Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Θέμα: Ράσο

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 . 7:39 μ.μ.
Απο: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Προς: ιστολόγιο "χαίρετε"

michalopoulos_p@yahoo.gr
Θέμα: Ράσο


Αγαπητέ κ. Μιχαλόπουλε
Η Εκκλησία, δια των κανόνων της καθορίζει την ενδυμασία των κληρικών και μοναχών. Έτσι, σύμφωνα με τον ιστ΄ κανόνα της Ζ΄ Οικουμεςνικής Συνόδου η ενδυμασία των κληρικών δεν πρέπει να είναι "λαμπρά και πεποικιλμένη", καθότι επιβάλλεται επιτίμιο. 
Πουθενά δεν αναφέρεται, ότι υποχρεούνται να φέρουν ράσο και μάλιστα μαύρο. 
Οφείλουν να φέρουν ταπεινά και όχι πολυτελή ενδύματα, όπως και οι λαϊκοί, χωρίς τα ενδύματά τους να είναι παρδαλά. 
Εξ άλλου, στη χώρα μας μέχρι το 1855 δεν ήταν υποχρεωτική η ενδυμασία του ράσου, για κληρικούς και μοναχούς. Απλώς, οι μοναχοί, εκ παραδόσεως και όχι βάσει κανόνος, προτιμούσαν τη χρήση του μαύρου ράσου. 
Πιο αναλυτικά:
Έτσι, μετά την απελευθέρωση, η τότε Ιερά Σύνοδος με την υπ' αριθμόν 4 821/28 Μαΐου 1855 Εγκύκλιο της, επέβαλε, χάριν ομοιομορφίας προς τους Μοναχούς τη σημερινή ενδυμασία για όλους τους κληρικούς...

Βέβαια, όπως παρατηρεί ο αοίδιμος Περιστερίου Αλέξανδρος,  η Σύνοδος δεν κάνει ούτε νύξη για ράσα και αντεριά «παρεκτός, του να φορούν του λοιπού, ενδύματα εκ μέλανος ή άλλου σεμνού και βαθύχροου χρώματος». 
Εν πάση περιπτώσει, η σημερινή ενδυμασία των κληρικών έχει ιστορία μόλις 158 ετών!

Αντί για δικές μας κρίσεις, αναφέρουμε την απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου Κωνσταντινουπόλεως (Μάιος - Ιούνιος 1923): 
«Η εξωτερική περιβολή του κλήρου ως έχει σήμερον, ουδέν έχει το κοινόν ούτε προς την ουσίαν της ιερωσύνης, ούτε προς την αρχαίαν πράξιν της Εκκλησίας, αλλά είναι αποτέλεσμα μακράς εξελίξεως και ποικίλων παραγόντων. Το κομάν επί αιώνας, ανοίκειον τω κλήρω, εισήχθη όμως και επεκράτησεν εν τη Εκκλησία συν τω χρόνω».

Καμιά σχέση δεν έχει το ράσο και το εσώρασο με την πίστη, ούτε με τη σωστά νοουμένη παράδοση

Ο αοίδιμος Περιστερίου Αλέξανδρος στον επίλογο του βιβλίου του «Η εξωτερική Περιβολή του Ορθοδόξου Κληρικού», γράφει: 
«Ο Έγγαμος εφημεριακός κλήρος να μη εμποδίζεται να κάνει ελεύθερη χρήση ράσου και κοστουμιού εκτός Ιερατικών καθηκόντων. Μια τέτοια λύση είναι επιβεβλημένη. Έτσι και τα παράπονα της καταπίεσης και οι αιτίες και οι προφάσεις εκείνων που θέλουν να ιερωθούν θα λείψουν, χωρίς την υποχρέωση της ρασοφορίας παντού και πάντοτε, κάτι που δύσκολα συμβιβάζεται με τον οικογενειάρχη-εφημέριο»

Η μελέτη τούτη δίνει την αφορμή και την ευκαιρία για διάλογο. Ας διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους οι μη συμφωνούντες κι ας τις στηρίξουν σε ιστορικά και πραγματικά τεκμήρια για ένα γόνιμο διάλογο. Ή ας πουν, γιατί πρέπει να διαιωνίζεται κάτι έξω από την ιστορία και την εκκλησιαστική παράδοση.

