Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΔΙΑΒΑΖΩ: oπλισμένος άγ(ρ)ιος

(Πριν από 43 λεπτά)
Ποιος ήταν ο πραγματικός Γεώργιος; Υπάρχει η άποψη οτι δεν έχει καμία σχέση με τη σύντομη αναφορά του Ευσέβιου σε έναν επιφανή μάρτυρα από τη Νικομήδεια. Λέγεται λοιπόν οτι στην πραγματικότητα, πλάστηκε όλος αυτός ο μύθος γύρω από έναν διαβόητο επίσκοπο του 4ου αιώνα, τον αρειανόφρονα Γεώργιο της Καππαδοκίας.
επιστολή: oπλισμένος άγ(ρ)ιος 
epistoligr.blogspot.com 

ΔΙΑΒΑΖΩ:
oπλισμένος άγ(ρ)ιος
Ολοι γνωρίζουμε τον μύθο του "αγίου" Γεωργίου του "τροπαιοφόρου" .Υπήρξε άραγε κάποιος  Γεώργιος και ποιος ήταν ο πραγματικός Γεώργιος; 
Υπάρχει η άποψη οτι δεν έχει καμία σχέση με τη σύντομη αναφορά του Ευσέβιου σε έναν επιφανή μάρτυρα από τη Νικομήδεια. Λέγεται λοιπόν οτι στην πραγματικότητα, πλάστηκε όλος αυτός ο μύθος γύρω από έναν διαβόητο επίσκοπο του 4ου αιώνα, τον αρειανόφρονα Γεώργιο της Καππαδοκίας.

Ξεκίνησε ως  υφαντουργός στην Κιλικία της σημερινής Τουρκίας και κατάφερε να γίνει προμηθευτής κρεάτων για το ρωμαϊκό στρατό. Ο Gibbon ισχυρίζεται οτι ήταν απατεώνας και φυγόδικος. Κατέφυγε λοιπόν στην Αίγυπτο.

Εκεί ανελίχθηκε στην ιεραρχία της κρατούσας καθολικής εκκλησίας των αρειανιστών και, χάρη στην επιρροή και τα λεφτά που είχε αποκτήσει, πήρε τον επισκοπικό θρόνο και συνέβαλλε στο να οδηγηθεί ο πατέρας των τριαδιτών Αθανασίος στην εξορία.

Ακόμα και η καθολική εγκυκλοπαίδεια αποδέχεται ότι είναι πιθανό οτι κάποιες από τις απόκρυφες βιογραφίες του "αγίου" να βασίζονται στον αρειανόφρονα επίσκοπο.

Από το νέο του αξίωμα, ο Γεώργιος ήταν ελεύθερος να ικανοποιήσει την απληστία του . Έστησε εμπορικά μονοπώλια κι άρχισε να λεηλατεί αρχαίους ναούς. 
Με την άνοδο του Ιουλιανού στον αυτοκρατορικό θρόνο, οι εξοργισμένοι εθνικοί, πιθανότατα με τη βοήθεια των (αθανασιαδικών) καθολικών , τον στραγγάλισαν και πέταξαν το κουφάρι του στη θάλασσα. Πιθανολογείται ότι λείψανά του μάζεψαν οι αρειανόφρονες οπαδοί του και τα πήγαν στη Λύδδα της Παλαιστίνης, η οποία ήταν μεγάλο κέντρο του αρειανισμού.

 Η οικογένειά του του έχτισε τάφο και ναό για να φιλοξενήσει τον τάφο στη Λύδδα κι εκεί άρχισε να εισρέει αρκετό χρήμα από τους (αρειανόφρονες) προσκυνητές.

Έτσι σιγά σιγά έχτισαν πάνω σ'αυτόν ένα νέο θρύλο: το θρύλο του τροπαιοφόρου "αγίου" Γεωργίου. Αργότερα την στημένη κερδώα επιχείρηση κληρονόμησαν και υιοθέτησαν και εμπλούτησαν και με άλλους μύθους οι τριαδικοί καθολικοί(ανατολικοί και δυτικοί).  

Σήμερα συμβολίζει το δαιμόνιο του προστάτη της Αγγλίας, του ελληνικού στρατού κλπ... 

http://epistoligr.blogspot.com/2012/03/o.html 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κ. Μιχαλόπουλε;
Γατί αναδημοσιεύεις κείμενο από άλλο μπλογκ που αμφισβητεί την ύπαρξη του αγίου Γεωργίου; Του μεγάλου μας αυτού αγίου, που καβάλα στο άλογο του, σκότωσε με το δόρυ του εκείνον τον καταραμένο δράκο και ελευθέρωσε τη βασιλοπούλα που το άτιμο το θηρίο την κρατούσε φυλακισμένη στον Πύργο!!!..

Τι να πω! Τέτοια ανάρτηση, ανήμερα της εορτής του, που τον γιορτάζει όλη - μα όλη - η οικουμένη;

Όλοι τον τιμούν! Και όταν λέμε όλοι…
Μέχρι και θεατρικό σκετς παίχτηκε τις προάλλες… Ολόκληρο θεατρικό επεισόδιο στην τηλεόραση… Με κορυφαίους έλληνες ηθοποιούς… Στο όποιο αναφωνούσαν συνέχεια… «Τι σκότωσε ο άγιος Γεώργιος;»!

Και φυσικά, δεν σκότωσε καμία «αδελφή», και δεν φυσικά δεν σκότωσε με λουκουμόσκονη!

Σας θυμίζω την σχετική ανάρτηση…

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012
Έλληνες ηθοποιοί: Εμπνεύστηκαν από τις πάμπολλες αναρτήσεις μου (τα τελευταία χρόνια) σχετικά με τον άγιο Γεώργιο και τον δράκο, και έκαναν το θέμα θεατρικό νούμερο;
http://xairete.blogspot.com/2012/03/blog-post_9580.html

Αυτά, κ. Μιχαλόπουλε… και καλημέρα, και χρόνια πολλά!
Να ζήσουμε, να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη, τον… δράκο!..

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ανώνυμος είπε...
Γιατί κ. Μιχαλόπουλε;
Γατί αναδημοσιεύεις κείμενο από άλλο μπλογκ που αμφισβητεί την ύπαρξη του αγίου Γεωργίου;

http://xairete.blogspot.com/2012/04/blog-post_24.html