Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ελληνική πλευρά: «Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου»

ΔΙΑΒΑΖΩ… 
Ελληνική πλευρά: «Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου»



Το ζήτημα αυτό, εγκυμονεί κινδύνους…

Είναι σαν να έχουμε την ίδια την Μέρκελ από πάνω μας!

Το γνωστό ζήτημα δηλαδή, για τοποθέτηση επιτρόπου που θα επιβλέπει την τέλεση του προϋπολογισμού της χώρας μας θεωρείται λήξαν…




Δεν θα μας στριμώξει στον τοίχο, καμιά ξένη κυρία!


Αυτό ελπίζουμε ότι έχει τελειώσει. 

Συζητήθηκε στο Eurogroup, και επισημάνθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση και με την κοινοτική νομοθεσία. 


Το ίδιο ισχύει και για την εναλλακτική λύση (αφού αρνηθήκαμε να στριμωχτούμε), εναλλακτική στο να δεχτούμε την μια ή την άλλη κυρία… 

Λύση, … στο να μην είναι δηλαδή μια νταρντανο-γυναίκα (ξανθιά ή καστανή) η Επίτροπος, αλλά ένας... «άντρας», 
ένας ...«κανονικός» - εισαγόμενος - ευρωπαίος άντρας…

Έτσι λοιπόν, προς το παρόν τουλάχιστον, το συγκεκριμένο θέμα (που προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση στην Ελλάδα) τίθεται, στο συρτάρι…
Μετά μάλιστα και από την αποκάλυψη των προσώπων (φωτο) που μας ετοίμαζαν να μας στείλουν – ετοιμοπαράδοτα - για επιτρόπους: την πρώτη λύση με τις κυρίες, και την δεύτερη με τον κύριο…



ΣΧΕΤΙΚΑ: 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Η Μέρκελ μάς γυρνάει προ... 1821!


Η Γερμανική πρόταση και ο..... δούρειος ίππος

2 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΩΡΑ:
Υπαναχώρηση Μέρκελ για τον Επίτροπο
(Ethnos.gr – 19 λεπτά πριν)

Η Άγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η καγκελάριος.

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη", είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και αναφερόμενος στο θέμα που αποκάλυψαν οι Financial Times, προσθέτοντας: "όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια "συζήτηση εργασίας" για να "δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει", στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου "όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα" στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες.

Η πρώτη θα ήταν "να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους" επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν "ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν "να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.


Γιούνκερ:
Απαράδεκτη η επιτροπεία αποκλειστικά για την Ελλάδα

Σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες το θέμα της επιτροπείας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία.

«Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να "εξατομικεύεται" η περίπτωση της Ελλάδας.

«Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο», όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Επικρίσεις και από Αυστρία

Κατά του διορισμού "επιτρόπου" στην Ελλάδα για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, τάχθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, φέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως "επιτηρητής".

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΩΡΑ:
"Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και όχι κατάργηση της Δημοκρατίας και δυνάμεις κατοχής", το σαφές μήνυμα του ηγέτη του SPD

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».

«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» υποστήριξε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της "Τρόιχαντ", η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

«Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και, όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι» εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη ταρακουνηθεί, αν και, όπως αναγνωρίζει, «δεν φταίνε προφανώς οι συνταξιούχοι, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους παραποιούσαν τα νούμερα και δεν εισέπρατταν τους φόρους».

«Οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό Επίτροπο» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10762:greece-needs-help-not-out-of-the-republic-the-clear-message-from-the-leader-of-the-spd