Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το υπέροχο έργο «ο Καραγκιόζης... στην Κίνα!» …Και οι σχετικοί συνειρμοί με τον Μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) κ. Χρυσόστομο Συνετό.

 Το υπέροχο έργο «ο Καραγκιόζης... στην Κίνα!» …Και οι σχετικοί συνειρμοί με τον Μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) κ. Χρυσόστομο Συνετό.

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος αυτών των ημερών, ο σχετικός με τον μητροπολίτη που πήγε στην Κίνα με πολιτική περιβολή…
Και μας ήρθε καπάκι η σημερινή είδηση, σχετικά με τον… «Καραγκιόζη, στην Κίνα»!
 

Πρόκειται λέει για μια πρωτότυπη παράσταση που θα δοθεί σήμερα το απόγευμα αλλά και  αύριο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων.
 
Η παράσταση, λέει η ανακοίνωση, δημιουργήθηκε μετά την πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας.
 

Στη σχετική δε αφίσα, βλέπουμε τη χειρόγραφη πρόσκληση του Καραγκιόζη (που θυμίζει λίγο και Παΐσιο), να τελειώνει με ένα χαιρετισμό όπως… «Του Κιρίου δεϊθόμεν, Ανταμαμάν Αλοιλούια!»
Και εδώ, θυμηθήκαμε πάλι τον μητροπολίτη Χρυσόστομο με εκείνο το «Σαλαμαλέκουμ» του!
 

Η σημερινή λοιπόν πληροφόρηση, η σχετική με την παράσταση, μας λέει ακόμα και για τη σχέση του Καραγκιόζη με την Κίνα, για τη  γέννηση του πασίγνωστου αυτού ήρωα στην Ελλάδα…
Σύμφωνα με μια παράδοση, λέει, ήταν ένας πατριώτης μας από την Ύδρα, ο Γ. Μαυρομάτης, ο οποίος έφερε από την Κίνα το θέατρο σκιών και εγκαταστάθηκε στην Πόλη, προσαρμόζοντας το θέατρο στα ήθη των Τούρκων. Ονόμασε τον πρωταγωνιστή του καρά - γκιοζ που στα τουρκικά σημαίνει μαυρομάτης. 

Θεωρείται ότι είχε βοηθό του τον Γιάννη Μπράχαλη, τον πρώτο καλλιτέχνη που έφερε τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα, μεταξύ του 1850 και του 1860.
 

Από την Πόλη λοιπόν, έρχεται ο Καραγκιόζης…
 

Και ο συνειρμός των «παραστάσεων», μας οδηγεί στη σκέψη ότι με την Πόλη - με τον Βαρθολομαίο Αρχοντώνη (τον Πασά Πατριάρχη μας), έχει στενή σχέση ο μητροπολίτης Χρυσόστομος… 
Τοιούτου δε μεγαλείου σχέση με τον τούρκο Βαρθολομαίο, είναι ως γνωστόν, και η άλλη, αυτή του πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη του καθηρημένου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: