Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εμείς (καλόγεροι – παπάδες) νηστεύουμε αυστηρά την Τετάρτη και την Παρασκευή: Τρώμε γουρουνόπουλο στη σούβλα, μόνο το βράδυ – το βραδάκι! Ποτέ το μεσημέρι!!!..

Διαβάζω...
στο καλογερικό ιστολόγιο «Ανέμων Πνοή»:
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013
Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής.
 

Ο μοναχός Γαλακτίων Ιλλίε, κοινοβιάτης στη μονή Συχάστρια της Ρουμανίας από το 1918, τηρούσε με ακρίβεια τη νηστεία.
Αν δεν τελείωνε τον μοναχικό του κανόνα, δεν έτρωγε τίποτα. 

Την Τετάρτη και την Παρασκευή νήστευε μέχρι το βράδυ, την ώρα που έβγαιναν τ’ αστέρια.
http://anemonpnoi-magdalini.blogspot.gr/
 

Σχολιάζω:
Τι ώρα ακριβώς λήγει η νηστεία, την Τετάρτη και την Παρασκευή; Αργά το απόγευμα, όταν βραδιάζει, δύει ο Ήλιος και αρχίζουν να φαίνονται αστέρια; 

Δηλαδή πριν από τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα;
Δηλαδή, κ. Καρδάση…
Κάθε που βραδιάζει εδώ  στη γειτονιά μας, να πούμε, μπορεί ο παπάς της ενορίας μας να πάει άνετα εδώ στην ταβέρνα στη Γερουλάνου, και να φάει γουρουνόπουλο, την Τετάρτη και την Παρασκευή;

1 σχόλιο:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ είπε...

Αγαπητέ κ. Μιχαλόπουλε

Η Εκκλησία ακολουθεί δυο ημερολόγια (κατά τον λειτουργιολόγο Ι. Φουντούλη): Για τις Ακολουθίες, το εβραϊκό, όπου η ημέρα αρχίζει από την δύση του ήλιου μέχρι την επόμενη δύση, γι' αυτό στον Εσπερινό μνημονεύονται οι άγιοι της επόμενης ημέρας και το Ρωμαϊκό, για τις Νηστείες, όπου η ημέρα αρχίζει με την 12η τα μεσάνυκτα, μέχρις την 12η τα επόμενα μεσάνυκτα.
Σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες (ιθ΄ Αποστολικός, κθ΄ νε΄ και πθ΄ Πενθέκτης κ.λπ.), νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής σημαίνει γενικώς εγκράτεια ψυχής και σώματος. Ως προς την λήψη των βρωμάτων, δηλ. της τροφής, σε όλες τις νηστίσιμες ημέρες υπάρχει ασιτία ή ξηροφαγία. Όσοι αντέχουν δεν λαμβάνουν καθόλου τροφή, ακόμη και νερό. Όσοι δεν αντέχουν επιτρέπεται να τρώνε ψωμί και νερό στις 3 μ.μ. σε ημέρες, όπου δεν υπάρχει δοξολογούμενος άγιος και εάν υπάρχει δοξολογούμνος άγιος, ψωμί και νερό δυο φορές, στις 9 π.μ. και στις 3 μ.μ.
Αυτά λένε οι Κανόνες. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, τότε αυτό κανονίζεται από τον πνευματικό, που μπορεί να επιτρέψει τη λύση της νηστείας ή ακόμη και την κατάλυσή της (ακόμη και με γουρουνόπουλο της σούβλας!).

Φιλικά
ΙΚ