Να ανακαλέσουν με επιστολές τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εγγυήσεις που έχουν έναντι αμφοτέρων αναλάβει για πιστή τήρηση του Μνημονίου, ζήτησε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, ενόψει των αυριανών συναντήσεων μαζί τους, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μιάμισι ώρα μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα. Μιλούν για συναισθηματική ψήφο και ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Πρόκειται για ώριμη και συνειδητή επιλογή», σημείωσε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσίπρας.
Και συμπλήρωσε: «Τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για το λαό. Από την άλλη όμως, μερικές χιλιάδες ψήφου αλλά και ο καλπονοθευτικός νόμος, μάς στερούν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τη δεδηλωμένη. Ωστόσο η λαϊκή ετυμνηγορία καθιστά άκυρο το Μνημόνιο και άκυρες τις δεσμευτικές εντολές των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου προς Ευρώπη και ΔΝΤ».
«Τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε «παρατηρούμε μια απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων και ΜΜΕ στη γραμμή που χάραξε ο ΣΕΒ για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ .
«Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικονωνιακά κόλπα και να σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε από το παράθυρο όσα έφερε από την πόρτα ο λαός. Δεν μας αφορά κάτι τέτοιο».
«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις κατστροφικές τους επιλογές, τούς καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να στείλουνε επιστολή προς ΕΕ και ΔΝΤ που να αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμέυσεις τους. Αν δεν το πράξουν τους καλώ τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ακολούθως πέντε άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η επιδιωκώμενη συμφωνία:
1. Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
2. Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.
3. Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ' ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5. Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.
Κουβέλης: Ναι στην απαγκίστρωση από το Μνημόνιο αλλα εντός ευρωζώνης.
Στις 4.30 ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του κ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη ο οποίος μέσω των δηλώσεών του απάντησε ουσιαστικά «ναι» στην απαγκίστρωση από το Μνημόνιο αλλά με διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας
«Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστέρας, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση δήλωσε ο κ. Κουβέλης που επανέλαβε τη θέση του «για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες». Μίλησε επίσης για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, «αξιοποιώντας και το ευνοικότερο τοπίο που διαμορφώνεται», ενώ επεσήμανε ότι κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή «στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση».
Οικολόγοι: Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση
Λίγο μετά τις 6.30 ολοκληρώθηκε και η συνάντηση που είχε ο κ.Τσίπρας με την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Οπως είπε η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, Ιωάννα Κοντούλη, οι Οικολόγοι "περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την κρίση".
ΚΚΕ: Οι προτάσεις Τσίπρα δεν καταργούν το μνημόνιο
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί την εντολή που πήρε για τις επόμενες εκλογές, προσπαθώντας «να παραπλανήσει τους απελπισμένους» και «να υποκλέψει ψήφους».
Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τονίζει το ΚΚΕ.
Προστίθεται ακόμα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις και στα νέα αντεργατικά μέτρα, ενώ «αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια».
Χαρακτηρίζει ως συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης τις εξαγγελίες Τσίπρα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής περικύκλωσης από τα μονοπώλια.
Το ΚΚΕ καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο λαός πρέπει «να πάρει διαζύγιο» από όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό «ευρωμονόδρομο» είτε «φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο».
Ο κ.Τσίπρας συναντάται στις 7 μ.μ. με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.
Αύριο το απόγευμα, στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 7 μ.μ. με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα το πρωί θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.
«Ιστορική στιγμή για την Αριστερά»
Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στις 2.00 το μεσημέρι την διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων έναν σύντομο διάλογο:
- Πρόεδρε, σε κάλεσα για να σας αναθέσω τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εύχομαι να το επτύχετε γιατί η χώρα το έχει ανάγκη.
-Είναι μια ιστορική στιμή για την αριστερά και για το λαϊκό κίνημα αλλά και μεγάλη ευθύνη για μένα προσωπικά, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχε περισσότερες πιθανότητες η δημιουργία κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου