Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το «Ύψωμα», το κομμάτι από το Αντίδωρο που διατηρεί τη σφραγίδα του Κυρίου (IC XC ΝΙΚΑ) πάνω του… Και το… υπερύψωμα της φούστας της εκκλησιαζόμενης νέας…

Διαβάζω στο «αγιορείτικο βήμα» του δημοσιογράφου κ. Γιώργου  Θεοχάρη:

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ
Ο Ιερός Καβάσιλας μας λέει: «Ο άρτος που διανέμεται ως αντίδωρο, έχει από πριν αγιασθεί, επειδή προσφέρθηκε στον Θεό. Όλοι οι εκκλησιαζόμενοι χριστιανοί τον δέχονται με ευλάβεια μέσα στην δεξιά κυρτή τους παλάμη και ασπάζονται το δεξί χέρι του Ιερέως που πριν από λίγο ακούμπησε και κομμάτιασε το πανάγιο Σώμα του Σωτήρος Χριστού. Επειδή αγιάσθηκε ολόκληρο, γιαυτό πιστεύεται από την Εκκλησία μας ότι το χέρι του λειτουργού μεταδίδει αυτόν τον αγιασμό σε όσους το αγγίζουν και το ασπάζονται»

Πιο αναλυτικά (του π. Θεολόγου) :
Μερικοί αποζητούν το λεγόμενο "Ύψωμα". Αυτό είναι Αντίδωρο, αλλά τέτοιο κομμάτι που να διατηρεί τη σφραγίδα του Κυρίου (IC XC ΝΙΚΑ) πάνω του. Και το θεωρούμε πιό τιμητικό. Το προσφέρει ο Ιερεύς σε όσους ήδη είχαν προσκομίσει πρόσφορο γιά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, ή σε όσους τιμώνται (πχ Δήμαρχος του τόπου) ή σε συγγενείς ανθρώπου, του οποίου τελούμε Μνημόσυνο, προς παρηγορίαν τους μεγαλυτέρα. Τούτο όμως δεν πρέπει να καταλήγει να γίνεται αφορμή παρεξηγήσεων. Ίδια είναι η ευλογία που παίρνουμε. 
agioritikovima.gr

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:

Αυτό με το τιμητικό «Ύψωμα», να έχει άραγε σχέση με το ύψος της φούστας της εκκλησιαζομένης… Όσο δηλαδή πιο ψηλά από το γόνατο αν είναι, τόσο πιο μεγάλη τιμή αρμόζει από τον ιερέα σε αυτήν;

Δεν μόνο μια ή δυο φόρες -το περασμένο καλοκαίρι- που μου έτυχε μετά τον εκκλησιασμό, όταν ήμουν στην αυλή της πρόσοψης του σπιτιού μου, συνομιλώντας με γείτονες… Να τύχει εκείνη την ώρα να περνά από μπροστά εκεί στο δρόμο, το  «Ύψωμα»!..
 

Να περνά μια νέα κοπέλα –άγνωστη μου- αεράτη, με το μίνι της ανεμιζόμενο… Μια κοπέλα, με το αντίδωρο «ύψωμα» στο χέρι της, κάθε φορά… Να περνά,  πηγαίνοντας προς το σπίτι της, ερχόμενη από την ενορία εδώ, την αγία Βαρβάρα Αργυρούπολης…

Μια φορά μάλιστα,
εκείνη την ώρα, στη γειτονιά, με πείραξαν με αφορμή αυτό το "πέρασμα" … Ήταν παρούσα εκεί μπροστά στην αυλή που κουβεντιάζαμε, και μια γνωστή μου κυρία, φιλακόλουθη και με δικό της στασίδι στην εκκλησία αυτή... Όταν μας προσπέρασε η κοπέλα, μου είπε: «Είδες Παναγιώτη, τι χάνεις που δεν έρχεσαι πια στην αγία Βαρβάρα;».
- Τι χάνω δηλαδή; Το… «ύψωμα»;


ΣΧΕΤΙΚΟ:

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010


Ερώτηση (από τη Ντίνα, μάλλον): "θα πας εκλλησια παναγιωτη?"

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η προσφορά του αντιδώρου προς ύψωση, που γίνεται σήμερα από τον ιερέα μετά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων παραπέμπει στη συνήθεια της υψώσεως της Παναγίας. Είναι γνωστό ότι το αντίδωρο συμβολίζει το «σώμα της Θεοτόκου» επειδή από τον άρτο της προθέσεως είχε αφαιρεθεί ο «Αμνός», (τετράγωνο κομμάτι του προσφόρου με τη σφραγίδα ΙΣ- ΧΡ- ΝΙ-ΚΑ), όπως ο Χριστός γεννήθηκε από την Παναγία.Η σταυροειδής ύψωση του αντιδώρου γίνεται όπως θα γινόταν και η ύψωση της Παναγίας.

Α.Χ., Θεολόγος.
http://ekklisiaonline.gr/arxontariki/item/11178-ti-einai-i-ypsosi-tis-panagias