Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ: Το ερώτημα είναι, που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η διόραση και η προόραση;

ΜΗΝΥΜΑ 
Σήμερα στις 9:54 μ.μ
Από: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Προς: Ιστολόγιο «χαίρετε»

Αγαπητέ κ. Παναγιώτη
 

Πρέπει να εκλείψει ο μύθος, ότι ο γ. Παϊσιος ήταν με τους Αποτειχισμένους και αυτό καταγράφεται σε σχετική επιστολή του:
Στην επιστολή του προς π. Χ. Βασιλόπουλο (23.1.69) λέγει τα ακριβώς αντίθετα, σχετικά με τις ασχήμιες του Αθηναγόρα:
 

1/ αναφέρει, ότι η Εκκλησία έχει κομματιαστεί: "να στείλω κι' ένα μικρό κομματάκι κλωστή (που έχω σαν φτωχός μοναχός) δια να χρησιμοποιηθή και αυτό έστω και για μια βελονιά διά το πολυκομματιασμένο φόρεμα της Μητέρας μας (Εκκλησίας)".
 

2/ ο Αθηναγόρας αγάπησε την Παπική Εκκλησία: "παρά ένας βαθύς μου πόνος διά την γραμμήν και κοσμικήν αγάπην του πατέρα μας κ.κ. Αθηναγόρα. Όπως φαίνεται, αγάπησε μιαν άλλη γυναίκα μοντέρνα, που λέγεται Παπική Εκκλησία". (προσοχή: του πατέρα μας κ.κ.Αθηναγόρα και όχι του αρχιαιρεσιάρχη Αθηναγόρα!).
 

3/ θέτει θέμα ένωσης των εκκλησιών: "Επειδή το θέμα της ενώσεως των Εκκλησιών είναι κάτι το πνευματικόν και έχουμε ανάγκη πνευματικής αγάπης.....".
 

4/ ολίγοι οι πνευματικοί ποιμένες, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό: "Η μόνη έλλειψις, που παρουσιάζεται, είναι η έλλειψις σοβαρών Ιεραρχών και Ποιμένων με Πατερικές αρχές. Είναι ολίγοι οι εκλεκτοί· όμως δεν είναι ανησυχητικό".
 

5/ δυστυχώς, τέκνα της Εκκλησίας έχουν αποσχισθεί: "Εις τους καρούς μας βλέπομεν, ότι πολλά πιστά τέκνα της Αγίας Εκκλησίας μας, μοναχοί και λαϊκοί, έχουν, δυστυχώς, αποσχισθή από Αυτή εξ' αιτίας των φιλενωτικών".
 

6/ δεν είναι καλός ο αποχωρισμός από τον Πατριάρχη κάθε φορά που πταίει: "Έχω την γνώμην, ότι δεν είναι καθόλου καλό ν' αποχωριζώμεθα από την Εκκλησίαν κάθε φορά που θα πταίη ο Πατριάρχης· αλλά από μέσα, κοντά στη Μητέρα Εκκλησία έχει καθήκον και υποχρέωσιν ο καθένας να διαμαρτύρεται και ν' αγωνίζεται με τον τρόπον του".(δεν αναφέρει αποτείχιση).
 

7/ Παράλογη η διακοπή μνημοσύνου του Πατριάρχη: "Το να διακόψη το μνημόσυνον του Πατριάρχου, να αποσχισθή και να δημιουργήσει ιδικήν του Εκκλησίαν και να εξακολουθή να ομιλή υβρίζοντας τον Πατριάρχην, αυτό, νομίζω, είναι παράλογον.".
 

8/ Οι φιλενωτικοί δείνουν το πρώτο κτύπημα, στην Εκκλησία, οι διακόπτοντες κοινωνίαν το δεύτερο: ". Εάν οι φιλενωτικοί δίνουν το πρώτο πλήγμα στην Εκκλησία, αυτοί, οι ανωτέρω, δίνουν το δεύτερο".
Αυτό επαναλαμβάνεται και στη συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το 1992 (φωτό):
Στη συνάντηση αυτή, ο γ. Παϊσιος αγκάλιασε τον Βαρθολομαίο και είπε: "Δοξάζω το Θεό, που μας έστειλε ένα τέτοιο άξιο Πατριάρχη".
 

Τα ανωτέρω, όπως και η φωτό υπάρχουν στον Ο.Τ. της εποχής.
Το ερώτημα είναι, που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η διόραση και η προόραση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: