εκ μέρους των πιστών υποτίμηση και αποϊεροποίηση του ίδιου του περιεχομένου της ορθοδόξου πίστεως.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι η βίωση της Εκκλησίας από τα μέλη της δεν γίνεται αφηρημένα αλλά μέσα από την καλλιέργεια ανιδιοτελών και μεταμορφωτικών σχέσεων του ποιμένα με το ποίμνιό του, τότε προσβολή αυτής της σχέσης, η οποία στην περίπτωση μας επιτυγχάνεται με την άκρατη υποτίμηση του ποιμένα στα μάτια του ποιμνίου του, ανάγεται σε προσβολή της σχέση του ποιμνίου με την ίδια την Εκκλησία. 
Αθανάσιος Κολιοφούτης - Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ, Θεολόγος Καθηγητής Δ.Ε.
ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΧΕΙΟ: Πολεμήστε και γκρεμίστε τη δρακογενιά


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: 
KOLASMENH-EKKLHSIA-ELLADOS, KSESKISMENH-EKKLHSIA, ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΟΡΝΙΚΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΩΛΟΥ, Θρησκέμποροι, ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑ, XRISTIANO-FASISMOS,

Δεν υπάρχουν σχόλια: