Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΑΒΑΖΩ: Το τελευταίο «αντίο» είπαν χθες, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στην ηθοποιό του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου, Νίκη Λινάρδου

Εύχομαι, ψάλω και προσεύχομαι: 
Αιωνία της η μνήμη, από τον Θεό, στο βιβλίο της ζωής! 

Εγώ, δεν λέω αντίο στη γλυκιά μας Νίκη! 
Της λέω: στο επαναδεί, καλή μου φίλη!

2 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Λινάρδου Νίκη Γνωστή στα πρώτα της βήματα και με το ψευδώνυμο "Μπέμπα Κούλα". Γεννήθηκε το 1935 (άλλη πηγή αναφέρει τον Ιούνιο του 1939). Ήταν η δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη - σεναριογράφου των επιτυχιών, Αλέκο Σακελλάριο. Ο γάμος τους διήρκησε 10 έτη. Κατόπιν παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη της τηλεόρασης Θ. Χρυσοβέργη με τον οποίο έμεινε μαζί για 8 χρόνια. Έχει παίξει σε αρκετές χαρακτηριστικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, σε δεύτερους αλλά και πρώτους ρόλους. Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής: Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο και Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο στο ρόλο της γύφτισσας, Τα Κίτρινα Γάντια, Όταν Λείπει η Γάτα (καμαριέρα), Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (οικ. βοηθός), Θα σε Κάνω Βασίλισσα (εδώ σε ρόλο πρωταγωνιστικό), Υπάρχει και Φιλότιμο (κόρη του Μαυρογιαλούρου), Καλώς Ήλθε το Δολλάριο (πόρνη της Τρούμπας) και Ρωμιός Έχει Φιλότιμο (δεσμός του Λάμπρου Κωνσταντάρα που την κάνει ά λα Γαλλικά με τον Αργεντίνο). Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε το 1955, στην κλασική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο, σε έναν μικρό ρόλο, σαν γύφτισσα. Φιλμογραφία Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο (1968) [Φωφώ] Καλώς ήλθε το δολλάριο (1967) [Λίζα / Ελένη] Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966) [Μαριάννα Ντόκου] Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Πολυξένη Γεωργιάδου - Δρογκά] Φίφης ο ακτύπητος (1966) [Καίτη] Υπάρχει και φιλότιμο (1965) [Αλίκη Μαυρογιαλούρου] Θα σε κάνω βασίλισσα (1964) [Ελένη Τσιλιβίκη] Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Μαρίνα Δελαπόρτα] Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) [Μαρία] Το "τεμπελόσκυλο" (1963) [Ρένα] Το τυχερό πανταλόνι (1963) [Μαρίκα Αηδονοπούλου] Όταν λείπη η γάτα! (1962) [Έλλη] Ο καλός μας άγγελος (1961) [Λίνα] Το παιδί του μεθύστακα (1961) Χαμένα όνειρα (1961) [Φωφώ] Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960) [Τούλα (Αικατερίνη) Λουλουτζή] Τα κίτρινα γάντια (1960) [Αννούλα] Το αγόρι που αγαπώ (1960) Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Έλλη] Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Αγγέλα] Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959) [Μαίρη] Αστέρω (1959) Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959) [Ξανθοπούλου] Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Βούλα] Μια ζωή την έχουμε! (1958) [(υπάλληλος κοσμηματοπωλείου)] Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957) [(τσιγγάνα)] Της νύχτας τα καμώματα (1957) [Κατίνα] Η άγνωστος (1956) Η καφετζού (1956) [Μαρικάκι] Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955) [τσιγγάνα που άλλαξε φουστάνι]

http://lefobserver.blogspot.com/2010/10/blog-post_12.html

P. MICHALOPOULOS είπε...


27/9/2012

Η ηθοποιός που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από ρόλους που ερμήνευσε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης, σε ηλικία 73 ετών, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.

Ποιος δεν θυμάται την «Αλίκη», την κόρη του «Μαυρογιαλούρου», στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»; Οι ατάκες του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην «κόρη» του Νίκη Λινάρδου είναι αξέχαστες και γελάμε κάθε φορά που παρακολουθούμε την ταινία. Αλλωστε, η ηθοποιός έπαιξε χαρακτηριστικούς ρόλους σε πολλές ταινίες, κερδίζοντας έτσι την αγάπη πολλών θεατών.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως «Μπέμπα Κούλα» και εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, σε πρώτους και δεύτερους ρόλους.

Οι πιο χαρακτηριστικοί είναι στις ταινίες «Καλώς ήλθε το δολάριο», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», «Η κυρά μας η μαμή», «Μια ζωή την έχουμε!», «Κίτρινα γάντια», «Οταν λείπει η γάτα», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο Ηλίας του 16ου» και πολλές ακόμα.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε το 1955 σε έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, μιας Τσιγγάνας, στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, με τον οποίο μάλιστα ήταν παντρεμένη για δέκα χρόνια.

Στη συνέχεια η Νίκη Λινάρδου παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Θανάση Χρυσοβέργη και ο γάμος τους κράτησε οκτώ χρόνια.

Για πολλά χρόνια, μάλιστα, η Νίκη Λινάρδου αποσύρθηκε από το θέατρο και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την παραγωγή εκπομπών για την ΕΡΤ, όπως μουσικών και παιδικών εκπομπών αλλά και ντοκιμαντέρ.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας ζώντας στο σπίτι της στην Κυψέλη, αλλά συνεχίζοντας να παρακολουθεί παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πριν από λίγο καιρό έμαθε ότι πάσχει από την επάρατη νόσο (και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο), αλλά δεν θέλησε να το δημοσιοποιήσει, αποφασίζοντας να φύγει με την ίδια αξιοπρέπεια που είχε ζήσει.

Την Τρίτη το πρωί η Νίκη Λινάρδου έχασε τη μάχη με τον θάνατο, βυθίζοντας στη θλίψη τους συγγενείς της αλλά και όλους όσοι τη γνώρισαν.
Το στερνό «αντίο» θα της το πουν σήμερα, στις 3.00 το μεσημέρι, στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Καλό ταξίδι!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΑΣ
www.espressonews.gr