Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αύξηση στους πολιτικούς γάμους, μείωση στους θρησκευτικούς

Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος Χατζηγιάννης:

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις γαμήλιες τελετές μιλούν από μόνα τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι περισσότεροι γάμοι της τελευταίας δεκαετίας τελέστηκαν το 2003 το 2005 και το 2007, ενώ από το 2009 και μετά σημειώθηκε τραγική μείωση. Συγκεκριμένα το 2009 έγιναν μόλις 59.212 γάμοι, το 2010 56.338 και το 2011 τελέστηκαν μόλις 55.099 γάμοι.

Παράλληλα φαίνεται πως τα ζευγάρια σε αντίθεση με το παρελθόν και τις λαμπρές τελετές πλέον  προτιμούν να παντρεύονται «σεμνά και ταπεινά», αφού το 2011 παρατηρείται ιστορικό χαμηλό των θρησκευτικών γάμων, που φτάνουν μόλις τα 28.472 μυστήρια, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των πολιτικών γάμων ήταν 26.627, πολύ υψηλός αν σκεφτεί κανείς πως δέκα χρόνια πριν ήταν μόλις 10.404 (στοιχεία 2001.)


Πηγή: ιστολόγιο dimofantis

Σχόλιο:

Ο Anargyros Koudounis (General Hospital of Athens''Alexandra''), γράφει:


οπωσδηποτε η συνιστωσα της οικονομικης κρισης δεν ειναι αμελητεα αλλα επειδη μιλαμε για μυστηρια κ μαλιστα σε μια χωρα οπως η Ελλαδα (που θεωρειται και προπυργιο της ορθοδοξιας στην Ευρωπη) δε θα μπορουσαν οι μελλονυμφοι ως πιστοι να κανουν το μυστηριο απλα χωρις τα εξοδα των κοσμικων ''γαμηλιων''ετοιμασιων"? 

η αυξηση των πολιτικων γαμων μαρτυρει πικρες αληθειες: την ελλειψη κατηχητικης παιδειας στα μελη της Εκκλησιας κ την τελεση του μυστηριοιυ του γαμου απο τον κληρο χωρις ποιμαντικη μεριμνα... 

τωρα που νεοι ανεμοι ηλθαν απο δυσμας (κοσμικη κουλτουρα κ αθρησκεια) μαζι με την κριση οι νεοι δεν επιλεγουν τον εκκλησιαστικο γαμο γιατι στο μυαλο τους θρησκευτικος γαμος σημαινει πολλες ετοιμασιες αρα κ εξοδα.
ο πολιτικος, ειναι απλουστερος χωρις πολλα εξοδα!
η πραγματικη διασταση του γαμου ως μυστηριου εχει παει πλεον περιπατο.......
(πριν από μία ώρα)

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Νυφικά εσώρουχα: Νύφη κι από μέσα! (Τι λέει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το πώς θα προετοιμαστούν πνευματικά οι μέλλουσες νυφούλες;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: