Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Λατέρνα, φτώχια (τσουρούτικη φουστανέλα), και… γαρίφαλα! [Σχετική ετικέτα: μαϊμού εικόνες («πιστά αντίγραφα») = μια νέα βιομηχανία.]

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Με λαμπρότητα και συγκίνηση η Άρτα υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της χαριτόβρυτης εικόνος που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου ‘Ορους.
Η εικόνα έφτασε στην πόλη μας, τοποθετήθηκε πάνω σε στρατιωτικό όχημα και εν πομπή έφτασε στα προπύλαια του υπό ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Καλωσορίζοντας ο Σεβασμιώτατος τον καθηγούμενο κ. Εφραίμ, τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη δωρεά και ευλογία  προς την Μητρόπολή μας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες προς τον δωρητή της εικόνος κ. Νέαρχο Παναγή που με δικές του δαπάνες δημιουργήθηκε το πιστό αντίγραφο της ιεράς εικόνος που από σήμερα θα κοσμεί την ενορία του Αγίου Μαξίμου και θα σκέπει την πόλη της Άρτας.
  Λατέρνα, φτώχια (τσουρούτικη φουστανέλα), και… γαρίφαλα!

Τιμές απέδωσε άγημα του ΚΕ.Ν. Άρτας, υπό τις εμβατήριες μελωδίες της ιστορικής φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας.
Μετά το πέρας του εσπερινού εψάλλει  Παράκληση στην Παναγία την Παραμυθία, ενώ πλήθος πιστού λαού προσερχόταν μέχρι αργά το βράδυ για να προσκυνήσει την Ιερή  Εικόνα.
 

Σχετική ετικέτα: 
μαϊμού εικόνες («πιστά αντίγραφα») = μια νέα βιομηχανία.

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Σήμερα εορτάζουμε την Παναγία την Παραμυθία.

Για την εικόνα αυτή διηγείται η παράδοση ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Θεομήτορος άλλαξαν, όταν συνέβη το εξής φρικτό θαύμα:
Το 807 μ.Χ. αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης, για να επιτεθούν, ο ηγούμενος που μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος, για να συνεχίσει την προσευχή του, άκουσε τα εξής λόγια της Παναγίας: «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές». Στρέφοντας το βλέμμα του εκεί είδε το Θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της μητέρας του λέγοντας: «Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Αλλά η Παναγία πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του Υιού της και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, για να ελευθερώσει τα χείλη της επανέλαβε τα ίδια λόγια. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα, ενώ οι μοναχοί, αφού σώθηκαν θαυματουργικά απ΄ τους πειρατές, ευχαρίστησαν την Παναγία και ονόμασαν την εικόνα της αυτή «Παραμυθία», που σημαίνει καταπράϋνση ή μετριασμός, ή έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος. Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό του ομωνύμου παρεκκλησίου της μόνης.
ΠΗΓΗ:
Ορθόδοξος Κόσμος-Οrthodox World