Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Βίντεο από τις εκδηλώσεις ανακήρυξης ως αγίου, του Επισκόπου Πενταπόλεως Νεκταρίου Κεφαλά. Δείτε τον κόσμο που δεν ξέρει να κάνει τον σταυρό του… Δείτε και τη μίτρα που την έκαναν επιτάφιο και την προσκυνούσαν!

4 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Μοναδικό Ντοκουμέντο - Video από την ανακήρυξη του Αγίου Νεκταρίου

- 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1961

αυθεντικό βίντεο από τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αίγινα, στις 5 Νοεμβρίου 1961 με αφορμή την ανακήρυξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του Επισκόπου Πενταπόλεως Νεκταρίου Κεφαλά ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίσημη ανακήρυξη έγινε με την υπ' αριθμ. 260 Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 20 Απριλίου 1961, με την οποία καθορίστηκε ο εορτασμός της μνήμης του στις 9 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία ο άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη.

Σχετικά εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας η υπ' αριθμ. 1161 Εγκύκλιος στις 30 Ιουνίου 1961, με την οποία προτρέπεται ο ορθόδοξος λαός να εορτάζει την επέτειο της μνήμης του αγίου Νεκταρίου. Η τελετή της ανακηρύξεως έγινε στην Αίγινα στις 5 Νοεμβρίου 1961 με μεγάλη λαμπρότητα και συρροή πλήθους κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι με συγκινητικές εκδηλώσεις εξέφρασαν την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον Άγιο.

http://www.youtube.com/watch?v=eEOssQCBWIw&feature=player_embedded

Ανώνυμος είπε...

Για το εξωπέταγμα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ούτε μιλιά.

Και μετά αυτή η ψαλμωδία είναι βυζαντινή ή παπική;

ΙΚ

stavroula είπε...

Dld den einai o Agios tou aiwna mas (20ou) opws mas ema8an?

H psalmwdia einai vuzantinh alla opws akougetai stis Slavikes ekklhsies.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εγώ δεν αμφισβητώ αγίους…
Άπλα, με εντυπωσιάζει η εκμετάλλευση τους, η δαιμονοποίηση τους, από κάποιους…

Τον άγιο Νεκτάριο, τον επικαλέστηκε πριν από λίγες μέρες ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης για να φοβερίσει την εισαγγελέα, σχετικά με την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ…

Μετά, είδα στο facebook, στους «φίλους» μου τους παλαιοημερολογίτες, να γράφουν τέρατα και σημεία για τον άγιο Νεκτάριο…
Ότι τιμωρήθηκε λέει ένας εισαγγελέας της εποχής του (του κόπηκε σύριζα το χέρι από τον ώμο)...
επειδή πήγε στο μοναστήρι για έλεγχο σχετικά με την αρπαγή ενός ανήλικου κοριτσιού…

Αυτά μου κάνουν εντύπωση, τα καταγράφω και τα σχολιάζω!