Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το ξέρατε ότι υπάρχει το έθιμο του «Κάβου»;

Το ξέρατε ότι υπάρχει το έθιμο του «Κάβου»;
Εγώ σήμερα το έμαθα σε σχετική ανάρτηση στο «αγιορείτικο βήμα», το οποίο αναφέρει σαν πηγή του την μητρόπολη Σύρου – Τήνου.


Όπως μαθαίνω λοιπόν…


Πραγματοποιήθηκε και εφέτος το έθιμο του «Κάβου» στο χωριό Τριπόταμος στην Τήνο, την ημέρα των Χριστουγέννων το μεσημέρι…
Κάποια αδελφότητα λέει υπάρχει (αυτή του «Κάβου»;) η σημαία της οποίας προπορευόταν στις σχετικές εκδηλώσεις (λιτανεία, κλπ) των γειτονικών ενοριών Τριποτάμου και Σμπεράδου, στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.
 

Μετά τη λιτανεία, λέει, «παρετέθη η τράπεζα με τα κεκανονισμένα εδέσματα στην ενοριακή αίθουσα με τη συμμετοχή μόνο των επικεφαλής ανδρών κάθε οικογένειας, προσφορά του «Κάβου», κ. Γεωργίου Σιώτου.» (Σαν μασονική τελετή, δεν μοιάζει;)

Στο φαγοπότι αυτό, «ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δωροθέου Β’.
Κατόπιν, έγινε η τελετή (σας μοιάζουν για ορθόδοξα, για χριστιανικά αυτά;) παράδοσης-παραλαβής του «Κάβου».


Ο Εφημέριος του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδων Φώσκολος (σαν τελετάρχης της Στοάς, να πούμε), ανεφώνησε:
-«Ποίος θα αναλάβη την υποχρέωσιν ταύτην;» (να γίνει δηλαδή «κάβος», στη θέση του «κάβου»
Ο νέος «Κάβος» (αυτός που θα τους κάνει το τραπέζι του χρόνου) απαντά:
-«Εγώ».
 Έτσι λοιπόν, ανέλαβε ο νέος «κάβος» την υποχρέωση για το έτος 2013.


Διαβάζω:
«Το λόγο έλαβε μετά ο ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Σιώτος, διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Τήνου αναφερόμενος στη σημασία και το μήνυμα του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου.»
 

Έτσι μαθαίνουμε ότι στις υποχρεώσεις του «Κάβου», δεν είναι μόνο το χριστουγεννιάτικο φαγοπότι, αλλά και άλλα τελετουργικά, όπως:
Να αναλαμβάνει τιμητικά το άναμμα της ακοίμητης κανδήλας της εκκλησίας, να πληρώνει για τον  καθαρισμό του Ναού, να αγοράζει ήδη  Θείας Λατρείας. Ακόμα να αναλαμβάνει και  τέλεση θείων Λειτουργιών (να πληρώνει δηλαδή και γι αυτές;).

Αφού λοιπόν σύμφωνα με όλο αυτό το τελετουργικό, έχρισαν «κάβο» τον νέο «κάβο», το τυπικό μετά ήταν το εξής:

Η εικόνα της Γεννήσεως του Κυρίου μεταφέρθηκε από τον ναό λιτανευτικά (δεύτερη λατανεία, μετά την προηγούμενη) κατευθείαν στο σπίτι του νέου «Κάβου» (με τη σημαία της αδελφότητας να προηγείται ξανά, προφανώς) όπου έγινε και δέηση, και ακολούθησε  σχετικό κέρασμα…


Πηγή
http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/14165-to-ethimo-tou-k

Δεν υπάρχουν σχόλια: