Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα έχει στο χέρι της τον άσσο του ελληνικού δικαίου, που διέπει το 90% των δανειών

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2012, 16:20
Από: dailynews24
info@dailynews.gr
Προς: Blog Xairete
michalopoulos_p@yahoo.gr
θέμα: Η Ελλάδα έχει στο χέρι της τον άσσο του ελληνικού δικαίου, που διέπει το 90% των δανειών
 «Το μεγάλο ελληνικό πόκερ», τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για παιχνίδι υψηλού ρίσκου και υπογραμμίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Μάρτιο. «Από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες-Κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας-Απομένουν μόνο 5 μέρες», τονίζει επιγραμματικά η FTD.

Πώς θα διαμοιραστούν τα βάρη του ελληνικού χρέους;Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει την αναφορά της στην Ελλάδα στις εσωτερικές τις σελίδες σκιαγραφώντας την οριακή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας με τον τίτλο «Η Ελλάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί» και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει δια νόμου τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους. Λίγες δυνατότητες αντίδρασης για όσους ζημιωθούν».

Η FTD μιλάει για την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών τοποθετείται στις 20 Μαρτίου. Η εφημερίδα αναλύει στη συνέχεια τα μέσα πίεσης που κατέχει η Αθήνα απέναντι στους πιστωτές, καθώς και τα νομικά εργαλεία των τελευταίων έναντι της Αθήνας. Συγκεκριμένα γράφει:

«Η Αθήνα διατηρεί ακόμη ένα ατού: Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή». Η εφημερίδα αναφέρεται στην επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) βάσει της οποίας, αν συμμετάσχει η πλειοψηφία των πιστωτών σε μία αναδιάρθρωση, τότε πρέπει να την αποδεχτούν ακόμη και οι απρόθυμοι πιστωτές.

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:

«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.

http://dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10368:greece-has-in-hand-the-ace-of-greek-law-which-governs-90-of-loans



ΣΧΕΤΙΚΟ:

Η Ελλάδα μπορεί να επικαλεσθεί «δημοσιονομική αδυναμία» (State of Necessity) και να σωθεί!

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο κ. Παπαδήμος λέει αυτό που δεν τόλμησε ούτε θα τολμούσε ποτέ να το πεί εκλεγμένος Έλληνας πολιτικός. Απείλησε τους πιστωτές με μονομερή διαγραφή χρέους. Αυτό δηλαδή που προτείναμε πολλοί εδώ μέσα στο διαδίκτυο, από τις αρχές του 2010 και μας έλεγαν γραφικούς και ανεύθυνους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα New York Times,...
ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμμετοχή των πιστωτών κατά 100%, ώστε ναεπιτευχθεί ο τεθείς στόχος της μείωσης του χρέους, τότε εξετάζει και το ενδεχόμενο να αναγκάσει τους πιστωτές να υποστούν ζημιές, με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή θα επιβάλει αναγκαστικά με νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου, κούρεμα του χρέους των δανειστών.

Αυτές παρεμπιπτόντως τις δυνατότητες, ξεχάστε τις αν πάμε σε αγγλικό δίκαιο.

Βέβαια, αν κάνει αυτό που απειλεί ο κ. Παπαδήμος, αυτό θα σημάνει αυτόματα, επίσημα κήρυξη χρεοκοπίας και ενεργοποίησης των CDS, αλλά εκεί που φτάσαμε πλέον, όλα είναι ανοιχτά.

Απλά όμως μας πιάνει το παράπονο, γιατί δεν το έκανε αυτό ο κ. Παπανδρέου από την αρχή; Αν το έκανε, όλα θα είχαν λυθεί από την αρχή και σε κάθε περίπτωση τώρα θα είχαμε μπει ήδη σε μια άλλη τροχιά. Γιατί δεν το πρότεινε ούτε η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας έναν άλλο δρόμο έξω από τα μνημόνια;

Εννοείται πως δεν πιστεύουμε ότι θα τολμούσε ποτέ ο κ. Παπαδήμος να πει αυτό που είπε, χωρίς να έχει το ΟΚ από την Γερμανία.
Αλλά, έστω κι έτσι το είπε.
Να δούμε μόνο κατά πόσο το εννοεί ή είναι απλά μια κίνηση για να γεμίσει υπερηφάνεια τους Έλληνες τη ίδια στιγμή που ουσιαστικά θα ξεπουλιούνται.