Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η stavroula είπε... Enough War!

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Ανοιχτές όλες οι επιλογές» του Ισραήλ για το Ιράν

Οι "αποκαλύψεις" για σχέδια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα απαντήθηκαν με το ανησυχητικό "ουδεμία σοβαρή απόδειξη" και η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την νέα κρίση.

Από το Γερεβάν της Αρμενίας ο ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι "Δεν υπάρχει καμιά σοβαρή απόδειξη ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική κεφαλή" και προσέθεσε ότι η Δύση ασκεί πιέσεις στη χώρα του "χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, ούτε αποδείξεις".

"Δεν έχουμε σταματήσει να επαναλαμβάνουμε ότι δεν κατασκευάζουμε πυρηνικά όπλα. Η θέση μας ήταν πάντα να μη χρησιμοποιούμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα για άλλους σκοπούς παρά μόνο για ειρηνικούς", τόνισε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Το Ιράν "δεν χρειάζεται μία ατομική βόμβα" για να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να δημοσιοποιήσει μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

"Οι ΗΠΑ που διαθέτουν 5.000 ατομικές βόμβες μας κατηγορούν απερίσκεπτα ότι έχουμε κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει στον κόσμο δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα", δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

"Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χρησιμοποιώντας την σκέψη, τον πολιτισμό και τη λογική ... Αν οι ΗΠΑ θέλουν να εναντιωθούν στο ιρανικό κράτος, θα μετανιώσουν για την απάντησή μας", διότι το Ιράν "δεν θα υποχωρήσει ποτέ", υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο ιρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης και τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο, "ο οποίος δεν έχει δική του γνώμη και παραβιάζει τους κανόνες της υπηρεσίας (...) αναπαράγοντας όλα τα έγγραφα που του δίνουν οι Αμερικανοί χωρίς να δημοσιοποιεί καμία έκθεση για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ".

Ο Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός για τα πυρηνικά των ΗΠΑ "είναι 81 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 300 φορές ο προϋπολογισμός του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας".

"Ετοιμοι για όλα" στο Ισραήλ
Ο εθνικιστής ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκορ Λίμπερμαν από την πλευρά του ζήτησε κυρώσεις κατά του Ιράν "πολύ αυστηρές που θα το παραλύσουν", μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Υπέδειξε μάλιστα ως στόχους την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και προσπάθησε να "δέσει" την αμερικανική πολιτική στις επιδιώξεις του Τελ Αβίβ.

"Αν οι ΗΠΑ δεν ξεκινήσουν διαβήματα προς την επιβολή τέτοιου είδους αυστηρών κυρώσεων, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί και η Δύση εξυπηρετούνται με ένα πυρηνικό Ιράν", όπως υποστήριξε.

Πάντως, αν και ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες προειδοποίησε από την Κυριακή ότι "η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν είναι πιο πιθανή από μια διπλωματική επιλογή",

Ο Εργατικός υπουργός 'Αμυνας Εχούντ Μπαράκ υποβάθμισε αυτή την εκδοχή: "Ο πόλεμος δεν είναι πικ νικ. Εμείς θέλουμε ένα πικ νικ. Δεν θέλουμε πόλεμο ... Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση".

Την ίδια ώρα ωστόσο σημείωσε ότι το Ισραύηλ οφείλει να είναι προετοιμασμένο για "δύσκολες καταστάσεις" και να φέρει τελικά την ευθύνη για την ασφάλειά του. Όλες οι επιλογές ώστε να εμποδιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν πρέπει να παραμένουν ανοιχτές, τόνισε.

Διεθνείς αντιδράσεις
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι ισραηλινές απειλές για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον πυρηνικών μονάδων του Ιράν αποτελούν "μία ρητορική που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη ... Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ σημαντική σύρραξη και αυτό θα ήταν μία καταστροφή για τη Μέση Ανατολή".

"Πρέπει και οι δύο πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφεύγουν τις απειλές και αυτού του είδους τα εχθρικά σχόλια", δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Βολφ.

"Στη διάρκεια των τελευταίων μου επαφών με ιρανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και με τον πρόεδρο, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι προετοιμάζουν στοιχεία", που θα αποδείξουν ότι δεν κατασκευάζουν πυρηνικό όπλο "και ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, όμως δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Η Κίνα ζήτησε από το Ιράν να συνεργαστεί με "ειλικρίνεια" με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να "επιδείξει προσαρμοστικότητα και ειλικρίνεια και να ξεκινήσει σοβαρή συνεργασία με την ΙΑΕΑ", η οποία πρέπει να φανεί "δίκαιη και αντικειμενική", δήλωσε ο Χονγκ Λέι, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γαλλία "ανησυχεί πολύ" για την πιθανότητα χρήσης από το Ιράν του πυρηνικού του προγράμματος για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά αντιτίθεται σε τυχόν πλήγμα κατά της Τεχεράνης καθώς θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι που το Ιράν περνάει τα όρια. Θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την περιοχή. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη: αν χρειαστεί να ενισχύσουμε τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι ... Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκαλούσε η στρατιωτική δράση", είπε ο Ζιπέ στο ραδιόφωνο του RTL.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63529381