Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιστολόγιο «Agio-Graffiti»: Διαβάζεται

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008

Σχόλιο.
ο/η styl έγραψε:  
ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗ. 
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ. 
styl

Απάντηση στο σχόλιο.

Πρώτα, να δούμε γιατί ο Επίσκοπος παριστάνει τον Δεσπότη. Αν ρωτήσετε την γνωστή διαβόητη παραθρησκευτική, «δογματική» τάχα ομάδα του κ. Χριστόδουλου, θα σας δικαιολογήσει την «αυτοκρατορική» (προς το καρναβαλική) επισκοπική αμφίεση, λέγοντας σας ότι «ο Επίσκοπος πρέπει να είναι, και ΕΙΝΑΙ εικόνα του Λαμπρού Βασιλέως Χριστού.»!

Καταλάβατε πώς είδαν το επισκοπικό λειτούργημα στη ροή της ιστορίας οι επίσκοποι; Το είδαν ως «δεσποτιλίκι» ως «αξίωμα κοινωνικής ισχύος».

Πάρετε για παράδειγμα τη «φήμη» του εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας που έχει ως εξής: 
«Πάπας και πατριάρχης της μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής, Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Αρχιερεύς Αρχιερέων, τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και Κριτής της Οικουμένης».


Αλλά ας έρθουμε πάλι στα άμφια.
Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι τα πολυτελή άμφια ήταν επί αιώνες άγνωστα στην Εκκλησία, [Καθ. Βλ. Φειδάς, Εγκυκλ. «Πάπυρος», λήμμα ΑΜΦΙΑ], όπως όμως δείχνει η εξέλιξη της εικονογραφίας, με τα ίδια άμφια που διάλεξαν οι ιεράρχες για τον εαυτό τους, με αυτά οι αγιογράφοι έφτασαν να ντύνουν και τον Χριστό (βλ. φωτο).
Όσο για το επίμαχο «καθίκι» έχω να σας πω ότι η μίτρα, προέρχεται από το αυτοκρατορικό στέμμα, όπως αυτό διαμορφώνεται στα τέλη του 11ου αιώνα. Είναι κυλινδρικό, συχνά με σφαιρική άνω απόληξη, κάλυμμα κεφαλής. Στη βυζαντινή περίοδο φορέθηκε από ορισμένους πατριάρχες μόνο. Πριν την εμφάνιση της μίτρας οι ιερωμένοι της Εκκλησίας μας, ασκούσαν τα λειτουργικά τους καθήκοντα ασκεπείς, προσηλωμένοι στην παράδοση των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός της αποστροφής του π. Αυγουστίνου Καντιώτη στο «πράμα» αυτό. Δεν την ήθελε ούτε κατά τη διάρκεια της εις Επίσκοπον χειροτονίας του.
Την ήθελαν για να εφαρμόσουν το «τυπικό».
Την κράτησε για ένα δευτερόλεπτο μόνο, και την πέταξε αμέσως την ίδια στιγμή.

Και από τότε δεν την ξαναφόρεσε!..

http://agiograffiti.blogspot.gr/2008/07/blog-post_4962.html


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2008 
ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ 

Μόνο ξέρουν να λένε «Ο επίσκοπος είναι εις τύπον Χριστού». 
ΓΕΛΟΙΟΙ, ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. 
Σήμερα το βέβαιο είναι ότι οι μητροπολίτες προσπαθούν ο Χριστός να γίνει εις «τύπον μητροπολίτου». 

Έτσι, αφού πρώτα φόρεσαν αυτοί στο κεφάλι τους από μια μίτρα (κάποιοι σκωπτικά, το λένε και «σαν καθίκι»), αφού φόρεσαν λοιπόν μια μίτρα για να μοιάσουν στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, άρχισαν μετά να ζωγραφίζουν και τον Χριστό στην ωραία πύλη, με ...αυτοκρατορική στολή και μίτρα! 

Οι γελοίοι! 
Προσπαθούν, να κάνουν τον Χριστό σαν τα μούτρα τους, τον γελοιοποιούν («αγιογραφούν» τάχα) στην προσπάθεια τους να γίνει ο Χριστός «κατ' εικόνα και ομοίωσί τους». 
ΤΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!..

http://agiograffiti.blogspot.gr/2008/07/blog-post_7199.html

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...


Agio-Graffiti

...το βέβαιο είναι ότι οι μητροπολίτες προσπαθούν ο Χριστός να γίνει εις «τύπον μητροπολίτου». Έτσι, αφού πρώτα φόρεσαν αυτοί στο κεφάλι τους από μια μίτρα (κάποιοι σκωπτικά, το λένε και «σαν καθίκι»), αφού φόρεσαν λοιπόν μια μίτρα για να μοιάσουν στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, άρχισαν μετά να ζωγραφίζουν και τον Χριστό στην ωραία πύλη, με ...αυτοκρατορική στολή και μίτρα!

http://agiograffiti.blogspot.gr/