Και ο αοίδιμος Μητροπολίτης Σιατίστης Πολύκαρπος, το 1968 εισηγήθηκε την τροποποίηση της σημερινής αμφιέσεως των κληρικών.
Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Σταύρος, είπε...
Αναρωτιέμαι αν η εναλλακτική που προκρίνεται είναι το κοστούμι, ένα κατά κανόνα ένδυμα πολυτελείας, ή κάτι από τα παρακάτω σαν τον χαρακτήρα του Ανατόλιου από την ταινία ostrov:
http://1.bp.blogspot.com/-oVy-AW8HAb4/UaR4dTIw1lI/AAAAAAAAGGI/oIHrhQkWGM4/s320/Dobri+Dobrev.jpg
http://www.diakonima.gr/wp-content/uploads/2013/01/13502191195317009501.jpg
Σ
26 Ιουνίου 2013 - 10:07 μ.μ. 



ΣΧΕΤΙΚΟ:
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 . 12:41 π.μ.
Από: O Ekklisiastikos
ekklisiastikos@gmail.com
Προς: ιστολόγιο «χαίρετε»
Θέμα: Πέταξε τα ράσα ο Χρυσόστομος πρώην «Ζακύνθου»
 

Αναδημοσιεύουμε όπως το διαβάσαμε το παρακάτω δημοσίευμα με την απορία για ποιό ακριβώς πράγμα εκπλήσσονται με τον κ. Χρυσόστομο; (!)

Εμείς απορούμε πώς αντέχει και τα φοράει συνέχεια εδώ στην Ελλάδα τα ράσα, φανερά τουλάχιστον, ή για να το πούμε καλύτερα, πως κρατιέται ακόμα και δεν περιφέρεται κι εδώ στην Ελλάδα σαν ραββίνος ο…  συνταξιούχος πλέον, πρώην "Ζακύνθου",  πρώην δημόσιος υπάλληλος, πρώην σχολιαστής στα διάφορα κανάλια κ.ά.

Τί λέει άραγε γι αυτό ο… ειδικός επί παντός επιστητού κ. Σεραφείμ;
Ο οικουμενισμός έχει γίνει βίωμα και καθημερινή συνήθεια και μερικοί… Δον Κιχώτηδες και παλικάρια της φακής κοιμούνται με τα μάτια ανοιχτά!
http://www.ekklisiastikos.gr/2013/06/blog-post_27.html 


ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι αν η εναλλακτική που προκρίνεται είναι το κοστούμι, ένα κατά κανόνα ένδυμα πολυτελείας, ή κάτι από τα παρακάτω σαν τον χαρακτήρα του Ανατόλιου από την ταινία ostrov:

http://1.bp.blogspot.com/-oVy-AW8HAb4/UaR4dTIw1lI/AAAAAAAAGGI/oIHrhQkWGM4/s320/Dobri+Dobrev.jpg

http://www.diakonima.gr/wp-content/uploads/2013/01/13502191195317009501.jpg

Σ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Διαβάζω:
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2013 . 02:05
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ

Eκτεθειμένη είναι η Εκκλησία της Ελλάδος από την εμφάνιση του εκπρόσωπου της στη Κίνα, μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομου
Η περιβολή του Σεβασμιωτάτου με κουστούμι και ένα καπέλο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (Expo 2013) στη Κίνα είναι μία πρόκληση που πυροδότησε αντιδράσεις και σκανδάλισε μεγάλο μέρους του χριστεπώνυμου λαού κάνοντας το γύρο του διαδικτύου και δίνοντας την αφορμή σε όλους εκείνους που βλέπουν με μισό μάτι την εκκλησία, να ειρωνεύονται ακόμα και την πίστη μας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος και μάλιστα το Συνοδικό Γραφείο για τις Θρησκευτικές Περιηγήσεις και τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, δεν αξίζει να εκπροσωπείται χωρίς ράσα… Όσοι επιθυμούν να τα πετάξουν ας παραιτηθούν του αξιώματος τους και να μη διαλαλούν δια τηλεοράσεως ότι παραιτούνται λόγω ηλικίας και να επανέρχονται εκπροσωπώντας την Ελλαδική Εκκλησία, όπως έκανε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος είναι ενα πρόσωπο με ικανότητες και μπορεί να προσφέρει πολλά αλλά αυτή η εικόνα δεν συνάδει σε Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας.
''Η εικόνα αυτή μας προσβάλει ως εκκλησία'', εξηγησε στον ΄΄εξομολόγο΄΄ Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας.
''Σε όσους είναι βαρύ το ράσο ας το εγκαταλείψουν αλλά δεν μπορούν να εκπροσωπούν την εκκλησία μας στο εξωτερικό'', σχολίασε Αγιορείτης μοναχός.
Η Ιερά Σύνοδος το συντομότερο δυνατόν καλείται να απαντήσει σε αυτή τη πρόκληση, διαφορετικά θα είναι και εκείνη εκτεθειμένη ενώπιον του λαού.

Desk Agioritikovima
http://www.agioritikovima.gr/eksomologos/24002-i-iera-unodos